<< Terug

IBS awareness maand

/storage/photos/2019/Algemeen/ibs-statistics600.jpg

Afgelopen maand was het de IBS awareness maand. Een maand waarbij verschillende instanties extra stil staan bij de symptomen en gevolgen van een prikkelbare darm. Goed want veel mensen krijgen niet de juiste handvaten om hun oude leven weer goed op te kunnen pakken en leven vaak met de angst om buikpijn te krijgen. Dit geeft gelijk een mooi bruggetje naar waar ik mij zorgen om maak. Ik heb op Instagram en andere media veel berichten gelezen, positieve berichten maar ook verontrustende berichten. Zo las ik het bericht van iemand die op het werk niet eet omdat ze bang is om naar de wc te gaan. Dit klinkt misschien als een tijdelijke handige oplossing, maar hoe lang ben je op je werk? 8 uur of langer. Regelmaat in je eten is juist een van de belangrijkste dingen bij IBS en 8 uur niet eten is geen oplossing. Misschien op kort termijn, maar ik ben bang dat je je lichaam op lang termijn echt schade toe gaat brengen.

In veel verhalen was te lezen dat mensen de zin in eten verliezen, zo herkenbaar. Op sommige dagen voelt elke hap als een Russisch roulette. Heel herkenbaar, maar probeer wel te blijven genieten. Er zijn altijd producten waarvan je zeker weet dat het goed gaat en geniet daar dan extra van. Om hier achter te komen ben ik het FODMAP-dieet gaan doen. Eten was meer een must dan dat ik er van genoot. Ondertussen weet ik waar ik op moet letten en durf ik te genieten. Het is een zwaar dieet maar ik zou het iedereen aanraden.

Het belangrijkste is dat je nadenkt, nadenkt over wat je eet, wat voor producten je eet en nadenkt of je lief bent voor je lichaam. Heb je twijfels of loop je tegen een muur, ga op zoek naar een diëtist waar jij vertrouwen in hebt. Diëtisten zijn degenen met alle kennis en kunnen je echt verder helpen. Eigen doktertje spelen werkt vaak niet, het is belangrijk dat je alle voedingsstoffen blijft binnenkrijgen. Probeer met professionele hulp je plezier in eten terug te krijgen, dan zal alles een stuk soepeler verlopen. Herken je je in dit verhaal? Dan hoop ik dat ik je verder heb kunnen helpen en dat je de juiste stappen gaat zetten. En dat is voor iedereen anders, maar probeer uit te zoeken wat voor jou de beste stappen zijn.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 01-05-2019 om 06:46.

Reacties:

Greet schreef op 08-05-2019 om 21:31:
👍👍


Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.