<< Terug

Waarom is het zo moeilijk om patronen te doorbreken?

/filemanager/photos/2023/Diner/patronen.jpg

Ik denk dat we het allemaal wel kennen. Je hebt het goede voornemen en dit keer ga je het ook echt volhouden. De eerste periode gaat het goed maar dan krijg je het toch weer drukker met je werk, je voelt je een keer niet lekker of je hebt toch een afspraak staan waardoor je het één keer niet doet, maar vervolgens twee keer niet doet en je uiteindelijk er achter komt dat je je voornemen helemaal niet meer uitvoert.

Hoe komt het dat dit voor veel mensen zo herkenbaar is?
Onze hersenen houden helemaal niet van verandering. En het veranderen van een patroon is een verandering. Dit vinden je hersenen helemaal niet fijn, zoals het eerst was was het toch goed genoeg? Op momenten dat je dus niet heel sterk bent wordt er heel makkelijk een signaal afgegeven dat het deze keer niet hoeft of dat het nu niet nodig is en het de volgende keer wel weer komt en voor je het weet ben je het helemaal vergeten.

Het heeft dus ook geen zin om hierin heel hard te zijn voor jezelf, natuurlijk willen we allemaal wel eens iets veranderen en balen we als het niet lukt, maar je moet ook in je achterhoofd houden dat dit dus bij vrijwel iedereen gebeurt.

Hoe lang moet je iets volhouden voor het weer een nieuw patroon is?
De stelregel voor een nieuw patroon is minimaal 6 weken. Bij de één zal het iets sneller gaan als bij de ander. Maar je hebt minimaal 6 weken nodig om het eigen te maken. Dit houdt in dat je het echt wel even moeten proberen om vol te houden. Hoe je dat in kleine stappen kan doen zal ik hieronder beschrijven.

Hoe kan ik het makkelijker maken dat het de volgende keer beter lukt?
Stel een positief doel en begin heel klein. Je kan het later altijd uitbouwen, maar met een groot doel moet je veel doen en is het makkelijker om een keer nee te zeggen.
Plan het in. Ik heb een weekplanner waarin ik zet wat ik allemaal moet doen en hier zet ik ook mijn doelen voor die dag in. Ik heb zo voor mijzelf een check wat ik die dag moet doen en waar ik aan ga werken.
Plan kleine stappen en probeer de tijd ook in te korten. Zo lukt het je makkelijker om iets vol te houden.
Spreek met jezelf beloningen af, maar straf niet. Iedere dag is een nieuwe kans en pak ook iedere dag weer een nieuwe kans.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 17-01-2023 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.