<< Terug

Ontstekingsremmende voeding

/storage/photos/2021/Blogs/ontstekingsremmendfoto.jpg

Ontstekingsremmende voeding

Een ontsteking is een natuurlijk lichamelijk proces dat in eerste instantie wordt gebruikt om te genezen en om te beschermen tegen letsel, maar op het moment dat ontstekingen chronisch worden heb je kans dat er schade ontstaat in je lichaam. Op het moment dat je dit vermoed is het van belang altijd een dokter of specialist te raadplegen en dit niet zelf probeert op te lossen.

Chronische laagdrempelige ontstekingen worden tegenwoordig door verschillende artsen gezien als een van de oorzaken van chronische ontstekingsziekten. Door voeding zal dit niet in zijn geheel tegen gegaan kunnen worden, maar alle kleine beetjes binnen het veranderen van een leefstijl kunnen helpen. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die worden aangemerkt als “ontstekingsremmend”. Hiernaast hebben deze voedingsmiddelen ook andere positieve effecten op de gezondheid. Als kanttekening kan er wel worden gezet dat je de voedingsstoffen vaak in zulke kleine hoeveelheden binnenkrijgt dat het effect bijna niet te meten is.

Een aantal voorbeelden van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn:

Avocado: bevat veel verschillende carotenoïden die een ontstekingsremmend effect kunnen hebben. Carotenoïden helpen en beschermen de cellen bij het oxidatie proces.

Extra vierge olijfolie (koud geperst): bevat omega 9, vitamine E en antioxidanten welke een positieve werken hebben op het lichaam.

Vette vis: bevat veel omega 3, wat een positief effect heeft op onder andere het lichaam en het immuunsysteem. Hiernaast is het wel van belang dat er een goede verhouding is met omega 6.

Paddenstoelen: kunnen een ontstekingsremmende functie hebben, maar kunnen ook juist voor darmklachten zorgen. Dus het is van belang om hierbij goed naar je lichaam te luisteren.

Bladgroente: zoals spinazie en boerenkool bevatten omega 3 en antioxidanten. Omega 3 wordt gezien als een goed vet, in de juiste verhouding met omega 6. Antioxidanten helpen bij het oxidatieproces waardoor het een positief effect kan hebben op het lichaam.

Bessen: bessen bevatten veel vitamine C die een positief effect hebben, maar hiernaast bevatten ze ook polyfenolen die een actieve rol kunnen spelen bij ontstekingen.

Groene thee: EGCG zou het stofje zijn dat groene thee bevat dat ontstekingsremmend zou kunnen werken.

Kurkuma: curcumine kan ontstekingsremmend werken. Door kurkuma met peper te combineren kan dit effect worden vergroot.

Appels: pectine kan infecties tegen gaan. Pectine zit voornamelijk in de schil van de appel. Het is wel van belang dat je een onbespoten appel eet.  

Gember: bevat gingerol en paradol die beschermend werken voor het darmslijmvlies. Hiernaast bevat gember onder andere fytonutriënten die positief kunnen werken op ontstekingen.

 

Naast een aantal voedingsmiddelen zijn er nog een aantal factoren die van belang kunnen zijn:

Eet voedsel in de natuurlijk vorm.

Eet de regenboog, probeer iedere dag groente in verschillende kleuren te eten.

Kies voor gezonde vetten, zoals omega 3, maar zorg ook voor balans, varieer.

Gebruik kruiden en specerijen, maar wel met mate.

Eet voeding die positief kan werken op je darmflora.

Eet minder suiker en bewerkte koolhydraten.

Een gezonde balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar ook voldoende vitamine, mineralen, vezels en water.

 

Het belangrijkste blijft altijd: variëren. Op het moment dat je je alleen richt op een aantal producten zullen de effecten altijd uitblijven en zal je geen verschil ervaren. Eenzijdige voeding is slechte voeding. Als je wilt weten of je genoeg varieert kan je voor een aantal dagen een lijstje bijhouden van alles wat je eet en alle ingrediënten. Probeer drie dagen achter elkaar niet dezelfde producten te gebruiken en kies in de winkel eens een product dat je normaal niet zou kiezen.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 16-03-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.