<< Terug

Vitamine B

/storage/photos/2021/Blogs/zalmkruidenkorst.jpg

Vitamine B valt onder de water oplosbare vitamine. Dit houdt in dat het niet wordt opgeslagen in het lichaam en na 3 dagen weer aangevuld moet worden. Als we het over vitamine B hebben, hebben we het over een complex. Binnen de vitamine heb je B1, B2, B3, B6, B8, B11 en B12. De vitamine vallen onder de groep essentiële voedingsstoffen. Ze zijn nodig voor het lichaam, maar het lichaam kan ze zelf niet aanmaken. De B-vitaminen werken synergetisch met elkaar, dat houdt in dat ze met elkaar samenwerken.

Vitamine B is noodzakelijk voor het omzetten van koolhydraten naar glucose, wat belangrijk is voor de kringloop van de energieproductie in het lichaam. Vitamine B is ook noodzakelijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 is belangrijk voor de opname van ijzer. De vitamine B11 en B12 werken nauw samen. B2 is nodig om B6 en B3 te activeren en B8 is nodig voor het vrijmaken van voeding, het vormen van vetzure en het gezond houden van huid en haar.

Iedere B-vitamine heeft zijn eigen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een gebrek aan vitamine B is vaak te herkennen aan scheurtjes in de mondhoeken, een pijnlijke rode tong en kan zelfs leiden tot spijsverteringsstoornissen.

Vitamine B is onder andere in deze producten te vinden: vette vis, kip, lever, melk, eieren, graanproducten en groene groente.

Vitamine B12 is noodzakelijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. B12 is uitsluitend in dierlijke producten te vinden.

Recept: zalm met kruidenkorst

Ingrediënten:

  • 2 stukjes met zalm
  • 6 takjes bieslook
  • 4 takjes peterselie
  • Zout en peper
  • Plantaardige boter om in te bakken.

Bereiden:

  1. Doe de boter in de pan en laat deze smelten.
  2. Snij ondertussen de kruiden voor op de zalm.
  3. Leg de zalm in de pan en doe hier een beetje zout en peper op (naar smaak).
  4. Als de zalm voor de helft gaar is kan je ze omdraaien.
  5. Draai de zalm nog één keer om als deze bijna gaar is.
  6. Verdeel de kruiden over de stukjes zalm.
  7. Haal ze hierna uit de pan en lekker genieten!

 

De ingrediënten van dit recept zijn allemaal low-FODMAP.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 21-03-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.