<< Terug

Boekweit

/storage/photos/2019/Algemeen/boekweit600.jpg

Boekweit is een product dat je veel terug ziet in FODMAP-recepten en staat in de groene lijst van de FODMAP-lijsten. Maar wat is boekweit nu eigenlijk. Waarom mag je dit wel eten en is het goed voor je om het te eten. In dit blog hoop ik je voldoende antwoorden te kunnen geven op deze vragen. Eerst zal ik kort uitleggen wat boekweit is, daarna waarom het zo goed voor je is en er zullen onder aan het blog een aantal recepten worden gedeeld waarbij boekweit centraal staat.

Als eerst boekweit staat op de groene lijst, dus je kan dit in grotere hoeveelheden eten. Hier gaat het om alle vormen van boekweit, zoals boekweitmeel maar ook boekweit als product. Binnen het FODMAP geldt dat er altijd aan alle producten een limiet zit, niets kan je eigenlijk onbeperkt eten. Ik hou voor mijzelf de maatstaaf van 100 gram aan. Op deze manier weet ik zeker dat ik niet te veel binnenkrijg van één product.

Boekweit komt van de duizendknoopfamilie en is familie van onder andere rabarber en veldzuring. Boekweit valt daarom ook niet onder de granen. De "korrels"die je eet zijn de vruchten van de plant en zijn driehoekig van vorm. Oorspronkelijk komt het product uit China waar het al duizende jaren wordt verbouwd. In europa wordt het voornamelijk in Frankrijk en Polen verbouwd, maar er zijn tegenwoordig ook Nederlandse boeren die het product verbouwen. Boekweit wordt in het najaar geoogst en moet na het oogsten een aantal weken drogen. Boekweit is heel gevoelig voor weersomstandigheden en is hierdoor een moeilijk product om te verbouwen. Op het moment dat de boekweit wordt geoogst is vaak niet alles rijp waardoor er altijd een deel van de oogst verloren gaat.

Boekweit staat bekend om zijn hoge gehalte aan kalium (218 mg op 100g) en magnesium (80 mg op 100g). Hiernaast heeft boekweit een vrij hoog vezelgehalte (5,6g  op 100g) wat altijd fijn is binnen een glutenvrij dieet. Boekweit heeft een hoog gehalte aan B1 (0,26g op 100g) en B6 (0,4g op 100g). Dit maakt dit product als een van de meeste voedingsrijke "granen". Ondanks dat het geen graan is wordt boekweit toch vaak vermeld in de categorie granen. In verschillende bronnen wordt vermeld dat boekweit niet geschikt is voor diabetes patienten.

 

 

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 29-10-2019 om 07:05.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.