<< Terug

De cirkel van invloed en betrokkenheid-Covey

/storage/photos/2021/Blogs/cirkel-van-betrokkenheid-cirkel-van-invloed.jpg

Cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid is ontwikkeld door Steven Covey. De cirkel beschrijft hoe je invloed kan hebben op verschillende aspecten in het leven door poractief te handelen.

Proactief en reactief handelen zijn twee belangrijke begrippen. Door proactief te handelen (heft in eigen handen te nemen) kunnen je gedachten en situaties in de cirkel van invloed komen waardoor je er invloed op kan uitoefenen. Door reactief te handelen (je te schikken naar de situatie) zal de gedachte of situatie in de cirkel van betrokkenheid blijven waardoor je er geen invloed op kan uitoefenen.

Alles waar je zelf mee bezig bent valt in de cirkel van betrokkenheid. Dit gaat vaak over dingen war je met je gedachte bij bent, zoals een bericht in het journaal, de gezondheid van een familielid of hoe je presteert op je werk. Kortom alles waar je aan denkt en waar je tijd aan besteed valt in de cirkel van betrokkenheid. Het nadeel is dat je hier mee bezig kan zijn maar als een gedachte in de cirkel van betrokkenheid blijft kan je er niets aan doen.

Sommige gebeurtenissen zullen altijd in de cirkel van betrokkenheid blijven en kan je niets aan doen, zoals het weer. Waar je wel weer invloed op hebt is hoe jij je dag en je humeur hierdoor laat beïnvloeden, dit gedrag zit dus wel in de cirkel van invloed.

In de cirkel van invloed valt alles waar je, zoals de naam het al zegt, invloed op hebt. Iets waar je mee bezig bent in de cirkel van betrokkenheid kan in de cirkel van invloed komen. Op dit moment kun je er dus invloed op uitoefenen. Het is de bedoeling dat je de cirkel van invloed steeds groter maakt waardoor je zelf steeds meer invloed krijgt in je eigen leven. Als je zelf steeds meer invloed op je leven krijgt kan je er ook meer sturing aan geven.

Maar hoe kan je dit doen?
Door je actief in te zetten bij een gedachte in de cirkel van betrokkenheid kan je ervoor zorgen dat hij in de cirkel van invloed komt en dan kan je er actief mee aan de slag.

Een voorbeeld: hoe je presteert op je werk kan je je heel druk om maken, op het moment dat je dit niet uitspreekt weet niemand dit. Het is belangrijk om voor jezelf ook na te gaan waar dit gevoel vandaan komt, op het moment dat je dit weet kan je er iets aan doen en komt het in de cirkel van invloed.

Je zorgt er dus eigenlijk voor dat je er zelf invloed op krijgt, als je zelf negatief blijft denken, ik functioneer niet, het werk wat ik moet doen is onrealistisch kom je niet in de cirkel van invloed. Op het moment dat je op zoek gaat naar oplossingen om je functioneren te verbeteren, verbeterpunten te vragen of actief naar je werk te kijken, dan kom je in de cirkel van invloed.

De cirkel van invloed is dus verbonden met jouw gedachten, reacties en je gedrag. Hoe actiever jij hier mee bezig bent hoe meer je je gedachte, gedrag en reactie kan veranderen in een proactieve reactie waardoor je er meer invloed op krijgt.

Om te kijken of je situaties vanuit de cirkel van betrokkenheid naar de cirkel van invloed kan krijgen is het handig om de situaties uit de cirkel van betrokkenheid een keer onder elkaar te zetten. Hier kies je in eerste instantie één punt uit die waar je op een positieve en proactieve manier mee aan de slag gaat waardoor je het verplaatst naar de cirkel van invloed. Als je zelf niet weet waar je moet beginnen kan je altijd met iemand sparren. Het is wel belangrijk dat je weet dat die persoon hiervoor open staat en dat je hem/haar kan vertrouwen.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 15-02-2022 om 06:07.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.