<< Terug

Gluten- en lactosevrij genieten van Cyprus

/storage/photos/2019/Algemeen/cyprusblog600.jpg

Met een koffer volgeladen met bakbroodjes, vol goede hoop en een beetje angst vertrek ik voor 2 weken naar Cyprus. Waarom hadden we geen Spanje gekozen? Daar weet ik dat het wel goed komt met het eten, zal het allemaal lukken op een eiland waar ze alles moeten invoeren en etc. Wat nou als het niet gaat lukken? 

Op de eerste dag zonk de hoop in mijn schoenen, er zijn een aantal grote Lidls op het eiland, na wat research heb ik geen andere grote supermarkt kunnen vinden. Na een half uur rijden komen wij bij een Lidl, maar glutenvrij brood is niet te vinden, bijna alle ingrediënten staan vermeld in het Grieks en de vertaal-app besluit ermee te stoppen. Dubbel balen. Na veel moeite vind ik glutenvrije pasta en een pak rijst, hier koop ik tomaten, komkommer en sla bij zodat ik in ieder geval iets van een salade kan maken. Ik had meer verwacht van een internationaal merk als Lidl en om heel eerlijk te zijn baal ik flink. Ik vraag mij af hoe ik hier twee weken ga eten, misschien was ik toch iets te enthousiast.

In de avond komen we per toeval een andere supermarkt tegen in het plaatsje Polis en we besluiten hier ook maar even naar binnen te gaan. Wie weet hebben ze hier meer. Het is een beetje een aparte supermarkt op het eerste gezicht, maar ze hebben een enorm schap glutenvrije producten! Meer keus dan dat ik ooit heb gezien in een supermarkt, na het inslaan van wat brood begon ik weer iets meer vertrouwen te krijgen.

Over het algemeen proberen de restaurants rekening te houden met je dieetwensen, aparte allergenenkaarten hebben ze over het algemeen niet maar worden de allergenen via nummers aangegeven op de gewone kaart, deze staan onderaan of in het begin uitgelegd. Hecht hier niet altijd te veel waarde aan, soms zijn ze het halverwege even vergeten of zetten ze bij roomijs geen melk. Bij gluten wordt er vaak gezegd: maar er zit geen brood of bloem bij, maar dat dit ook in andere producten kan zitten dat wordt helaas nog vaak vergeten. Het begin is er, maar er kan nog veel worden verbeterd. Hieronder heb ik mijn ervaringen van een aantal restaurants uitgewerkt, ik hoop dat je hier iets aan hebt, mocht je een keer naar Cyprus gaan.

Hoe positief dit allemaal ook klinkt, helaas lag ik na 3 dagen al met een buikpijn aanval op bed. Zo blijkt, uit eten gaan is en blijft een Russisch roulette.

The herb garden (Polis): bij het restaurant wordt reclame gemaakt met een grote kruidentuin en alle kruiden die gebruikt wordt zou afkomstig zijn uit de kruidentuin. De kruidentuin bij het restaurant is inderdaad groot, er bloeit nog niet heel veel, maar ze kunnen hier zeker veel kruiden uit halen. Bij het zien van de menukaart ben ik positief gestemd, er is geen apparte allergiekaart, maar op de kaart staat met cijfers en symbolen aangegeven wat erin zit. Ik zie dat er een aantal recepten zijn waarbij het niet helemaal klopt, maar het begin is er. Ik kies voor een rozemarijnkip, dit was vrij naturel en volgens de allergenenbeschrijving vrij veilig. Mijn ervaring in Griekenland is dat ze overal brood bij serveren. Dus bij de bestelling aangegeven dat ik geen brood erbij wil en of ze mijn intoleranties door kunnen geven aan de chef. Dit wordt allemaal begrepen en na een tijdje komt het eten op tafel. Bij de kip heeft de kok pesto toegevoegd, mijn ervaring met de Nederlandse pesto is dat hier vaak kaas doorheen zit, dus hier ben ik niet heel blij mee. En om heel eerlijk te zijn heb ik geen zin om het terug te sturen of het te vragen, dus ik haal de pesto van de kip en kan lekker eten. Al met al smaakt de kip heerlijk en mals en heb ik lekker gegeten.

The stone lion (Goudhi): een restaurant gerund door een Engelse familie waarbij je op een kleine heuvel eet waardoor je een mooi uitzicht hebt. De eigenaresse wil meedenken met elk gerecht en niets is teveel moeite. Er staan op de kaart geen allergiën maar als iemand graag mee wil denken is dit niet erg. Ik besluit om bij mijn gerecht rijst te nemen omdat ze verschillende gefrituurde gerechten op de kaart hebben staan en dit mij de veiligste keus lijkt. Maar wat blijkt, de rijst is op. Als oplossing voor de rijst worden er aardappeltjes gebakken en kan ik alsnog iets bij mijn gerecht eten. Het eten was niet bijzonder goed, het was vooral een rustig restaurant met een mooi uitzicht.

Moustakallis tavern (Polis, Old town): Een grote tavern gerund door meerdere generaties binnen één familie. Op het moment dat ik vraag om een allergie kaart neemt een van de eigenaren de bediening over. Hij vraagt om welke intoleranties het gaat en komt met een uitgebreidde allergie kaart. Op het moment van bestellen geeft hij aan dat hij ervoor gaat zorgen dat de kok gebruik maakt van een schone grillplaat en dat een gepofte aardappel misschien veiliger is dan patat. Dit klinkt allemaal goed. Als aanvulling zegt hij, als je wil mag je in de keuken meekijken naar je vis zodat je zeker weet dat je het kan eten. Ik heb er vertrouwen in, dus van mij hoeft dit niet, dat dit wordt gezegd zegt voor mij al genoeg. Omdat we hier goed hebben gegeten en er goed rekening werd gehouden met mijn intoleranties besluiten we er nog een keer te gaan eten. De tweede keer dat we binnen stappen krijg ik direct de allergie kaart, de bediening weet nog precies welke intoleranties ik heb en het bestellen gaat heel makkelijk. Hier word ik blij van, echt heel fijn.

Mikes tavern (Polis, Old town): Mikes tavern zit aan het begin van Old town. Het terras ziet er vrolijk uit en de prijzen vallen reuze mee. De dag dat we hier gaan eten is het nog niet heel erg druk. Vandaag heb ik geen topdag, veel buikpijn (geen zorgen, dit komt niet door Moustakallis tavern) en eigenlijk heb ik niet veel trek. In de afgelopen dagen is er toch iets niet helemaal goed gegaan met het eten denk ik en wil vandaag weinig risico nemen. Ik besluit een souvlaki met kip te nemen, dit lijkt mij het veiligst. In het restaurant hangt een bordje dat allergiën doorgegeven kunnen worden. Dit hebben we netjes gedaan, maar of dit ook echt is doorgekomen, daar heb ik mijn twijfels over. Mijn souvlaki was goed, het was geen topper maar er is rekening gehouden met mijn intoleranties. Vaak krijg je in restaurants na het eten iets extra's, zoals watermeloen. Hier krijg je een stukje cake, deze sla ik natuurlijk af omdat dit voor mij niet kan. Op het moment dat de bediende deze mee neemt naar de keuken zie ik dat hij wordt aangesproken door de eigenaar. Mijn grieks is niet goed, maar aan de gebaren te zien moet de bediende zich verantwoorden waarom ik mijn plakje cake niet wil hebben. Hier heb ik mij erg over verbaasd, het blijft te allen tijde een keuze en ik heb het met gegronde reden geweigerd. Bovendien heb ik bij het bestellen van mijn hoofdgerecht uitgelegd wat mijn intoleranties zijn, blijkbaar hebben ze hierover niet nagedacht toen ze ongevraagd de cake kwamen brengen. Al met al hebben we hier niet slecht gegeten, zeker de mousaka was hier goed, maar is dit geen restaurant dat ik zou aanraden.

Finikas (Polis, Old town): dit restaurant heeft kip meteen  feta korstje op de menukaart. Ik ben dol op feta, volgens de FODMAP-lijsten is het erg laag in lactose en met voor de zekerheid een lactasepil op besluit ik deze te bestellen. Na uitleg aan de bediening van een glutenintolerantie (lactose lukt nu niet als je kaas besteld) gaat het mandje met brood weer terug naar de keuken. De bediening wordt hierop aangesproken, waarna iemand anders van de bediening het over neemt. Waarom dit gebeurd, geen idee, maar deze vrouw denkt mee met de bestelling dus ik ben al lang blij. Op de menukaart staat er met cijfers wat er in de gerechten zit. De kip is heerlijk, mals en de feta is goed. De kip ligt op een bedje van spinazie en ik krijg gebakken aardappeltjes apart in een bakje omdat ze dan zeker weten dat er geen gluten bij zitten. Een toetje eten lukt hier helaas niet, er is geen sorbetijs en veel verschillende soorten cake die ik niet kan eten. De bediening geeft aan dat dit nieuw is, sorbetijs en dat ze nog nooit iemand met een lactose-intolerantie hebben meegemaakt. Ze neemt de tip van het sorbetijs mee en zorgt ervoor dat er sorbetijs aanwezig is. Of dit ook echt zo is, dat weet ik niet, we zijn hier helaas niet meer terug geweest.

Seafare restaurant (Latchi): Na een aantal dagen in Polis te hebben gegeten besluiten we een plaatsje verder te rijden en te gaan eten is Latchi. Latchi is een stuk toeristischer dan Polis en dit is ook gelijk te merken. Het is een stuk drukker en er zijn meer restaurants. Uiteindelijk belanden we bij het Seafere restaurant. We hebben uitzicht op de haven en de boten die binnenkomen. Op het moment dat we hier gaan zitten is het al een beetje chaotisch, er zijn een aantal tafels gereseveerd, iedere keer gaan hier mensen aanzitten en moet iemand de mensen terug sturen. Bij het bekijken van de menukaart kies ik voor de souvlaki, dit lijkt mij de veiligste keuze. Ik vraag naar een allergenenkaart maar de bediening geeft aan dat dit in de kaart zit. Dit staat inderdaad netjes met icoontjes op de eerste pagina, maar bij alle gerechten zijn ze het blijkbaar vergeten... Ik bespreek mijn intoleranties met de bediening en vraag of hij dit door wil geven aan de kok. We moeten heel lang wachten totdat ons eten wordt gebracht en mijn souvlaki ligt op twee grote naanbroden. Na overleg met mijn vriend besluiten we van gerecht te wisselen, in plaats van souvlaki eet ik nu biefstuk. Maar de biefstuk is taai en de stukken souvlaki zijn niet allemaal gaar, oftewel: het is geen topper. Dit restaurant zou ik niet aanraden.

Nostos tavern (Latchi): een tavern aan het strand, heerlijk rustig eten en niet te druk. De allergieën staan vermeld op de kaart, met een aantal kleine foutjes. Maar de bediening en de kok probeert hier mee te denken, dus deze kleine foutjes zijn ze vergeven. De bediening vraagt ook wat er gebeurd als ik wel gluten eet, niet omdat hij mij niet serieus neemt, maar omdat hij zich dat afvraagt. Na een korte uitleg gaat hij met de gerechten naar de keuken en na een korte tijd komt de kok het gerecht met mij doornemen om er zeker van te zijn dat ze niet iets "fout" doen. Dit heb ik nog niet meegemaakt. Buiten deze service hebben we hier ook heerlijk gegeten. We zijn hier later nog een keer terug geweest voor een lunch en de bediening was nog op de hoogte van de intoleranties, wat een fijn gevoel geeft bij het bestellen.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 06-09-2019 om 06:43.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.