heel veel mensen last hebben van hun buik bij warm weer?

Wist je dat...

 • heel veel mensen last hebben van hun buik bij warm weer?

  Ik kijk stiekem altijd een beetje op tegen de eerste warme dagen. Zeker als ik dan ook nog moet werken. Als ik thuis be kan ik rust inplannen en op de warmste momenten een koeler plekje opzoeken, maar op mijn werk kan dit niet.

  Maar wist je dat veel mensen last hebben van hun buik als het warm weer is?
  Dit heeft met veel verschillende oorzaken te maken maar er zijn er ook een aantal die erg voor de hand liggen. We drinken vaker dranken met koolzuur, waardoor onze buik gaat opzetten. Tijdens de mooie lange avonden wordt vaker de barbecua aangestoken, wordt er eerder alcohol gedronken wat ook weer zorgt voor een opgeblazen buik. En dan nog een heel lekkere reden, wat dacht je van de ijsjes, als eerst het suiker en vervolgens ook nog het temperatuur verschil.

  Dit houdt echt niet in dat je hier niet van moet genieten, zeker niet. Maar dit zijn wel triggers die voor iedereen gelden. Nu ben jij ervan op de hoogte dus kan je er rekening mee houden en vooral ook genieten!

  26-06-2022

 • Suiker bij heel veel mensen effect heeft op de darmen?

  Je bent echt niet de enige die de effecten merkt van suiker op de darmen. Het is namelijk heel normaal om dit te merken, ook als je geen gevoelige darmen hebt.

  Suiker kan namelijk een trigger zijn, dat hebben veel mensen al een ervaren. Bij te veel suiker kan je zelfs diarree krijgen. Suiker kan namelijk voor gisting zorgen in de darmen en als je echt te veel suiker binnen krijgt kan het zelfs de mineralen en vitamine uit je eten vernietigen.

  Dus geniet met mate en zorg voor een mooie balans.

   

  05-06-2022

 • rustig eten positief kan werken op je darmen?

  Rustig en mindful eten. Het klinkt heftiger dan dat het is.
  Wist je dat als je met van alles bezig bent en zeker als dit een telefoon is, je hersenen minder goed signaleren dat je aan het eten bent. Hierdoor wordt je eten minder goed verteert/opgenomen en heb je al heel snel weer honger.
  Dit is zonde, want van eten moet je eigenlijk een moment maken, gezellig met elkaar of rustig alleen. Je hebt met zorg je maaltijd gemaakt en het is zonde om het dan zo naar binnen te schrokken.

  Als je mindful en rustig eet dan neem je één hap tegelijk, probeer die minimaal 15 keer te kauwe en begin dan pas aan je volgende hap. Plan de tijd en ga niet op de tijd letten als je aan het eten bent. Zorg ervoor dat je goed zit en niet hangt als je eet, dus voeten op de grond en recht zitten. Leg je telefoon even weg en ben met elkaar en met het eten bezig. Drink 30 minuten voor en na het eten niet en ook niet tijdens het eten en drinken. Hierdoor blijft je maagzuur zuurder en kan je je eten beter verteren.
  En als aller laatste tip: focus je 3x op je ademhaling voordat je gaat eten. Hierdoor heb je meer rust en dit heeft ook weer een positief effect op de vertering van je eten.

  29-05-2022

 • water heel belangrijk is voor onder andere je darmen?

  Zonder water kunnen we niet overleven. We kunnen langer zonder eten dan zonder vocht. En wist je dat we bij 20% uitdroging al minder fut hebben en meer last hebben van onze spieren?

  Water is een van de grote motoren van ons lichaam en iedere cel in ons lichaam heeft ook echt water nodig. Zonder water kunnen we dus eigenlijk niet. Voor de darmen specifiek is water belangrijk voor de vezels en het vochtig en beweegbaar houden van de brij. Als we niet voldoende water drinken maar wel veel vezels eten gaan deze juist voor verstopping zorgen en dat is niet wat we willen als we bewust meer vezels eten.

  01-05-2022

 • ritme in je maaltijden altijd belangrijk is?

  Ritme in je maaltijden is een ruim begrip. Je moet natuurlijk altijd naar je lichaam blijven luisteren.

  Als je een keer geen honger hebt als je opstaat is het niet erg om wat later te ontbijten, maar probeer dit wel op een later moment te doen.

  Je hoort tegenwoordig steeds meer mensen die eten volgens het principe van Intermitted Fasting. Als dit voor je werkt is het geen probleem, maar ook hierbij is het van belang om een ritme aan te houden. Om dit goed te laten werken is het namelijk ook van belang dat je een schema kiest dat goed bij jou past.

  Op het moment dat je één van de drie vaste maaltijden over gaat slaan en er geen volwaardig alternatief tegenover zet heb je het risico dat je gaat snaaien, waardoor je vaak meer suiker gaat eten wat weer invloed heeft op je darmen.

   

  20-03-2022

 • er in verpakte producten soms verborgen FODMAP's zitten?

  Een aantal voorbeelden van "verborgen" FODMAP's zijn:

  E-nummers, zoals:
  E420 sorbitol,
  E421 mannitol,
  E965 malitol,
  E966 lactitol,
  E967xylotol.

  inuline,
  ui,
  lupine meel.

  Op internet zijn er veel overzichten te vinden van E-nummers en de "verborgen FODMAP's" en waarschijnlijk heeft je diëtist hier ook een lijst van. Omdat fabrikanten hun producten regelmatig aanpassen blijft het van belang om de producten te blijven controleren.

  06-03-2022

 • het FODMAP-dieet een positief effect kan hebben op je prikkelbare darm?

  Het FODMAP-dieet is ontworpen door de Monash universiteit in Australië. De insteek van het dieet was te kijken op welke koolhydraten je reageert en hier je voeding op aanpassen. Het FODMAP-dieet is dus gebaseerd op koolhydraten. DIt houdt niet in dat het koolhydraat arm of vrij dieet is. Het is dus ook niet bedoeld om af te vallen.

  Als je de eliminatie fase hebt gehad ga je ook weer verschillende koolhydraten toevoegen waardoor je uiteindelijk voor een groot deel je eigen eetpatroon weer terug krijgt, behalve de koolhydraten waar je op reageert.

  De meeste mensen die starten met het FODMAP-dieet en netjes de regels volgen merken binnen 6 weken een positief effect. Dit gaat om 75-80% van de mensen. Als dit niet het geval is, is het verstandig om contact op te nemen met je diëtist. Je moet het FODMAP-dieet trouwens altijd volgen onder begeleiding van een diëtist.

  20-02-2022

 • beweging in een positief effect kan hebben op je darmen?

  Wist je dat bewegen een positief effect kan hebben op je darmen en op je lichaam?

  Eigenlijk zijn we niet gemaakt om heel de dag te zitten en heel de dag zitten zorgt vaak voor meer problemen dan veel bewegen. Het grootste aandachtspunt is wel dat we het echt over bewegen hebben en niet over heel fanatiek sporten.

  Zeker op momenten dat je erg last hebt van je buik kan het heel onprettig zijn om fanatiek te sporten, maar dat is ook niet wat ik bedoel. Door iedere dag te wandelen, te zwemmen of vaker de fiets te pakken beweeg je door de week verschillende keren en hier heeft je lichaam juist baat bij. Hiernaast is het niet erg om ook een keer goed aan je conditie te werken en goed op te bouwen. Maar regelmatig bewegen heeft veel meer effect dan één keer heel fanatiek bewegen. Maar wist je ook dat fietsen en zwemmen voor je buik minder belastend is dan een heel stuk te gaan wandelen. DOor dit per dag af te wisselen en naar je lichaam te luisteren kom je iedere dat een beetje in beweging en iedere keer op een andere manier.

  Het zou nog meer effect hebben als je het bewegen combineert met het naar buiten gaan, de frisse lucht in ademen. In Japan hebben ze op dit moment een therapie die bosbaden heet, hierbij wordt het de client aangeraden om in het bos te gaan wandelen en je onder te dompelen in alle rust en schoonheid van de natuur.

   

  30-01-2022

 • FODMAP's worden opgenomen in water en niet in vet?

  FODMAP's worden opgenomen in water, maar niet in vet. Dit is de reden dat je wel knoflookolie mag gebruiken tijdens het FODMAP dieet, maar dat je geen knoflook in de soep mag doen. Dit geldt hetzelfde voor de andere prducten.

  Je mag zelfs als je wilt de uit bakken in olie of boter en eruit halen als de smaak is afgegeven, Hierna kan je het gerecht gewoon eten (als alle ui eruit is).

   

  16-01-2022

 • FODMAP niet hetzelfde is als gezond?

  FODMAP's staan namelijk voor verschillende koolhydraat groepen waarvan uit onderzoek is gekomen dat dit voor problemen in de darmen kan zorgen. Het hoeft ook niet zo te zijn dat je hier op reageert, maar de meeste mensen met darmproblemen reageren op één of meerdere van deze koolhydraatgroepen.

  Dit betekend niet dat je afvalt als je het FODMAP dieet gaat volgen of dat je perse gezond gaat eten ( er zijn nog zat ongezonde opties over). Er wordt bij de FODMAP's gekeken naar het maximum waarvan je lichaam het waarschijnlijk kan verdragen. Daardoor vallen er soms ook gezonde producten af of mag je maar een klein beetje van het gezonde product. Een goed voorbeeld is de appel. Een appel is gezond, maar volgens het FODMAP-dieet mag je maar 30 gram, wat een kwart appel is.

  Het is belangrijk dat hier wel rekening mee wordt gehouden. Dit is namelijk ook een reden waarom je niet te lang in de eliminiatie fase mag blijven hangen, omdat je dan voedingssdtoffen gaat missen.

  02-01-2022

 • de bacteriĆ«n in je darm een positief effect kunnen hebben op je gezond?

  Bacteriën kunnen een positief effect hebben op je gezondheid? Maar je moet daar toch juist mee oppassen om te zorgen dat je niet ziek wordt?

  Dat is een ja en een nee. Er zijn bacteriën die je inderdaad ziek kunnen maken, maar er zijn ook bacteriën die je juiste helpen om gezond te blijven. Die kan je in en op je gehele lichaam terugvinden maar een deel daarvan vindt je in je darmen.

  In totaal zijn er ongeveer 150 verschillende soorten bacteriën te vinden je darmen die verschillende fucties hebben. Een aantal voorbeelden zijn, bacteriën die: je darmwand bewegen en beschermen, je helpen met je afweersysteem door de slechte bacteriën aan te vallen en vertellen dat je vol zit als je voldoende hebt gegeten. Om de goede bacteriën te ondersteunen kan je kiezen voor een prebiotica of een probiotica. Maar laat je hier goed over informeren want er zijn veel verschillende verkopers en ze hebben niet allemaal een goed effect op je microbioom. Een aantal goede bacteriën die in ieder geval in de probiotica aanwezig moeten zijn, zijn lactobacillus, acidophilus en bifidobacterium bifidum.

  24-10-2021

 • je meer rode paprika kan gebruiken in een gerecht in vergelijking met groene paprika?

  Van rode paprika mag je binnen het FODMAP-dieet net iets meer eten dan van de andere paprika soorten. Vanuit de Monash app wordt aangegeven dat je van de rode paprika 75 gram mag eten en van de groene paprika maar 52 gram. De groene paprika wordt hierna te hoog in sorbitol. Dus als ik een gerecht maak waar ik paprika in verwerk kies ik vaak voor een rode paprika omdat ik hier meer van kan gebruiken.

  10-10-2021

 • Iedere dag een nieuwe start is?

  In het begin kan het FODMAP-dieet nogal overweldigend zijn en kan er veel over je heen komen. In het begin zal je misschien nog een "foutje" maken omdat je een product over het hoofd hebt gezien of bent vergeten om te wegen.

  Je moet iedere dag zien als een nieuwe start, misschien heb je meer last van je buik en baal je er van, maar iedere keer kan je weer opnieuw beginnen en zal je dezelfde "fout" vaak niet meer maken.

  Vanuit de Monash Universiteit wordt er zelfs gesproken van 5 uur in plaats van een dag.

  Dus laat je niet kisten als een keer iets niet volgens plan ging, iedere keer krijg je weer een nieuwe kans.

  26-09-2021

 • ui niet is toegestaan binnen het FODMAP-dieet, maar het groen van een bosui wel?

  Ui is niet toegestaan binnen het FODMAP dieet. In ieder geval niet als je reageert op fructanen. Ui is erg hoog in fructanen en is tijdens de eliminatie fase in ieder geval niet toegestaan.

  Er zijn wel een aantal alternatieven voor uit, zoals het groen van de bosui, de groene top is tot 75 gram toegestaan. Dit geldt ook voor de prei, van prei is het groene deel tot 54 gram toegestaan binnen het FODMAP-dieet.

  Omdat FODMAP's wel oplossen in water en niet in vet kan je er ook voor kiezen om de ui te bakken in olie, de stukjes ui eruit te halen en vervolgens de olie te gebruiken voor je gerecht.

  12-09-2021

 • fase 3 de FODMAP way of life is?

  Veel mensen denken dat ze hun hele leven low-FODMAP moeten blijven eten. Dit is zeker niet het geval, in totaal duurt het dieet ongeveer 10-11 weken. Hierna is het de bedoeling dat je samen met je dietist opzoek gaat naar je FODMAP way of life. Je weet nu op welke  groepen je reageert, dus de andere groepen hoef je niet meer te elimineren. Je kan weer meer producten gaan toevoegen en kijken wat je nog meer kan gaan eten. Het is belangrijk dat je dit ook echt gaat doen zodat je weet een gevarieërd voedingspatroon gaat krijgen.

  29-08-2021

 • je altijd verpakte producten moet controleren op verborgen FODMAP's?

  Het liefst maak ik alles zelf, ik weet dan wat ik heb gebruikt en wat erin zit. Maar dit gaat niet. Sommige producten zijn heel moeilijk om te maken en andere nemen te veel tijd in beslag om zelf te maken. Daarom koop ik ook wel eens producten. Het is belangrijk om de producten die je koopt goed te controleren en dan heb ik het niet over een zakje sla (moet je ook altijd controleren op ui en etc.) maar ik heb het over bewerkte producten zoals koekjes, bloem enzovoort.

  Een aantal voorbeelden van "verborgen" FODMAP's zijn:

  E-nummers, zoals:
  E420 sorbitol,
  E421 mannitol,
  E965 malitol,
  E966 lactitol,
  E967xylotol.

  inuline,
  ui,
  lupine meel.

  Op internet zijn er veel overzichten te vinden van E-nummers en de "verborgen FODMAP's" en waarschijnlijk heeft je diëtist hier ook een lijst van. Omdat fabrikanten hun producten regelmatig aanpassen blijft het van belang om de producten te blijven controleren.

   

   

  08-08-2021

 • het FODMAP-dieet niet lactose en gluten vrij is?

  Vaak wordt er gedacht dat het FODMAP-dieet een lactose en glutenvrij dieet is, dat het koolhydraatarm is en dat je het kan gebruiken om af te vallen. Deze variaties kan je waarschijnlijk allemaal toepassen, maar dit is niet het doel van het FODMAP-dieet.

  Het FODMAP-dieet wordt op dit moment gebruikt voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom. Door het FODMApP-dieet gaan ze er in 80% van de mensen achter komen welke voedingsstoffen ze wel kunnen verdragen en welke niet. Dit dieet is dus niet om af te vallen, maar juist om je kwaliteit van leven te verbeteren. In tegenstelling tot veel andere diëten ben je hier ook niet je hele leven mee bezig en moet je je way of life gaan vinden na ongeveer 11-12 weken.

  Er wordt veel gesproken over gluten en over lactose, omdat dit woorden zijn die iedereen kent. Maar deze vallen in de groepen van het FODMAP, gluten vallen onder de fructanen en lactose valt onder de groep disachariden. Maar er vallen nog veel meer producten in deze groepen. Mijn ervaring is dat mensen vaak wel gluten en lactose gebruiken omdat dat bij iedereen bekent is. Als ik ga beginnen over disachariden haken veel mensen af.

   

  01-08-2021

 • je in tijdens de herintroductie fase weer producten mag gaan toevoegen?

  De eerste fase is de eliminatie fase, voor de meeste de meest zware fase. Je bent vooral bezig met wat je niet mag en controleert alles wat je eet.

  Tijdens de tweede fase ga je per FODMAP opbouwen. Dit gebeurt in een vast ritme. Op het moment dat je "klachtenvrij" bent heb je overleg met de diëtist en dan ga je samen met haar kijken met welke FODMAP je gaat beginnen. Vaak is de eerste FODMAP een product dat je het meest hebt gemist. Dit opbouwen gebeurt in 3 fases en als je hierin klachten krijgt moet je er direct mee stoppen. Dan ga je weer terug naar de eliminatie fase en als je weer "klachtenvrij" bent mag je dit product opnieuw opbouwen. Als je weer klachten krijgt dan weet je dat je hier hoogst waarschijnlijk niet tegen kan, als je geen klachten krijgt is dit waarschijnlijk niet de groep waar je op uitvalt. Dit blijf je herhalen tot je alle FODMAP's hebt gehad.

  18-07-2021

 • darmbacteriĆ«n FODMAP's zien als fastfood?

  FODMAP's worden ook wel korte keten suikers/koolhydraten genoemd en worden door de darmen gezien als fastfood. Doordat de FODMAP's worden gefermenteerd door de bacteriën in de darmen kan het zijn dat er gassen ontstaan, je krampen krijgt of een opgezette buik krijgt. Dit gebeurt in principe bij iedereen, maar mensen die meer last van hun darmen hebben of gevoeligere darmen hebben zullen hier meer last van hebben.

  11-07-2021

 • gedroogd fruit vaak meer suiker en fructose bevat dan vers fruit?

  Ik zal het echt niet ontkennen ook wij hebben gewoon gedroogd fruit in de kast staan. Het is makkelijk om door de granola te doen of gewoon zo in de yoghurt. Het is vooral makkelijk om in huis te hebben. Helaas is het wel een bewerkt product en een product wat langer houdbaar moet zijn dan fruit. Ik zal niet zeggen dat dit bij alle gedroogde producten het geval is, maar het belangrijkst is vooral dat je leest wat er op het etiket staat.

  04-07-2021

 • je heerlijk kan genieten van een barbecue tijdens het FODMAP-dieet?

  Veel mensen geven aan dat ze na een barbecue meer last hebben van hun buik en hierna veel meer last hebben van hun Prikkelbare Darm. Dit is ook zeker waar, ik merk dit zelf vaak ook. Waar het bij mij aan ligt is dat je vaak meer verschillende soorten vlees en marinades eet, meer sausjes eet, alcohol drinkt en soms stiekem al een beetje last van je buik had omdat het al warm weer was die dag.

  De tips die ik toepas:

  Niet te koud drinken, hier reageer ik enorm op.
  De recepten van de barbecue variëren, minder vlees en meer groente en rustig aan met de kruiden.
  Als je alcohol drinkt, drink dan niet te veel. Ik hou het vaak bij één glaasje, dit is voor mij echt de max.
  Let op de sausjes, maak het eten zo lekker dat de sausjes eigenlijk niet nodig zijn.
  Muntthee is mijn redder in nood, dus ook tijdens de barbecue, na de barbecue en soms zelfs al voor de barbecue.

  Heb je nog meer tips? Laat het maar weten ik ben heel benieuwd wat jullie doen om last van je buik te voorkomen.

  27-06-2021

 • ui en knoflook hoog is in FODMAP's? Maar knoflookolie niet.

  Knoflook is hoog in fructose en fructanen en ui is hoog in fructanen en galactanen. Maar als je ze bakt in olie of gebruik maakt van knoflookolie of ui-olie dan is het wel toegestaan. De FODMAP's blijven niet bewaard in het water, ze blijven wel bewaard als je het kookt in water.

  Hoe zit dat precies?

  Fructanen zijn water oplosbaar en komen dus niet vrij in combinatie met olie, maar wel in combinatie met water. Het is wel belangrijk om de tussen knoflook en ui uit de olie te halen voordat de olie wordt gebruikt of het gerecht wordt gegeten. Het is dan ook handig om grote stukken te gebruiken zodat je ze makkelijk uit het gerecht en de olie kunt halen.

  06-06-2021

 • bewegen een positief effect kan hebben op de darmen?

  Sporten en bewegen heeft verschillende gezonde effecten op het lichaam en kan ook een gezond effect hebben op de darmen. Door dat er tijdens het sporten een neurologische reactie plaats vindt kan dit een positief effect hebben op de darmen.

  Tijdens het bewegen komt endorfine vrij wat het stresshormoon remt en een positieve impuls kan geven aan je buikklachten. Hiernaast wordt het transport van zuurstof verhoogt tijdens het sporten wat een masserend effect kan hebben op de darmen.

  Heb je al genoeg motivatie?

  We hebben het hier niet over intensief sporten, waarbij je zware gewichten moet tillen. Licht sporten als fietsen, zwemmen en wandelen kan dit effect al hebben.

  30-05-2021

 • Het FODMAP-dieet niet gluten vrij is?

  Heel veel mensen denken dat het FODMAP-dieet hetzelfde is als glutenvrij eten. Dit is zeker niet zo. Tijdens het FODMAP-dieet wordt er gekeken op welke groepen koolhydraten je uitvalt, hier staan de letters is FODMAP ook voor. Gluten vallen onder de groep fructanen, als je uitvalt op deze groep val je vaak ook uit op gluten. Als je niet uitvalt op fructanen val je vaak ook niet uit op gluten.

  Maar wist je dat fructanen veel meer is dan gluten? Knoflook en ui vallen bijvoorbeeld ook onder de groep fructanen. Je eet dus niet alleen glutenvrij, er zijn meer producten waar je op moet letten.

  Tijdens de eliminatie van het FODMAP-dieet is het zelfs toegestaan om kleine hoeveelheden gluten, zoals spelt te eten. Een glutenvrij dieet is dus niet hetzelfde als een FODMAP-dieet.

  23-05-2021

 • Het bij het FODMAP-dieet handig is om altijd iets te eten mee te nemen.

  Ik heb altijd iets te eten in mijn tas. Ook als ik bedenk dat ik maar heel even weg ga. Je weet nooit wat je tegen komt en of het langer gaat duren. Om honger of nare verrassingen te voorkomen is het handig om altijd iets low-FODMAP's mee te nemen. Vaak neem ik een makkelijke koek, fruit of wat nootjes mee.

  Het FODMAP-dieet is niet voor iedereen makkelijk en de verleiding kunnen groot zijn als je zelf geen alternatief bij je hebt. Daarom wordt er binnen het FODMAP-dieet en zeker tijdens de eliminatie fase aangeraden om altijd iets te eten mee te nemen.

  18-04-2021

 • Het binnen het FODMAP-dieet belangrijk blijft om je producten af te wegen?

  Zeker binnen de eliminatie en de herintroductiefase is het heel belangrijk om je producten af te wegen. Hiermee voorkom je dat je over de maximum hoeveelheden heen gaat. Het risico is namelijk dat als je dit niet doet, je over de maximum hoeveelheden heen gaat en je buikklachten kan ontwikkelen.Dit zou jammer zijn van alle moeite.

  Om een goed overzicht te hebben van de hoeveelheden die kunnen worden gegeten heeft de dietiste lijsten en kan je gebruik maken van de Monash-app.

  11-04-2021

 • De eliminatiefase de eerste fase is binnen het FODMAP-dieet?

  De eliminatiefase is de eerste van de drie fases binnen het FODMAP-dieet. Tijdens de eliminatiefase wordt er via strenge richtlijnen gegeten. Om het meeste optomale resultaat te behalen is het van belang om je aan deze richtlijnen te houden. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in verschillende lijsten die door een dietist kunnen worden verstrekt of via de Monash app.

  Het is niet de bedoeling dat je voor altijd in de eliminatiefase blijft. Uiteindelijk ga je vanuit de eliminatiefase beginnen met opbouwen. Tussendoor ga je wel weer terug naar de eliminatiefase om ervoor te zorgen dat je buik weer rustig wordt. Het is in eerste instantie de bedoeling dat je 3 tot 6 weken de eliminatiefase volgt en de herintroductiefase kan erg verschillen.

  14-03-2021

 • FODMAP's kunnen opbouwen? Iedereen heeft zijn eigen drempelwaarde.

  Iedereen heeft zijn eigen drempelwaarde. Dat maakt het ook zo moeilijk. De één kan drie boterhammen eten en heeft bij de vierde pas last terwijl de ander na de eerste al met buikkrampen op de bank ligt.

  Hoe eng het misschien ook klinkt, maar die drempelwaarde die moet je voor jezelf gaan bepalen tijdens het FODMAP-dieet. Dit doe je niet alleen, dit doe je in samenwerking met een FODMAP gespecialiseerde dietist die hier ervaring mee heeft. Het is dan ook belangrijk om dit samen met een dietist te doen.

  Door er achter te komen wat jouw drempelwaarde is kan je je voeding hier op aanpassen en hopelijk met minder buikpijn door het leven.

  07-03-2021

 • Je binnen het FODMAP gewoon lekker kan eten.

  Als ik uit mijn eigen ervaring spreek weet ik dat ik tijdens de eliminatie niet veel durfde te eten. Op een gegeven moment zat ik vast in de salades en had ik de gehele dag honger. Ik heb toen snel aan de bel getrokken bij een dietist en ben toen gaan combineren met kruiden en met verschillende producten. Dit vond ik heel eng omdat ik constant bang was om fouten te maken, maar ik kreeg wel mijn plezier in eten weer terug.

  Het is dus echt belangrijk, ook tijdens de eliminatie fase, dat je voor jezelf opzoek gaat naar recepten waar je van kan genieten. Zodat je niet alleen maar salades aan het eten bent.

  28-02-2021

 • Het FODMAP-dieet uit drie fases bestaat.

  Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases die je door moet lopen. Je begint met de eliminatie fase. Tijdens deze fase eet je low-FODMAP of FODMAP-arm. Tijdens deze fase moet je je aan strenge richtlijnen houden en zouden je klachten minder moeten worden. De eliminatie fase duurt vaak tussen de 3-6 weken.

  De tweede fase is de herintroductie fase. Tijdens deze fase ga je per FODMAP kijken of je producten kan herintroduceren en of je hier klachten door krijgt. Iedere keer dat je een product opbouwt, bouw je op in drie stappen. Als je geen klachten krijgt kan je later producten uit deze groep eten, krijg je wel klachten dan is het verstandig om producten uit deze groep te laten staan.

  Na het herintroduceren is het van belang om weer helemaal terug te gaan naar low-FODMAP zodat je de volgende herintroductie weer een eerlijke kans krijgt. Dit duurt ongeveer een week.

  Op het moment dat je weet op welke FODMAP's je "uitvalt" kan je gaan beginnen aan je FODMAP way of life. Hierbij hou je rekening met de groepen waar je op reageert en probeer je meer je eigen draai te geven aan het FODMAP-dieet.

  Om te zorgen dat je dit allemaal goed doorloopt is het verstandig om het FODMAP-dieet te volgen bij een FODMAP gespecialiseerde dietist.

  14-02-2021

 • Binnen het FODMAP-dieet wordt er veel gewerkt met bepaalde hoeveelheden. Om te voorkomen dat je van bepaalde producten teveel er is het handig om je maaltijden te plannen. Hierdoor kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

  Veel voedingsmiddelen die je eet binnen het FODMAP-dieet zijn met bepaalde hoeveelheden toegestaan. Om er zeker van te zijn dat je hier overheen gaat is het verstandig om je producten te wegen en je maaltijden te plannen. Hierdoor verklein je de kans dat je over de hoeveelheden heen gaat.

  07-02-2021

 • Het FODMAP-dieet is ontwikkeld om klachten als gevolg van het Prikkelbare Darm Syndroom te verminderen.

  Het FODMAP-dieet is ontwikkeld door de Monash Universiteit. Het is ontwikkeld om de klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom te verminderen. Dit is in bijna 80% van de testpersonen ook het geval, indien het dieet goed wordt gevolgd en zorgvuldig wordt opgebouwd. Dit zal altijd in samenwerking met een FODMAP-gespecialiseerde dietist gedaan moeten worden.

  31-01-2021