Vitamine E

Vitamine E valt onder de vet oplosbare vitamine. Dit houdt in dat de vitamine het best wordt opgenomen in combinatie met vet en wordt opgeslagen in vet en weefsels. De absorptie van vitamine E is voor een groot deel afhankelijk van een goede vertering en de absorptie van vet. Hoe beter dit verloopt in het lichaam hoe beter vitamine E wordt opgenomen.
Vitamine E wordt gezien als een sterk antioxidant, dit houdt in dat het het weefsel beschermt tegen schade dat wordt aangericht door zuurstof en vrije radicalen. Verder is het een noodzakelijke voedingsstof voor de hartspier, het helpt de genezing van wondjes te versnellen en speelt een belangrijke rol bij het endocriene stelsel (de hormonen). Er is geen duidelijke lijst van symptomen bij een gebrek aan vitamine E.
Vitamine E is onder andere in deze producten te vinden: verse plantaardige olie, noten, sojabonen, lijnzaad, rode paprika, frambozen, bramen en avocado.
Recept: lijnzaadcrackers
Ingrediënten:
- 30 gram sesamzaad
- 50 gram zadenmix
- 50 gram gebroken lijnzaad
- 40 gram rijstmeel
- 40 gram maismeel
- 20 gram havermout (glutenvrij)
- 20 ml olijfolie
- 100 ml water
- Zout.
Bereiden:
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Weeg alles goed af zodat je niet over de maximum hoeveelheden gaat.
- Doe alle zaden in een schaal en meng dit door elkaar.
- Voeg hier de verschillende melen en de havermout aan toe.
- Meng dit goed door elkaar, voeg ook het zout toe (een snufje).
- Voeg nu beetje bij beetje het water en de olie toe zodat het een geheel wordt.
- Doe alles op een bakplaat en smeer het uit, tot het ongeveer 1 cm dik is.
- Zet de plaat in de oven voor 2025 minuten.
- Laat ze hierna afkoelen zodat ze iets knapperiger worden.
- Genieten maar!
Ik kan met deze hoeveelheid 4 keer crackers eten. 11 gram sesamzaden zijn low-FODMAP, als je er vier porties van maakt blijf je hier onder. Dit geldt ook voor de lijnzaad, 15 gram is low-FODMAP, hier blijf je ook onder. Met de melen en de havermout blijf je sowieso onder de maximum hoeveelheden binnen het FODMAP-dieet.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 25-07-2021 om 06:07.