Dragon
Dragon kan je herkennen aan zijn lange bladen en heeft een licht anijsachtige smaak. Het is vrij sterk van smaak. Dragon komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Het hoort tot de composietenfamilie, dit houdt in dat de plant uit kleine en vaak ongelijkmatig verdeelde bloemen bestaat. De botanische naam van dragon is “dracunculus” wat “kleine draak” betekent. Waarschijnlijk heeft de plant zijn naam te danken aan de gekleurde wortels en de blaadjes die een beetje op drakentongen lijken.
Het is geen makkelijk kruid om zelf te kweken, vaak komt er schimmel in de plant. Mocht het wel lukken dan zijn zowel de blaadjes als de bloemen eetbaar. Dragon is een meerjarige plant, maar gaat vaak dood door de vorst. Als je de plant in de winter beschermd kan je hem in je tuin laten groeien. Je kan dragon vers kopen, zorg er dan voor dat het frisse groene blaadjes zijn en dan kan je het een aantal dagen in een glas water bewaren in de koelkast. Dragon kan ook gedroogd gekocht worden. De bloemen worden voornamelijk gebruikt als decoratie, maar kunnen wel gegeten worden. De blaadjes worden vaak fijngesneden en aan het eind van de bereiding toegevoegd.
Dragon is een veelgebruikt kruid in de Franse keuken, het valt onder de “fines herbes” en is vaak terug te vinden is in een aantal klassiekers, zoals bearnaisesaus en vinaigrettes.
Dragon kan goed in combinatie met kruiden als peterselie, kervel en bieslook worden gebruikt. Dragon wordt vaak als laatst toegevoegd aan het gerecht om de smaak te bevorderen. Hiernaast wordt er altijd gewaarschuwd om niet te veel te gebruiken omdat de smaak al snel erg overheersend kan zijn.
Dragon is rijk aan vitamine A en C en heeft een hoog jodiumgehalte. Een van de belangrijkste bestandsdelen van dragon is estragol. Estragol heeft de neiging om in de darmen vorming van darmgassen te voorkomen en de spieren in de darmen te kalmeren, hierdoor zou het buikpijn verzachten, ongemakken verlichten en de spijsvertering bevorderen. Een van de eigenschappen van dragon is dat het de eetlust opwekt. Van de bladeren en bloemen kan ook thee worden gezet wat een positief effect zou kunnen hebben op de nieren.
Dragon wordt ook gebruikt in etherische olie. De blaadjes van de dragon bevatten veel olie en worden daarom geregeld gebruikt in etherische olie. Om de buikpijn te verlichten wordt er geadviseerd om 2 druppels etherische olie te mengen met een theelepel amandelolie en dit op je buik te wrijven. Het is wel van belang eerste de etherische olie te controleren of deze op de huid kan worden gebruikt.
Het gebruik van dragon wordt tijdens de zwangerschap afgeraden.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 13-03-2022 om 06:06.