<< Terug

Vitamine D

/storage/photos/2021/Blogs/oesterzwammensalade.jpg

Vitamine D valt onder vet oplosbare vitamine. Dit houdt in dat de vitamine het best wordt opgenomen in combinatie met vet en wordt opgeslagen in vet en weefsels. Vitamine D kan je uit voeding halen en kan worden aangemaakt door zonlicht. Het zonlicht wordt door ergosterol (een soort cholesterol) omgezet in vitamine D.

Vitamine A en D worden vaak samen aangetroffen in de natuur. Vitamine D is belangrijk voor de absorptie en assimilatie van calcium en fosfor. Dit heeft invloed op het gebit en de botten. Verder is het belangrijk voor het in stand houden van het zenuwstelsel, het zorgt voor een regelmatige hartslag en helpt bij een normale bloedstolling.

Er wordt ervanuit gegaan dat als je per dag minimaal een half uur buiten bent je geen vitamine D bij hoeft te slikken en voldoende aanmaakt. In de zomer maak je een reserve voor de winter. Een gebrek is vaak te herkennen door botontkalking.

Vitamine D is onder andere in deze producten te vinden: dierlijke producten, vette vis en paddenstoelen.

Natuurlijke bronnen: dierlijke producten, vette vis en paddenstoelen.

Recept: oesterzwammen salade

Ingrediënten:

  • 40 gram oesterzwammen
  • 3 cherry tomaten
  • 3 olijven
  • ¼ paprika
  • 3 cm courgette
  • 1 eetlepel zaden of noten
  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • Sla
  • Scheutje citroenolie of citroensap
  • Zout en peper
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden.

Bereiden:

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snij de tomaten, paprika en courgette en leg dit op een bakplaat.
  • Doe er een scheutje olijfolie en de kruiden overheen.
  • Zet dit voor 20 minuten in de oven.
  • Ik had een klein kropje met verschillende soorten sla, hier heb ik ongeveer de helft van gebruikt.
  • Bak de nootjes of de zaden, blijf hierbij dit brand snel aan.
  • Kook het ei (78 minuten)
  • Haal de groente uit de oven.
  • Doe de sla in het schaaltje, verdeel te groente.
  • Pel het ei en voeg dit toe.
  • Voeg als laatste de noten of zaden en de mosterd met citroenolie toe.
  • Genieten maar!

 

75 gram oesterzwammen is low-FODMAP, hier blijf je onder. De rest van de ingrediënten zijn in deze hoeveelheden low-FODMAP. Controleer altijd de ingrediënten als je gebruik maakt van verpakte producten.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 13-06-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.