<< Terug

Hoe krijg je het voor elkaar om je goede voornemens vast te houden?

/laravel-filemanager/photos/2021/Algemeen/1640438231.jpg

Om heel eerlijk te zijn, ik heb er van jongs af aan al een hekel aan dat mensen je tijdens de jaarwisseling of op 1 januari vragen wat je goede voornemens zijn. Natuurlijk is het een start van een nieuw jaar en kan je met een "schone lei" beginnen (soort van), maar mag je halverwege het jaar niet starten met goede voornemens of nieuwe doelen? Ondertussen is iedereen er wel achter dat je niet meer perse aan het begin van het jaar hoeft te beginnen met je voornemens, maar wees eerlijk, de verleiding is toch altijd weer groot. Er ligt een heel jaar voor je en hoe stoer zou het zijn als je dit keer wel kan zeggen dat je je goede voornemens hebt vol gehouden en dat iedereen complimenten geeft omdat het zo knap is. Zo ziet het er in mijn hoofd namelijk uit: Ik die in de spotlight staat en iedereen die ziet dat ik er zo goed uitzie en dat ze mij bestrooien met complimenten en vragen om advies hoe ze dit ook kunnen bereiken, maar de werkelijkheid valt dit vaak een beetje tegen :)

Om toch je goede voornemen of je nieuwe doel vol te houden wil ik je een paar tips geven en natuurlijk hoeft dit niet in januari, dit blog kan je ook gewoon op een ander moment in het jaar lezen.

Als eerst een aantal puntjes die voor mij echte eyeopeners zijn geweest:

Het duurt ongeveer 6 weken voordat een nieuw patroon is ingeslepen en het duurt nog een aantal weken langer voordat het echt een gewoonte is.
Het duurt ongeveer een maand voordat je zelf resultaat ziet, maar het duurt zeker 3 maanden voordat de mensen om je heen de resultaten zien, dus de complimenten laten nog even op zich wachten.
Begin klein en met iets wat je echt graag wilt, je brein heeft veel meer invloed dan je denkt.

Aan wat voor voornemens kan je denken om je leefstijl te verbeteren:

Plan iedere week een moment ontspanning of een moment voor jezelf. (Ga wandelen, lees een boek, neem een massage, die een gezichtsmasker. Doe iets waar je echt blij van wordt.)
Leg je mobiele apparaten minimaal een uur voor het slapengaan weg.
Eet iedere dag minimaal 300 gram groente, verwerk in iedere maaltijd groente. Dit kan in het begin een grote uitdaging zijn, dus begin met groente toevoegen aan het diner of lunch en breid dit steeds verder stap voor stap uit.
Zet in op 8 uur goede slaap.
Plan voor iedere week een yoga/sport moment en probeer iedere keer iets anders uit tot je iets hebt gevonden waarbij je je fijn voelt.
Plan iedere dag een moment van meditatie of reflectie in om je dag af te sluiten en op te laden voor de volgende dag.
Zet voor iedere dag een intentie, want je bent het waard!

Een aantal tips voor het volhouden van je voornemen:

Kies een doel wat je graag wilt, maar zorg ervoor dat je kleine stapjes neemt en snel succes ervaringen hebt. Bijvoorbeeld: mijn middagsnack vervang ik door een stuk fruit.

Gebruik een positieve verwoording voor je doel en benoem gelijk waarvoor je het doet. zoals: Ik ga minimaal 1 keer in de week sporten omdat ik mij dan lekkerder in mijn vel voel.

Hou bij wat je doet, begin er in de ochtend mee, sluit er mee af en plan een moment tussendoor zodat je er bewust mee bezig bent, maar zorg ervoor dat het geen obsessie wordt. Straf jezelf niet als het een keer niet lukt, dit heeft geen nut, pak het later op de dag of de volgende dag weer op.

Bedenk van tevoren hoe je je succes gaat vieren, want successen moet je altijd vieren :)

Wat doe je als het (een keer) niet lukt? Je hebt een keer chocolade gepakt in plaats van een appel. Wat doe je dan? Begin je de volgende dag weer fris of ga je jezelf die dag alles ontzeggen. (Dit vooral niet doen, je doet het voor jezelf en niet voor een ander, het moet inslijpen wees niet te streng voor jezelf.)

Heb je als voornemen om een aantal kilo af te vallen?

Stel het afvallen niet als doel, maar schrijf vooral op hoe je dit gaat bereiken en wat je uiteindelijk wilt. Bijvoorbeeld: Ik vervang de zak chips in de avond voor groente of fruit. Ik start met iedere dag een wandeling en na een maand kan ik 45 minuten in goed tempo wandelen, waardoor ik mij lekkerder in mij vel voel.
Het is belangrijk dat je weet waarom je wilt afvallen, wil je je lekkerder in je vel voelen? Wil je meer conditie opbouwen? Zet hier dan op in.

Heb je als voornemen om je energieker te voelen?

Bedenk goed wat je wil en welke kleine stappen je daarbij kunnen helpen. Het drinken van 2 liter water en het eten van voldoende groente en fruit kan al een groot effect hebben. Probeer de industrieel verwerkte en suikerhoudende producten zoveel mogelijk te laten staan. Plan op een dag meerdere rustmomenten in. Deze kleine stappen zullen vaak al effect hebben.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 04-01-2022 om 06:05.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.