Zijn er gezonde en slechte vetten?
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPLaten we het eens hebben over vetten. Er is jarenlang slecht gesproken over vetten. We moesten alle vetten laten staan en vooral light en slank eten. Er kwamen allemaal vervangers en nog meer ongezonde opties. Maar zijn die vetten nou echt zo slecht voor je?
Vetten, ook wel lipiden, vormen voor het lichaam een belangrijk bouwstof en energiebron. Maar vetten zijn daarnaast ook nodig voor het aanmaken van vitamine D, de flexibiteit van de cellen en de hormoonhuishouding.
Je kan vetten grofweg in drie groepen verdelen, die vervolgens weer in groepen kunnen worden verdeeld:
-
Triglyceriden: de verzadigde en onverzadigde vetten.
-
verzadigde vetten: alle vetten die vast van vorm zijn bij kamertemperatuur en smelten bij verhitting. Verzadigde vetten zijn onder andere kokosolie en palmolie. Verzadigde vetten komen ook veel voor in voorverpakte producten zoals koek. Dit betekend niet dat ze altijd slecht zijn. Je hebt verzadigde vetten onder andere nodig voor het vormen van een stootlaagje om je organen en de aanmaak van vitamine D.
-
onverzadigde vetten:Omega 3, 6 en 9. Deze termen zijn vaak beter bekend dan de onverzadigde vetten.
-
-
Sterolen: onder andere cholesterol.
-
cholesterol: Cholesterol is een vettige stof die in 90% wordt aangemaakt in de lever. Je krijgt maar 5% binnen via voeding. Cholesterol heb je nodig voor onder andere de celmembraan. Binnen cholesterol heb je een onderscheid tussen "goed" (LDL) en "slecht"(HDL) cholesterol. HEt is van belang dat er een balans tussen beide soorten cholesterol aanwezig is het in het lichaam.
-
-
Fosfolipiden: lichaamseigen vetten.
De praktijk:
Met vetten is het net als met de rest van belang om te varieren en voor zo puur mogelijke producten te kiezen. Zoals je hier boven hebt kunnen lezen hebben alle soorten vet iets goeds en slechts. De balans hierin vinden is het belangrijkst om niet van één soort vet te veel binnen te krijgen. In onze dagelijkse voeding is het helaas wel zo dat we realtief veel omega 6 binnen krijgen die meer de neiging heeft om zich als vet rond de organen te vormen en meer ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken. Daarom is het meest ideaal om de balans te hebben van 1 omega 3 op 2 omega 6. In de praktijk komt die vaak uit op 1:5.
Bakken en braden wordt aangeraden met omega 9 vetzuren zoals olijfolie. Omega 3 en 6 hebben de neiging om te oxideren als ze te warm worden. Dit is niet goed voor je gezondheid en het komt de smaak ook niet ten goede.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 12-10-2021 om 06:06.