<< Terug

Over mij

/storage/photos/2021/Algemeen/1629488970.jpg

Welkom op FionaKookt.nl! Mijn naam is Fiona de Jong en ik ben al jaren bezig met het aanpassen van mijn eetgewoonten. In 2013 ben ik gediagnosticeerd met Colitis Ulcerosa en Prikkelbaar Darm Syndroom. Met medicijnen kreeg ik dit na jaren stuntelen maar niet onder controle. Eigenlijk werd ik alleen maar zieker en zieker.

Hier moest verandering in komen en ben toen zelf aan de slag gegaan met experimenteren. Ik ben begonnen met het volgen van de meest bekende foodies in Nederland en ben hier steeds meer mijn eigen draai aan gaan geven. Ik heb veel verschillende soorten leefstijlen geprobeerd, maar kon geen hiervan goed volhouden omdat er nooit echt een goed resultaat was.

Ik werd nog steeds constant geblokkeerd in mijn dagelijks leven en de buikpijn was "normaal" geworden. Maar heel de dag buikpijn hebben is natuurlijk niet normaal, dus we gingen weer verder met het uitzoeken en experimenteren.

Toen kwam ik terecht bij het redelijk onbekende FODMAP-dieet. Het "soepstengeldieet" zoals ik het noemde. De horrorverhalen, die waren bij mij bekend. De positieve verhalen waren nog niet heel veel te vinden op internet.

Na 3 dagen FODMAP was ik bijna buikpijn vrij en ging er een wereld voor mij open. Tot we een week verder waren. Ik werd bang, durfde bijna niet meer te eten en was erg bang om fouten te maken. Ik kon niet voldoende recepten vinden en durfde op een gegeven moment alleen nog maar sla te eten.

Na veel zoeken kwam ik gelukkig weer wat recepten tegen en met hulp van de diëtist kon ik weer verder. Hierna ben ik ook steeds meer aan de slag gegaan met het ombouwen van "normale" recepten.

Bijna ieder recept kan namelijk worden omgebouwd naar een FODMAP-arm recept of een gluten- en lactosevrij recept. Met deze insteek ben ik begonnen met koken en bakken. Het voordeel is dat ik ook een beetje eigenwijs ben aangelegen en heel slecht ben in het opvolgen van een compleet recept. Uiteindelijk heb ik met vallen en opstaan een assortiment aan recepten kunnen creëren.

Ik ben nu nog steeds aan het opbouwen, maar weet dat op dit moment bij mij het probleem ligt bij de Fructanen (in de volksmond gluten genoemd) en lactose. Het ene Fructaan kan ik beter verdragen dan het andere dus de recepten zullen niet allemaal glutenvrij zijn. Lactose kan ik helemaal niet verdragen maar de meeste melkproducten zijn gelukkig heel makkelijk te vervangen.

Nadat ik zelf ging experimenteren met recepten bedacht ik hoeveel hulp ik heb gehad door anderen die de recepten deelden. Ik hoop dat ik hiermee nu ook iemand help om gevarieerd te kunnen koken en het plezier in lekker eten kan vergroten of terug kan geven. En hoe je natuurlijk het leven met een intolerantie beter vol kan houden!

* De meeste recepten zullen gluten- en lactosevrij zijn en als het recept FODMAP-arm is zal dit bij het recept vermeld staan. Ik heb echter geen medische kennis en heb ook geen voedingsleer gestudeerd. Alle recepten op deze website zijn recepten die ik zelf maak en waar ik profijt bij heb. Ieder lichaam is anders en daar kan ik niet op inspelen. Kijk aan de hand van je eigen intoleranties of je iets aan mijn recepten zal hebben.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 04-11-2018 om 15:45.