<< Terug

De kracht van quinoa

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2020/Blogs/quinoa.JPG

Quinoa is tegenwoordig in iedere keuken wel bekend. We weten dat het gezond is, maar wat doet het nou eigenlijk voor je lichaam? Hoe spreek je dat moeilijk woord uit en waarom mag ik wel quinoa eten als ik glutenvrij eet? In dit blog ga ik hier allemaal antwoord op geven.

Quinoa heeft in Nederland zijn intreden gedaan als powerfood. Hier zouden veel vitamine inzitten en een echte aanvulling zijn op je dieet. De Inca's aten het vroeger al, dus het moet gezond zijn. Dat quinoa gezond voor je is valt ondertussen niet meer te ontkennen. Quinoa is eiwitrijk, bevat lysine wat weer helpt bij de opname van calcium en het aanmaken van hormonen. Quinoa is rijk aan oxidanten, waardoor het ontstekingsremmend werkt en de weerstand versterkt. Ook bevat quinoa kalium, ijzer, magnesium en zink. Maar ook goede vetten voor het hart en het helpt om een hoge bloeddruk te verlagen.

Er is dus geen reden om quinoa eigenlijk niet te gebruiken in je gerechten en te eten. Quinoa valt officieel niet onder de granen, ze noemen quinoa een pseudo -graan. Quinoa valt van origine onder de bieten familie, maar kan wel als vervanger voor granen worden gebruikt. En stiekem lijkt het ook een beetje op granen. Vandaar dat quinoa vaak wordt bijgevoegd bij de categorie granen.

Quinoa wordt steeds meer in Nederland en Europa verbouwd. De afgelopen jaren is de vraag enorm gestegen, zeker nadat het de naam superfood kreeg. De plaats waar de quinoa vandaan komt heeft invloed op de uitspraak. Als de quinoa uit Nederland komt mag je het kuu-ie-noo-aa noemen en als deze uit de regio van Peru komt noem je het qien-waa.

Quinoa is makkelijk te bereiden. Je koopt het tegenwoordig in iedere supermarkt en op de verpakking staat hoe je het kan bereiden. Ik vergelijk het altijd een beetje met het koken van rijst, zo makkelijk is het. Je kan het warm eten, maar koud in een salade is het ook heerlijk. Vanwege de eiwitten gebruik ik het regelmatig als aanvulling in mijn salade of ik maak er een lichte avond maaltijd mee.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 17-04-2020 om 06:09.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.