<< Terug

Tijm

/storage/photos/2021/Blogs/tijm.jpg

Tijm valt onder de familie van de lipbloemen. Hieronder valt onder meer oregano, munt, marjolein en tijm. De tijm die in Nederland wordt gegeten is voornamelijk afkomstig van het Middellandse zeegebied en uit Azië. In totaal zijn er meer dan 60 verschillende soorten tijm en omdat het kruid erg populaire is in de keuken komen er alleen maar meer soorten bij, zoals sinaasappeltijm. In dit artikel zullen we aandacht besteden aan de meest toegankelijke soort tijm, de Thymus Vulgaris.

Tijm wordt van oudsher gebruikt voor zijn natuurlijke aroma’s en als smaakversterker. Maar het gebruik van tijm in de keuken kan ook een gunstig effect hebben op de spijsvertering en de darmen. Tijm zou helpen om het opgeblazen gevoel weg te nemen. Hiernaast zou heb het lichaam helpen met de vertering van vette en moeilijke maaltijden waardoor de darmen zouden worden ontlast. Door het ontspannende effect op de darmen zou het kruid positief werken bij darmspasme en buikpijn. Als laatst kan tijm positief werken op de microbiotica van de darmen omdat het kruid antibacterieel zou werken. Het is wel van belang om er rekening mee te houden dat dit in kleine hoeveelheden waarschijnlijk alleen positief zal meewerken en weinig effect zal hebben.

Tijm staat bekend om zijn antioxidante werking en het aantal flavonoiden die het kruid bevat. Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere vitamine C. De kracht van vitamine c is dat het ervoor zorgt dat de cellen minder snel worden beschadigd door schadelijke stoffen. Flavonoiden vallen onder de antioxidanten geven van origine kleur aan je eten. Het wordt in de dikke darm opgenomen en zou een positieve werking op je darmbacteriën kunnen hebben.

Hiernaast bevat tijm ook kleine hoeveelheden vitamine b2, b6 en b11. Die belangrijk zijn voor de energiestofwisseling en het met immuunsysteem. Maar tijm bevat ook kleine hoeveelheden calcium, fosfor, kalium, magnesium, mangaan, koper en ijzer.

Tijm is een veelzijdig kruid en kan op veel manieren worden gebruikt. Je kan het gedroogd kopen in de supermarkt, maar je kan het ook als vers kruid gebruiken. Beide vormen kan je gebruiken tijdens het koken, maar ook als etherische olie of in de thee. Voor het gebruik van de etherische olie wordt er vaak gekozen voor de verhouding, 10 druppels etherische olie tegenover 5 ml amandelolie. Wrijf dit op de huid voor een ontspannen gevoel. Controleer altijd of de etherische olie op de huid kunnen worden gebruikt voordat je dit op je huid gebruikt. Voor de theeliefhebbers kan je een eetlepel tijm toevoegen in een kop kokend water en laat dit 10 minuten trekken. Dit zou een ontspannen effect op de darmen hebben.

Tijm kan tijden het koken zowel vers als gedroogd worden gebruikt, verse tijm heeft een meer uitgesproken smaak dan gedroogde tijm.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 05-09-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.