de bacteriën in je darm een positief effect kunnen hebben op je gezond?

Wist je dat...

 • de bacteriën in je darm een positief effect kunnen hebben op je gezond?

  Bacteriën kunnen een positief effect hebben op je gezondheid? Maar je moet daar toch juist mee oppassen om te zorgen dat je niet ziek wordt?

  Dat is een ja en een nee. Er zijn bacteriën die je inderdaad ziek kunnen maken, maar er zijn ook bacteriën die je juiste helpen om gezond te blijven. Die kan je in en op je gehele lichaam terugvinden maar een deel daarvan vindt je in je darmen.

  In totaal zijn er ongeveer 150 verschillende soorten bacteriën te vinden je darmen die verschillende fucties hebben. Een aantal voorbeelden zijn, bacteriën die: je darmwand bewegen en beschermen, je helpen met je afweersysteem door de slechte bacteriën aan te vallen en vertellen dat je vol zit als je voldoende hebt gegeten. Om de goede bacteriën te ondersteunen kan je kiezen voor een prebiotica of een probiotica. Maar laat je hier goed over informeren want er zijn veel verschillende verkopers en ze hebben niet allemaal een goed effect op je microbioom. Een aantal goede bacteriën die in ieder geval in de probiotica aanwezig moeten zijn, zijn lactobacillus, acidophilus en bifidobacterium bifidum.

  24-10-2021

 • je meer rode paprika kan gebruiken in een gerecht in vergelijking met groene paprika?

  Van rode paprika mag je binnen het FODMAP-dieet net iets meer eten dan van de andere paprika soorten. Vanuit de Monash app wordt aangegeven dat je van de rode paprika 75 gram mag eten en van de groene paprika maar 52 gram. De groene paprika wordt hierna te hoog in sorbitol. Dus als ik een gerecht maak waar ik paprika in verwerk kies ik vaak voor een rode paprika omdat ik hier meer van kan gebruiken.

  10-10-2021

 • Iedere dag een nieuwe start is?

  In het begin kan het FODMAP-dieet nogal overweldigend zijn en kan er veel over je heen komen. In het begin zal je misschien nog een "foutje" maken omdat je een product over het hoofd hebt gezien of bent vergeten om te wegen.

  Je moet iedere dag zien als een nieuwe start, misschien heb je meer last van je buik en baal je er van, maar iedere keer kan je weer opnieuw beginnen en zal je dezelfde "fout" vaak niet meer maken.

  Vanuit de Monash Universiteit wordt er zelfs gesproken van 5 uur in plaats van een dag.

  Dus laat je niet kisten als een keer iets niet volgens plan ging, iedere keer krijg je weer een nieuwe kans.

  26-09-2021

 • ui niet is toegestaan binnen het FODMAP-dieet, maar het groen van een bosui wel?

  Ui is niet toegestaan binnen het FODMAP dieet. In ieder geval niet als je reageert op fructanen. Ui is erg hoog in fructanen en is tijdens de eliminatie fase in ieder geval niet toegestaan.

  Er zijn wel een aantal alternatieven voor uit, zoals het groen van de bosui, de groene top is tot 75 gram toegestaan. Dit geldt ook voor de prei, van prei is het groene deel tot 54 gram toegestaan binnen het FODMAP-dieet.

  Omdat FODMAP's wel oplossen in water en niet in vet kan je er ook voor kiezen om de ui te bakken in olie, de stukjes ui eruit te halen en vervolgens de olie te gebruiken voor je gerecht.

  12-09-2021

 • fase 3 de FODMAP way of life is?

  Veel mensen denken dat ze hun hele leven low-FODMAP moeten blijven eten. Dit is zeker niet het geval, in totaal duurt het dieet ongeveer 10-11 weken. Hierna is het de bedoeling dat je samen met je dietist opzoek gaat naar je FODMAP way of life. Je weet nu op welke  groepen je reageert, dus de andere groepen hoef je niet meer te elimineren. Je kan weer meer producten gaan toevoegen en kijken wat je nog meer kan gaan eten. Het is belangrijk dat je dit ook echt gaat doen zodat je weet een gevarieërd voedingspatroon gaat krijgen.

  29-08-2021

 • je altijd verpakte producten moet controleren op verborgen FODMAP's?

  Het liefst maak ik alles zelf, ik weet dan wat ik heb gebruikt en wat erin zit. Maar dit gaat niet. Sommige producten zijn heel moeilijk om te maken en andere nemen te veel tijd in beslag om zelf te maken. Daarom koop ik ook wel eens producten. Het is belangrijk om de producten die je koopt goed te controleren en dan heb ik het niet over een zakje sla (moet je ook altijd controleren op ui en etc.) maar ik heb het over bewerkte producten zoals koekjes, bloem enzovoort.

  Een aantal voorbeelden van "verborgen" FODMAP's zijn:

  E-nummers, zoals:
  E420 sorbitol,
  E421 mannitol,
  E965 malitol,
  E966 lactitol,
  E967xylotol.

  inuline,
  ui,
  lupine meel.

  Op internet zijn er veel overzichten te vinden van E-nummers en de "verborgen FODMAP's" en waarschijnlijk heeft je diëtist hier ook een lijst van. Omdat fabrikanten hun producten regelmatig aanpassen blijft het van belang om de producten te blijven controleren.

   

   

  08-08-2021

 • het FODMAP-dieet niet lactose en gluten vrij is?

  Vaak wordt er gedacht dat het FODMAP-dieet een lactose en glutenvrij dieet is, dat het koolhydraatarm is en dat je het kan gebruiken om af te vallen. Deze variaties kan je waarschijnlijk allemaal toepassen, maar dit is niet het doel van het FODMAP-dieet.

  Het FODMAP-dieet wordt op dit moment gebruikt voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom. Door het FODMApP-dieet gaan ze er in 80% van de mensen achter komen welke voedingsstoffen ze wel kunnen verdragen en welke niet. Dit dieet is dus niet om af te vallen, maar juist om je kwaliteit van leven te verbeteren. In tegenstelling tot veel andere diëten ben je hier ook niet je hele leven mee bezig en moet je je way of life gaan vinden na ongeveer 11-12 weken.

  Er wordt veel gesproken over gluten en over lactose, omdat dit woorden zijn die iedereen kent. Maar deze vallen in de groepen van het FODMAP, gluten vallen onder de fructanen en lactose valt onder de groep disachariden. Maar er vallen nog veel meer producten in deze groepen. Mijn ervaring is dat mensen vaak wel gluten en lactose gebruiken omdat dat bij iedereen bekent is. Als ik ga beginnen over disachariden haken veel mensen af.

   

  01-08-2021

 • je in tijdens de herintroductie fase weer producten mag gaan toevoegen?

  De eerste fase is de eliminatie fase, voor de meeste de meest zware fase. Je bent vooral bezig met wat je niet mag en controleert alles wat je eet.

  Tijdens de tweede fase ga je per FODMAP opbouwen. Dit gebeurt in een vast ritme. Op het moment dat je "klachtenvrij" bent heb je overleg met de diëtist en dan ga je samen met haar kijken met welke FODMAP je gaat beginnen. Vaak is de eerste FODMAP een product dat je het meest hebt gemist. Dit opbouwen gebeurt in 3 fases en als je hierin klachten krijgt moet je er direct mee stoppen. Dan ga je weer terug naar de eliminatie fase en als je weer "klachtenvrij" bent mag je dit product opnieuw opbouwen. Als je weer klachten krijgt dan weet je dat je hier hoogst waarschijnlijk niet tegen kan, als je geen klachten krijgt is dit waarschijnlijk niet de groep waar je op uitvalt. Dit blijf je herhalen tot je alle FODMAP's hebt gehad.

  18-07-2021

 • darmbacteriën FODMAP's zien als fastfood?

  FODMAP's worden ook wel korte keten suikers/koolhydraten genoemd en worden door de darmen gezien als fastfood. Doordat de FODMAP's worden gefermenteerd door de bacteriën in de darmen kan het zijn dat er gassen ontstaan, je krampen krijgt of een opgezette buik krijgt. Dit gebeurt in principe bij iedereen, maar mensen die meer last van hun darmen hebben of gevoeligere darmen hebben zullen hier meer last van hebben.

  11-07-2021

 • gedroogd fruit vaak meer suiker en fructose bevat dan vers fruit?

  Ik zal het echt niet ontkennen ook wij hebben gewoon gedroogd fruit in de kast staan. Het is makkelijk om door de granola te doen of gewoon zo in de yoghurt. Het is vooral makkelijk om in huis te hebben. Helaas is het wel een bewerkt product en een product wat langer houdbaar moet zijn dan fruit. Ik zal niet zeggen dat dit bij alle gedroogde producten het geval is, maar het belangrijkst is vooral dat je leest wat er op het etiket staat.

  04-07-2021

 • je heerlijk kan genieten van een barbecue tijdens het FODMAP-dieet?

  Veel mensen geven aan dat ze na een barbecue meer last hebben van hun buik en hierna veel meer last hebben van hun Prikkelbare Darm. Dit is ook zeker waar, ik merk dit zelf vaak ook. Waar het bij mij aan ligt is dat je vaak meer verschillende soorten vlees en marinades eet, meer sausjes eet, alcohol drinkt en soms stiekem al een beetje last van je buik had omdat het al warm weer was die dag.

  De tips die ik toepas:

  Niet te koud drinken, hier reageer ik enorm op.
  De recepten van de barbecue variëren, minder vlees en meer groente en rustig aan met de kruiden.
  Als je alcohol drinkt, drink dan niet te veel. Ik hou het vaak bij één glaasje, dit is voor mij echt de max.
  Let op de sausjes, maak het eten zo lekker dat de sausjes eigenlijk niet nodig zijn.
  Muntthee is mijn redder in nood, dus ook tijdens de barbecue, na de barbecue en soms zelfs al voor de barbecue.

  Heb je nog meer tips? Laat het maar weten ik ben heel benieuwd wat jullie doen om last van je buik te voorkomen.

  27-06-2021

 • ui en knoflook hoog is in FODMAP's? Maar knoflookolie niet.

  Knoflook is hoog in fructose en fructanen en ui is hoog in fructanen en galactanen. Maar als je ze bakt in olie of gebruik maakt van knoflookolie of ui-olie dan is het wel toegestaan. De FODMAP's blijven niet bewaard in het water, ze blijven wel bewaard als je het kookt in water.

  Hoe zit dat precies?

  Fructanen zijn water oplosbaar en komen dus niet vrij in combinatie met olie, maar wel in combinatie met water. Het is wel belangrijk om de tussen knoflook en ui uit de olie te halen voordat de olie wordt gebruikt of het gerecht wordt gegeten. Het is dan ook handig om grote stukken te gebruiken zodat je ze makkelijk uit het gerecht en de olie kunt halen.

  06-06-2021

 • bewegen een positief effect kan hebben op de darmen?

  Sporten en bewegen heeft verschillende gezonde effecten op het lichaam en kan ook een gezond effect hebben op de darmen. Door dat er tijdens het sporten een neurologische reactie plaats vindt kan dit een positief effect hebben op de darmen.

  Tijdens het bewegen komt endorfine vrij wat het stresshormoon remt en een positieve impuls kan geven aan je buikklachten. Hiernaast wordt het transport van zuurstof verhoogt tijdens het sporten wat een masserend effect kan hebben op de darmen.

  Heb je al genoeg motivatie?

  We hebben het hier niet over intensief sporten, waarbij je zware gewichten moet tillen. Licht sporten als fietsen, zwemmen en wandelen kan dit effect al hebben.

  30-05-2021

 • Het FODMAP-dieet niet gluten vrij is?

  Heel veel mensen denken dat het FODMAP-dieet hetzelfde is als glutenvrij eten. Dit is zeker niet zo. Tijdens het FODMAP-dieet wordt er gekeken op welke groepen koolhydraten je uitvalt, hier staan de letters is FODMAP ook voor. Gluten vallen onder de groep fructanen, als je uitvalt op deze groep val je vaak ook uit op gluten. Als je niet uitvalt op fructanen val je vaak ook niet uit op gluten.

  Maar wist je dat fructanen veel meer is dan gluten? Knoflook en ui vallen bijvoorbeeld ook onder de groep fructanen. Je eet dus niet alleen glutenvrij, er zijn meer producten waar je op moet letten.

  Tijdens de eliminatie van het FODMAP-dieet is het zelfs toegestaan om kleine hoeveelheden gluten, zoals spelt te eten. Een glutenvrij dieet is dus niet hetzelfde als een FODMAP-dieet.

  23-05-2021

 • Het bij het FODMAP-dieet handig is om altijd iets te eten mee te nemen.

  Ik heb altijd iets te eten in mijn tas. Ook als ik bedenk dat ik maar heel even weg ga. Je weet nooit wat je tegen komt en of het langer gaat duren. Om honger of nare verrassingen te voorkomen is het handig om altijd iets low-FODMAP's mee te nemen. Vaak neem ik een makkelijke koek, fruit of wat nootjes mee.

  Het FODMAP-dieet is niet voor iedereen makkelijk en de verleiding kunnen groot zijn als je zelf geen alternatief bij je hebt. Daarom wordt er binnen het FODMAP-dieet en zeker tijdens de eliminatie fase aangeraden om altijd iets te eten mee te nemen.

  18-04-2021

 • Het binnen het FODMAP-dieet belangrijk blijft om je producten af te wegen?

  Zeker binnen de eliminatie en de herintroductiefase is het heel belangrijk om je producten af te wegen. Hiermee voorkom je dat je over de maximum hoeveelheden heen gaat. Het risico is namelijk dat als je dit niet doet, je over de maximum hoeveelheden heen gaat en je buikklachten kan ontwikkelen.Dit zou jammer zijn van alle moeite.

  Om een goed overzicht te hebben van de hoeveelheden die kunnen worden gegeten heeft de dietiste lijsten en kan je gebruik maken van de Monash-app.

  11-04-2021

 • De eliminatiefase de eerste fase is binnen het FODMAP-dieet?

  De eliminatiefase is de eerste van de drie fases binnen het FODMAP-dieet. Tijdens de eliminatiefase wordt er via strenge richtlijnen gegeten. Om het meeste optomale resultaat te behalen is het van belang om je aan deze richtlijnen te houden. Deze richtlijnen zijn terug te vinden in verschillende lijsten die door een dietist kunnen worden verstrekt of via de Monash app.

  Het is niet de bedoeling dat je voor altijd in de eliminatiefase blijft. Uiteindelijk ga je vanuit de eliminatiefase beginnen met opbouwen. Tussendoor ga je wel weer terug naar de eliminatiefase om ervoor te zorgen dat je buik weer rustig wordt. Het is in eerste instantie de bedoeling dat je 3 tot 6 weken de eliminatiefase volgt en de herintroductiefase kan erg verschillen.

  14-03-2021

 • FODMAP's kunnen opbouwen? Iedereen heeft zijn eigen drempelwaarde.

  Iedereen heeft zijn eigen drempelwaarde. Dat maakt het ook zo moeilijk. De één kan drie boterhammen eten en heeft bij de vierde pas last terwijl de ander na de eerste al met buikkrampen op de bank ligt.

  Hoe eng het misschien ook klinkt, maar die drempelwaarde die moet je voor jezelf gaan bepalen tijdens het FODMAP-dieet. Dit doe je niet alleen, dit doe je in samenwerking met een FODMAP gespecialiseerde dietist die hier ervaring mee heeft. Het is dan ook belangrijk om dit samen met een dietist te doen.

  Door er achter te komen wat jouw drempelwaarde is kan je je voeding hier op aanpassen en hopelijk met minder buikpijn door het leven.

  07-03-2021

 • Je binnen het FODMAP gewoon lekker kan eten.

  Als ik uit mijn eigen ervaring spreek weet ik dat ik tijdens de eliminatie niet veel durfde te eten. Op een gegeven moment zat ik vast in de salades en had ik de gehele dag honger. Ik heb toen snel aan de bel getrokken bij een dietist en ben toen gaan combineren met kruiden en met verschillende producten. Dit vond ik heel eng omdat ik constant bang was om fouten te maken, maar ik kreeg wel mijn plezier in eten weer terug.

  Het is dus echt belangrijk, ook tijdens de eliminatie fase, dat je voor jezelf opzoek gaat naar recepten waar je van kan genieten. Zodat je niet alleen maar salades aan het eten bent.

  28-02-2021

 • Het FODMAP-dieet uit drie fases bestaat.

  Het FODMAP-dieet bestaat uit 3 fases die je door moet lopen. Je begint met de eliminatie fase. Tijdens deze fase eet je low-FODMAP of FODMAP-arm. Tijdens deze fase moet je je aan strenge richtlijnen houden en zouden je klachten minder moeten worden. De eliminatie fase duurt vaak tussen de 3-6 weken.

  De tweede fase is de herintroductie fase. Tijdens deze fase ga je per FODMAP kijken of je producten kan herintroduceren en of je hier klachten door krijgt. Iedere keer dat je een product opbouwt, bouw je op in drie stappen. Als je geen klachten krijgt kan je later producten uit deze groep eten, krijg je wel klachten dan is het verstandig om producten uit deze groep te laten staan.

  Na het herintroduceren is het van belang om weer helemaal terug te gaan naar low-FODMAP zodat je de volgende herintroductie weer een eerlijke kans krijgt. Dit duurt ongeveer een week.

  Op het moment dat je weet op welke FODMAP's je "uitvalt" kan je gaan beginnen aan je FODMAP way of life. Hierbij hou je rekening met de groepen waar je op reageert en probeer je meer je eigen draai te geven aan het FODMAP-dieet.

  Om te zorgen dat je dit allemaal goed doorloopt is het verstandig om het FODMAP-dieet te volgen bij een FODMAP gespecialiseerde dietist.

  14-02-2021

 • Binnen het FODMAP-dieet wordt er veel gewerkt met bepaalde hoeveelheden. Om te voorkomen dat je van bepaalde producten teveel er is het handig om je maaltijden te plannen. Hierdoor kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

  Veel voedingsmiddelen die je eet binnen het FODMAP-dieet zijn met bepaalde hoeveelheden toegestaan. Om er zeker van te zijn dat je hier overheen gaat is het verstandig om je producten te wegen en je maaltijden te plannen. Hierdoor verklein je de kans dat je over de hoeveelheden heen gaat.

  07-02-2021

 • Het FODMAP-dieet is ontwikkeld om klachten als gevolg van het Prikkelbare Darm Syndroom te verminderen.

  Het FODMAP-dieet is ontwikkeld door de Monash Universiteit. Het is ontwikkeld om de klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom te verminderen. Dit is in bijna 80% van de testpersonen ook het geval, indien het dieet goed wordt gevolgd en zorgvuldig wordt opgebouwd. Dit zal altijd in samenwerking met een FODMAP-gespecialiseerde dietist gedaan moeten worden.

  31-01-2021