<< Terug

Pepernoten

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2019/Bakken/pepernoten600.jpg

Vanuit een poll kreeg ik meerdere keren de vraag naar pepernoten. Die had ik inderdaad nog niet tussen de recepten staan. Aan de slag dacht ik dus. Op zoek gegaan naar bijpassende ingrediënten, makken en bakken. Bij het bakken ging het toch niet helemaal goed. Ik had kruidnoten gebakken met een pepernotensmaak. Het was niet vervelend eten, maar dit zijn geen echte pepernoten. Na verschillende bakpogingen is het dan toch eindelijk gelukt. En weet je wat het lekkerst is? Laat ze tot de volgende dag staan, wel afgedekt, dan zijn ze net iets taaier zoals je van een echte pepernoot bent gewend. Als het lukt om ze een dag te laten staan natuurlijk.

Ingrediënten:

  • 250 gram glutenvrij zelfrijzend bloem (AH)
  • 16 gram bakpoeder, 1 zakje
  • een snuf zout
  • 100 gram ahornsiroop
  • 50 gram keukenstroop
  • 1 ei
  • 1 theelepel koek en speculaaskruiden
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel.

Bereiden:

  1. Verwarm de oven op 160 graden.
  2. Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom.
  3. Meng dit goed door elkaar zodat alle smaken goed zijn verdeeld.
  4. Voeg hierna de siroop, stroop en het ei toe.
  5. Roer dit nu door elkaar.
  6. Strooi een beetje bloem (glutenvrij) op het aanrecht.
  7. Haal het deeg uit de mengkom en kneed dit nog een aantal minuten.
  8. Haal nu kleine bolletjes, van ongeveer 2 cm van het deeg en maak hier rechthoeken van.
  9. Leg deze op de bakplaat en/of bakpapier.
  10. Blijf dit herhalen totdat de plaat vol is.
  11. Schuif de pepernoten in de verwarmde oven voor 15 minuten.
  12. Hierna laat je ze afkoelen en kan je er van snoepen.
  13. Maar als je het geduld hebt om nog een dag te wachten zijn ze eigenlijk nog beter!

Controleer het zelfrijzend bakmeel altijd op ingrediënten. 50 gram ahornsiroop is toegestaan. Voor dit recept is 2 keer zoveel gebruikt, dit betekend dat je de pepernoten moet delen. Keukenstroop is toegestaan, houdt er wel rekening mee dat het veel suiker bevat. Dus probeer het in porties te eten. 2 gram kaneel is toegestaan, 2 gram anijs is toegestaan, 4 gram nootmuskaat is toegestaan. In de koek en speculaas kruiden (Verstegen) zitten de ingrediënten: kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon en sinasappelschillen. Dit is toegestaan binnen het FODMAP-dieet, meestal is 2 gram toegestaan. Één theelepel is ongeveer 2-3 gram.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 19-11-2019 om 06:55.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.