<< Terug

Kip uit de Dutch oven

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2020/Diner/kipdutchoven.jpg

Heb je wel eens zulke malse kip op dat het bijna smelt als je het eet? Deze kip is hier een mooi voorbeeld van. Doordat je het een lange tijd in een afgesloten pot laat garen wordt de kip enorm mals en heb je geen bestek meer nodig om het te eten. Het valt zo van het bot en de smaak is heerlijk. Het is belangrijk om te koken met een wijn die je zelf lekker vind. Op het moment dat je kiest voor een vieze wijn zal het gerecht ook niet lekker worden. Je kookt dus met een wijn die je zelf ook lekker vind. Ik heb gekozen voor een frisse droge wijn.

Ingrediënten:

  • 2 kippenpoten
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 4 aardappelen of 5 kleine aardappeln
  • 1 rode paprika (FODMAP)
  • 2 wortelen
  • het groen van een bosui
  • zonnebloemolie.

Kruiden voor de kip:

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • peper en zout
  • een flinke scheut knoflookolie
  • thijm, meerdere takken of 1 eetlepel
  • oregano, meerder takken of 1 eetlepel
  • rozemarijn, 1 tak of 1/2 eetlepel.

Bereiden:

  1. Begin met het marineren van de kip.
  2. Het komt de smaak ten goede als je dit een aantal uur van tevoren doet. Je kan het ook voor het bereiden doen, maar de smaak wordt beter als deze kan intrekken.
  3. Ik marineer de kip in een zak zodat ik het nog een aantal keer kan inmasseren.
  4. Smeer de Dutch oven in met zonnebloemolie.
  5. Schil de aardappelen en snij deze in blokjes.
  6. Snij de paprika en de wortelen grof.
  7. Maak de barbecue alvast klaar, dit kan met kolen en met gas, ik werk met een temperatuur van 150 graden.
  8. Snij de bosui en die de groente in de Dutch oven.
  9. Voeg de bouillon en de witte wijn toe.
  10. Voeg als laatste de kippenpoten toe.
  11. Doe het deksel op de pot en zet deze op de barbecue als deze klaar is.
  12. Zet de kip voor 1,5-2 uur op de barbecue.
  13. Probeer zo min mogelijk het deksel om te tillen om te kijken of het goed gaat.
  14. Ik probeer uiterlijk iedere 45 minuten te kijken en bepaal dan na 1,5 uur of ik de kip eruit haal of nog een half uur laat doorgaren.
  15. De kip is gaar als je ziet dat het velletje los zit en een natuurlijke kleur heeft.

Dit recept is low-FODMAP. De alcohol verdampt tijdens het koken.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 17-07-2020 om 15:42.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.