Munt

Munt is bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. We gebruiken het in thee, cocktails, zomerse drankjes en lekkere recepten. Tegenwoordig zijn er eindeloos veel variaties te koop en is er voor ieder wat wils. Maar behalve dat het lekker is heeft munt ook verschillende gezondheidsvoordelen.
Munt valt onder de vaste planten in de lipbloemfamilie. De plant heeft een zeer sterk geurende stof, menthol, dat onder andere gebruikt wordt als geur- of smaakstof. Munt groeit van origine in de landen rond de Middellandse Zee, maar tegenwoordig wordt het ook in de Nederlandse kassen verbouwd en kan je het zelf makkelijk kweken in je eigen tuin.
Munt is een kruid dat in veel verschillende soorten en vormen kan worden gekocht. Er zijn de afgelopen jaren veel kruisingen bij gekomen, zoals aardbei-munt, sinaasappel-munt en appel-munt. In dit artikel zullen we het hebben over de oorspronkelijke munt, de mentha. Het verhaal gaat dat de naam menta komt van nimf Mentha, ze werd bemind door Pluto. De jaloerse Proserpina heeft haar vervolgens in munt veranderd.
Er zijn gegevens gevonden dat munt al in de middeleeuwen werd gebruikt als “medicijn” omdat het een positief effect kan hebben op de darmen en de spijsvertering. Tegenwoordig kunnen we munt hier nog steeds voor gebruiken maar weten we ook dat er nog meer gezondheidseffecten kunnen zijn. Zo kan het winderigheid verminderen, stilt het darmkrampen en kan het helpen bij verstopping. Door regelmatig gebruik zou munt zelfs ontstekingsremmend kunnen werken.
De geur van munt zou een positief effect hebben op je zenuwstelsel waardoor je zenuwstelsel kalmeert en je minder stress ervaart, wat een gunstig effect kan hebben op je Prikkelbare Darm Syndroom. Munt kan helpen bij de aanmaak van serotonine die invloed hebben op je humeur en emoties. Het inademen van de geur zou zelfs misselijkheid weg kunnen nemen.
Munt bevat vitamine E en C die een positief effect hebben op het immuunsysteem en kan werken als krachtig antioxidant (helpt je lichaam en kan je gezondheid bevorderen). Munt bevat ook vitamine B2 die een belangrijke rol speelt voor je energiehuishouding. Hiernaast bevat het ook calcium, ijzer en magnesium.
Tegenwoordig is munt in veel verschillende keukens terug te vinden. Munt wordt onder andere in de Engelse, Griekse en Turkse keuken gebruikt om te koken. In de Arabische keuken wordt munt onder andere gebruikt voor de thee. In de voedingsindustrie wordt munt vooral gebruikt als een smaakmaker, geurstof en kleurstof. Tegenwoordig is munt ook in de Nederlandse keuken niet meer weg te denken en kan je bijna overal munt kopen of een kop verse muntthee bestellen.
Munt kan vers en gedroogd worden gebruikt, verse munt geeft meer smaak af dan gedroogde munt. De verse munt uit de winkel kan je een aantal dagen in de koelkast bewaren. Het best is om het in een theedoek te bewaren of in een glas met water. Je zou munt ook in kunnen vriezen door de blaadjes van de steel te halen, deze te wassen en goed te laten drogen. Als de blaadjes droog zijn kunnen ze worden ingevroren.
Als je bekend bent met het Prikkelbare Darm Syndroom kan het zijn dat de dokter capsules met pepermunt voorschrijft om de klachten te verminderen. De capsules zijn ook terug te vinden in de keuzehulp van de PDSB stichting, onder het kopje medicijnen. De capsules zijn gemaakt van het extract van gedroogde bladeren en stelen van de muntplant. Er ontstaat een kleurloze vloeistof met een scherpe munt geur. Het is afhankelijk van de capsule maar gemiddeld zit er tussen de 30-60% pepermunt olie in. De capsules met pepermuntolie kunnen heel effectief werken tegen onder andere buikpijn, diarree, obstipatie, krampen en een opgeblazen gevoel. Net als bij alles bij het Prikkelbare Darm Syndroom kan dit heel goed werken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 03-10-2021 om 06:06.