De illusie van de bikinibody met PDS
Jaren vond ik dat ik het ook moest doen....
Ik schrijf dit blog vanuit mijn eigen perspectief, dit is namelijk iets waar ik de afgelopen jaren tegenaan ben gelopen. Maar ik weet dat ik helaas niet de enige ben die hier last van heeft.
Meedoen met de hype van de bikinibody. In het voorjaar begon het dan te "kriebelen" en wilde ik er goed uitzien voor de zomer. Onzin natuurlijk en dat op meerdere vlakken.
Punt 1: Echt dik ben ik nog nooit geweest dus afvallen heb ik nog nooit hoeven doen. Dus hiervoor hoefde ik mij niet af te beulen in de sportschool. Sterker nog: mijn MDL-arts vindt dat ik eigenlijk te licht ben!
Punt 2: Ik met mijn PDS en Colitis Ulcerosa kan echt wel zwaaien naar mijn bikinibody. Iedere vakantie is het namelijk hetzelfde. De eerste paar dagen gaat het goed, dan begint het "rare" of "andere" eten aan te slaan en begint mijn buik op te zetten. Binnen een week lijkt het alsof ik een aantal maanden zwanger ben en is er niets meer van mijn platte of strakke buik te zien.
Maar mijn aller belangrijkste punt is dat ik heb geleerd om mij fijn te voelen in mijn lichaam, mij niet meer af te beulen omdat dat hoort. Ik sport om mij goed in mijn vel te voelen, het hele jaar, en ik probeer de dikke opgezette buik te accepteren. Je kan er tenslotte niet heel veel aan doen. En nee, dit is geen proces van één jaar geweest en dit heb ik niet bereikt met alleen mindfulness en meditatie en zeker niet door mega veel te sporten.
Je kan er namelijk heel hard tegen vechten, maar mijn ervaring heeft mij geleerd dat het iedere vakantie eigenlijk weer hetzelfde is. En natuurlijk baal ik een dag (of twee en soms zelfs drie) als ik mijn buik zie opzetten. Maar tegenwoordig loop ik ook trots en tevreden met mijn opgezette buik op het strand op vakantie of in Nederland en de eerste die daar iets van durft te zeggen mag oppassen.
Probeer je lichaam te accepteren zoals het is, met vechten ben je vaak alleen maar verder van huis!
En natuurlijk ben ik niet tegen het sporten en het goed zorgen voor je lichaam, zeker niet. Want als je goed zorgt voor je lichaam is het namelijk ook makkelijker om van je lichaam te houden.
Sporten heeft namelijk ook veel voordelen, je voelt je lekkerder in je vel, je maakt endorfine aan tijdens het sporten en vaak is het na het sporten makkelijker om gezonde keuzes te maken. Voor mensen die last van hun darmen/buik hebben wordt er aangeraden om goed te kijken naar hoe ver jij kan gaan met sporten. Het is niet de bedoeling dat je na iedere workout met pijn op de bank ligt. Vaak wordt er de suggestie van wandelen, fietsen, yoga of zwemmen gegeven om mee te beginnen omdat je je buik hier niet te veel mee belast, hierna kan je verder kijken naar andere sporten en kijken of je hiermee ook niet te veel belast.
Wil je wel letten op je buik en loop je graag zonder opgezette buik rond? Voeding speelt hierin een grote rol. Over het algemeen genomen is het altijd goed en verstandig om op je voeding te letten om ervoor te zorgen dat je buik rustig blijft. Maak gezond keuzes, maar kies ook voor balans. Uit onderzoek is aangetoond dat de ongezonde producten (chips, koekjes, frisdrank) maar ook producten bewerkt in de voedingsindustrie (bier, pakjes en zakjes, snoep) eerder zorgen voor een buikje dan het eten van verse natuurlijke producten. Deze producten bevatten namelijk vetten die graag rond de buikorganen gaan zitten waar je een buikje van krijgt.
Naast voeding en bewegen speelt er natuurlijk nog veel meer mee, heb je bijvoorbeeld genoeg geslapen? Heb je veel stress? Drink je genoeg water? Dit helpt allemaal mee. Vergeet ook niet dat je op vakantie vaak een ander dagritme hebt wat van invloed kan zijn op je lichaam.
Maar het belangrijkste van alles is misschien wel: wees trots op wie je bent en hoe je eruit ziet en trek iets aan waar jij je fijn in voelt dan ziet de wereld dit ook!
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 08-08-2023 om 06:06.
Reacties: