<< Terug

Kardemom

/storage/photos/2021/Algemeen/1629455131.jpg

Kardemom is een kruid dat iedereen wel kent, maar zeker niet iedereen gebruikt. Juist vanwege de vele gezondheidsvoordelen is het een kruid wat eigenlijk niet mag missen in het kruidenrek. Kardemom is een kostbaar kruid, na saffraan en vanille is het het duurste specerij dat je in je kruidenrek kan hebben. In dit artikel wordt de werking, werkzame stoffen en de toepassingen van de groene kardemom beschreven. Dit is de kardemom die te koop is in de supermarkt en het meest veelzijdigst kan worden gebruikt.

Van oudsher wordt kardemom gebruikt als een traditioneel medicijn. Maar ook in de moderne geneeskunde is kardemom terug te vinden. Kardemom zou goed zijn voor het verbeteren van de darmgezondheid, zo zou het gasvorming en spasme van de darm voorkomen en na het eten van kardemom zou je een minder opgezette buik moeten hebben. Maar het werkt ook cholesterol (LDL-cholesterol) verlagend en kardemom zou chronische ontstekingen kunnen verminderen.

Ook als je kardemom niet in je keuken hebt staan, heb je waarschijnlijk wel kruidenmixen waar je kardemom in terug kan vinden, zoals speculaaskruiden. Kardemom wordt in kruiden vaak gebruikt als een extra smaaktoevoeging door zijn sinaasappelachtige geur.

Kardemom bevat de mineralen calcium, magnesium, kalium en natrium. Ook bevat het veel spoorelementen zoals koper, ijzer, mangaan, fosfor en zink.

Het ijzergehalte in kardemom is zo hoog dat je bij een inname van 100 gram 175% van je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) binnen krijgt. Dit geldt ook voor de hoeveelheid mangaan, bij een inname van 100 gram krijg je ruim 1200% van ADH binnen. Nu is het onwaarschijnlijk dat je 100 gram kardemom binnen krijgt, maar dit geeft wel een goed beeld over de hoeveelheid ijzer en mangaan in kardemom.

Hiernaast bevat kardemom de vitamine A, B1, B3, B6 en C. Kardemom bevat in verhouding meer mineralen dan vitaminen.

Doordat kardemom flavoïnden en propanoïden bevat heeft het een antioxidante werking. En door de alfa-terpinol heeft het een kleine pijnverlichtende werking.

Hoeveel je van deze werkzame stoffen binnen krijgt is altijd afhankelijk van de hoeveelheid die je binnenkrijgt en de manier waarop je het bereid. Het is verstandig om altijd eerste te beginnen met kleine hoeveelheden als je niet bekend bent met het kruid. Kardemom kan namelijk allergische reacties veroorzaken en bij aanraken kan er contacteczeem ontstaan. Kruiden en darmen kunnen goed samenwerken, maar ondanks alle voordelen kan het zijn dat jouw darmen er niet goed op reageren.

 

Kardemon is familie van gember. Het is een tropische plant die je onder andere kan vinden in Sri Lanka. De plant kan 2 tot 5 meter hoog worden en na 3 jaar produceert de plant bloemen. Uit deze bloemen groeien peulen die kunnen worden geoogst, dit zijn de kardemom peulen. De zaden van de kardemom bevinden zich in de peulen. Bij het koken kan je de peulen van de kardemomplant gebruiken. De peulen kunnen worden gebruikt in stoofschotel, maar moeten er later wel uit gehaald worden. Deze kunnen erg bitter smaken. De zaden (uit de peulen) kunnen worden geroosterd en/of worden gemalen, vervolgens kan de poeder worden gebruikt in je gerecht. De poeder kan gebruikt worden in zoete en in hartige gerechten.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 09-01-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.