<< Terug

Kerstdiner vleesgerechten

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2018/kerst/kersttafel1300.jpg

De kersttijd heeft altijd iets magisch. De kerstboom staat in huis, de kaarsjes branden. Iedereen komt bij elkaar en je geniet van elkaars gezelschap. De laatste jaren heb ik gemerkt dat kerst vieren met een “dieet” niet altijd zo rooskleurig is. Mensen raken in de stress als ze horen waar ze rekening mee moeten houden. Het resultaat, je neemt je eigen kerstmaaltijd mee in een bakje en tijdens kerst zit jij een opgewarmde maaltijd te eten.
Maar dit is helemaal niet nodig. Kerst moet leuk zijn, makkelijk en gezellig zijn. Iedereen moet kunnen genieten en er moet voldoende keus zijn voor iedereen. Belangrijk is: het kerstdiner moet lekker zijn, maar je moet niet dagen van tevoren in de keuken hoeven staan. Dit past niet in de kerstgedachte. Mijn streven: 2 kerstdiners maken die niet te veel werk zijn en waar alle FODMAP-pers en alle mensen die gluten- en/of lactosevrij eten van mee kunnen genieten.

De kerstmenu’s zijn gebaseerd op 4 personen. Geniet van het kerstdiner, ook met je dieet! 

Vandaag zal ik een kerstdiner posten vol met heerlijke vleesgerechten. Je staat voor dit kersdiner geen uren in de keuken en veel gerechten kunnen van tevoren worden voorbereid. De smaken mengen goed met elkaar en elke gerecht is smaakvol op zijn eigen manier. Geniet ervan, net zoals ik ervan heb genoten tijdens het voorbereiden en het proeven. Bij de gerechten zullen de linkjes komen te staan zodat je direct door kan naar het recept met de exacte maten en ingrediënten.

Voorgerecht
Een echte klassieker, carpaccio met pijnboompitten. Voor het voorgerecht is het niet nodig om een recept uit te schrijven. De carpaccio heb ik gekocht in de winkel. Vaak zit hier al Parmezaanse kaas bij, bepaal aan de hand van je eigen allergieën/intoleranties of je dit weg laat (Parmezaanse kaas is low-FODMAP). De pijnboompitten heb ik kort geroosterd in een koekenpan en de ik heb een aantal sherrytomaten in plakjes gesneden. Als je de carpaccio verdeelt over 4 borden doe je bij iedereen wat tomaat, pijnboompitten en een handje rucola erop. Positioneer dit netjes op de carpaccio en je hebt al een heerlijk en mooi gerecht om je kerst diner mee te starten!

Hoofdgerechten
Voor het hoofdgerecht heb ik gekozen voor verschillende kleine recepten die makkelijk met elkaar kunnen worden gecombineerd, kunnen worden voorbereid en niet al te veel tijd in beslag nemen.
De beenham heb ik een dag van tevoren al gemarineerd en in een schaal in de koelkast gezet, hierdoor zijn alle smaken goed ingetrokken en hoef je de beenham de volgende dag alleen nog maar te laten garen. De gegrilde groente kan je van tevoren al snijden zodat alles klaar ligt om de groente op het laatste moment te grillen. Het is een heerlijk gerecht, maar hoeft niet te veel tijd in beslag te nemen. De groente tempura heeft wat voorbereiding nodig omdat je het gaat paneren, maar het gaat daarin tegen heel kort in de pan. Als je erbij blijft staan kan je het goed in de gaten houden en ben je binnen 10 minuten klaar.
Ik heb gekozen voor twee verschillende soorten aardappelen tijdens het gerecht. Aardappelen zijn vaak makkelijk te bereiden en vallen bij iedereen in de smaak. De gebakken aardappelen zijn makkelijk te bakken en je kan variëren met kruiden om ze op smaak te brengen. Met de hasselback aardappelen kan je eindeloos variëren. Je zorgt ervoor dat de aardappelen van tevoren schoon zijn, je snijd ze in, olie en kruiden erop en bakt ze bij de beenham mee in de oven.
De granaatappelpitjes salade heb ik ‘s ochtends al klaar gemaakt, alle smaken komen dan goed bij elkaar. Op het moment van serveren zet je het op tafel en er staat direct een mooie salade. Lekker eten hoeft niet heel moeilijk te zijn en veel tijd in beslag te nemen. Kijk van tevoren wat je kan voorbereiden en de rest kan je doen terwijl de beenham in de oven staat, dus in een uur kan je aan tafel!

Nagerecht
De cake voor de trifle heb ik de avond voor het diner gebakken. Je weet dan of de cake goed is en op de dag van het diner is de oven vrij voor het andere eten. De slagroom klop je op de dag zelf en kan je bewaren tot de avond in de koelkast en het fruit kan je zo in de glazen doen. Het ziet er mooi uit, maar ook het toetje is niet heel veel werk.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 09-12-2018 om 15:13.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.