<< Terug

Mallorca

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2018/cover_images/Mallorca.jpg

Hoe “dieetproof” is Mallorca?

Op vakantie gaan met verschillende diëten is altijd een uitdaging. Het voordeel van intoleranties vind ik dat als het een keer fout gaat het minder erg is, je hebt alleen erg buikpijn. Maar om heel reëel te zijn: een hele vakantie met een dikke buik en veel buikpijn rond lopen is geen pretje. Een aantal dagen voor ik op vakantie ga slaat dan ook geregeld de eet stress toe. Zou het hotel er rekening mee houden tijdens het ontbijt? Zou ik glutenvrij brood kunnen kopen? Zouden de koks in de restaurants rekening willen houden met mijn dieetwensen? Word ik begrepen als ik uitleg dat ze sorbetijs moeten scheppen met een schone lepel en niet met een waarmee ze net ander ijs geschept hebben? Het gevolg: een dag voor ik op vakantie ga, sla ik eten in. Gluten- en lactosevrije crackers, koekjes, brood en is de koffer opeens een paar kilo zwaarder.

Maar aangekomen in Mallorca heb je niet meer de vertrouwde supermarkten en de vertrouwde afdelingen, niet iedereen spreekt even goed Engels, en nu?

De eerste avond kwamen we terecht in het restaurant El Nilo. We krijgen een zeer uitgebreide menukaart, met in de bovenrand een QR-code. Als je de code scant opent er een site en wordt er per gerecht aangegeven welke producten erin zitten. Ideaal! Dit eet een stuk makkelijker en je hebt hierdoor meer vertrouwen in het eten dat je eet. Helaas merken we door de loop van de week dat dit niet bij ieder restaurant zo is. Het ligt net aan de serveerster en de “goodwill” van de kok hoe makkelijk het gaat. Het ene restaurant houdt er helaas geen rekening mee of weet niet waar ze rekening mee moeten houden. Op het moment dat je aangeeft dat je geen gluten eet en ze bevelen de pasta aan wordt het op goed geluk en gezond verstand eten. De gerechten uitzoeken die zo puur mogelijk overkomen. Maar er zijn ook restaurants die hard met je meedenken. Paella is een gerecht waar veel verborgen producten in zitten. Maar volgens de serveerster is alles vers en zelfgemaakt, een gokje waard dus. Heerlijk gegeten en hier gelukkig geen last van gehad, alleen even vergeten dat in paella doperwten zit, oeps, die staan op de rode FODMAP lijst. Die heb ik dan maar een beetje opzij geschoven.

De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat het echt afhankelijk van het restaurant is en of de serveerster je goed genoeg begrijpt. We waren in het laagseizoen in Mallorca, dus de keuze van restaurantjes was niet heel groot. Maar door zelf ook een beetje je gezonde verstand en kennis te gebruiken bij het bestellen kom je vaak al een heel eind.

Het ontbijt in het hotel zorgde ervoor dat alle twijfel over het eten direct werd weggenomen. Er stond een hele tafel vol met gluten- en lactosevrije producten. Wie had er ooit bedacht dat dit kon? Net als alle dieetproducten waren ze niet allemaal even lekker, maar er was genoeg keuze en er waren cakejes! Op het moment dat je een omelet laat maken en het aangeeft, wordt de pan eerst netjes schoon gemaakt voor het omelet erin gaat. Dit is fijn, hier hoef ik niet heel bang te zijn als ik eet.

De lunch halen we meestal zelf in een supermarkt. Op het moment dat je een auto in stapt weet je nooit of je halverwege ergens kan eten en mijn intoleranties maken het eten ook niet altijd makkelijker. Het voordeel van verblijven in de buurt van Palma is dat er ook grote supermarkten in de buurt zijn. We belanden bij een Carrefour. Onze ervaring met de Carrefour is dat ze vaak een vrij uitgebreid “dieet schap” hebben en de ingrediënten van de producten duidelijk staan beschreven. Hier hebben ze niet één schap, maar zelfs twee schappen met gluten- en lactosevrije producten en halen we hier de rest van de week de lunch. Weer een zorg minder. 

Ondanks dat het avondeten soms moeizaam verliep en je erg moet vertrouwen op kennis en ervaring van de kok, is het met het eten vaak goed gekomen. Ik heb geen opgezette buik gehad en niet veel meer pijn gehad dan anders. De laatste dag merkte ik wel dat het anders eten invloed ging krijgen op mijn darmen, maar misschien had ik het stukje calamaris (gefrituurde inktvisringen) de dag ervoor moeten laten liggen. Maar ja, ik hou nu eenmaal van lekker eten. En calamaris is een van my guilty pleasures. Misschien toch maar eens opzoek naar een gluten- en lactosevrij recept?

   


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 10-11-2018 om 09:12.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.