Moestuin

Moestuin en het FODMAP-dieet
Een moestuin is voor mij een manier om te kunnen koken met écht verse producten.
Waarom een moestuin?
Het proces van een zaadje naar de plant vind ik altijd iets magisch hebben. Je stopt een zaadje in de grond en binnen een aantal dagen tot weken komt er een groen sprietje naar boven. Dat sprietje groeit weer uit tot een mooie, stevige plant, met bijvoorbeeld vruchten die je kan oogsten. Het mooist vind ik wanneer de bloemen open gaan of de groente opeens omhoog schiet. Ik geniet echt van de mooie kleuren en de rustgevende werking van tuinieren. Moet ik nog meer goede redenen noemen?
Kan je een moestuin en het FODMAP-dieet combineren?
Bij een moestuin hoort plannen. Van tevoren ga je bedenken wat je dit jaar wilt zaaien en natuurlijk wilt oogsten. Plannen en het FODMAP-dieet is ook iets wat samen gaat. Dus waarom zou je niet je moestuin kunnen plannen met vruchten uit je moestuin. Ja natuurlijk kan dit. Het is allemaal een kwestie van plannen en van voorbereiden, maar dat moet je met iedere moestuin.
Waar moet je allemaal aan denken?
Wat wil je bereiken met je moestuin? Wil je volledig zelfvoorzienend zijn, dan is het misschien handig om ergens een stukje grond te huren. Maar heb je wat extra ruimte over in de tuin of op het balkon, dan kan je daar best wat groente laten groeien. Veel planten kan je houden in potten of in bakken, maar eigenlijk kan het op ieder stukje waar de zon schijnt en waar de aarde gezond is.
Welke planten kan je wel zaaien?
Binnen het FODMAP-dieet moet je eigenlijk alles afwegen, natuurlijk zijn er een aantal groente die ik niet zal aanraden, zoals ui, maar als je netjes controleerd of de groente niet op de rode lijst staat kan je heel veel groente zaaien en lekker in kleine mate van genieten.
Als eerst kan je beginnen met de meest makkelijke zaadjes, de kiemzaden. Deze kan je laten ontkiemen in een klein schaaltje of potje in de vensterbank. Net als bij alles binnen het FODMAP-dieet geldt hier ook dat je er geen bakken vol van moet eten, maar een beetje door de salade, op je brood of in de soep is een lekkere aanvulling.
Andere fijne groente die niet veel ruimte in beslag nemen zijn verschillende soorten sla. Ik ben hier erg fan van en zorg dat er altijd een plekje is in mijn moestuinbak. Het slimst is om de sla te zaaien en een week later ernaast ook een stukje te zaaien, zo kan je er langer van genieten. Vaak knip ik de sla aan de buitenkanten af, tot het niet meer kan en de plant er echt uit moet, dan eet ik de hele plant op.
Snijbiet is hier ook een mooi voorbeeld van, net als bij de sla knip ik dit vanaf de buitenkant of de extreem grote bladen. Bij een gunstige winter kan je tot en met februari snijbiet uit eigen tuin eten.
Een lekkere oosterse aanvulling is paksoi, je kan dit ook vanaf de buitenkant snijden of in één keer het hele plantje. Ook hier zorg ik ervoor dat ik een week later weer een keer zaai zodat ik er langer van kan genieten.
Worteltjes doen het altijd goed, ze zitten stiekem verstopt onder de grond, wat de verrassing alleen maar groter maakt als er mooie wortels tevoorschijn komen bij het oogsten.
Boerenkool is een echte powerfood die je natuurlijk in je eigen tuin moet kweken. Al vind ik boerenkool toch wel een echte uitdaging. We hebben ieder jaar veel rupsjes van het koolwitje en hierdoor gaat er nog wel eens wat oogst verloren.
Heb je een warm hoekje in de tuin? Dan zal ik zeker aanraden om een keer een komkommer of tomatenplant te proberen. Zeker de tomaten zijn als ze goed gerijpt zijn een echte smaakexplosie.
Heb je genoeg ruimte in de tuin en ben je niet afhankelijk van alleen een balkon, dan zou ik zeker aanraden om een rabarberplant aan te schaffen. Controleer wel de oogstperiode goed op internet, na juni mag je de rabarber vaak niet meer oogsten. Maar wat dacht je van een heerlijke pompoen uit eigen tuin of een courgette? Het voordeel van deze vruchten is dat je ze niet in één keer hoeft op te eten, dus heel FODMAP-proof.
Zelf ben ik aan het experimenteren met wintergroentes, zoals pastinaak of spruitjes maar ook de boerenkool wil ik weer gaan proberen. De pastinaak kan je gebruiken in bijvoorbeel een soep, dus die kan je eventueel opsplitsen in maaltijden. De spruitjes kan je zelf plukken, dus je kan zelf makkelijk de hoeveelheden bepalen.
Heb ik je al enthousiast gemaakt? Ik hoop het wel, ik kan er namelijk erorm van genieten en gun je die ervaring ook. Als afsluiter heb ik nog een tip voor iedereen met een beetje ruimte bij een schuurtje, schutting of muur. Je kan heerlijke struiken met fruit kopen. Ik kan er enorm van genieten om in de zomer met mijn bakje naar buiten te lopen en de frambozen voor die dag te plukken. Verser kan je het niet hebben.
Heb je nog vragen of natuurlijk leuke tips, dan hoor ik het graag!
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 06-03-2020 om 06:09.