<< Terug

Ijzer

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2021/Algemeen/1626864937.jpg

Iedereen kent wel de voedingsmineraal ijzer,  iedereen heeft er wel eens van gehoord en weet dat het een belangrijke functie heeft in het lichaam. Maar eigenlijk is ijzer een spoorelement, dit houdt in dat je er maar heel weinig van binnen hoeft te krijgen. De dosering van gewone mineralen wordt vaak uitgedrukt in mg en bij spoorelementen heb je het vaak over mcg (microgrammen). Ijzer is hierin net weer een uizondering, omdat het betrokken is bij veel belangrijke functies in het lichaam wordt dit wel uitgedrukt om mg.

IJzer is belangrijk voor de transport van zuurstof in het bloed, de synthese van de hemoglobine genoemd. Hemoglobine zijn de rode bloedcellen en een functie van de rode bloedcellen is het transporteren van zuurstof. Verder speelt ijzer een rol bij de verwerking van voeding en het verkrijgen van fenergie, heeft het een positief effect ophet immuunsysteem en is het onder andere nodig voor de aanmaak van maagzuur.

Om ijzer goed op te kunnen nemen is het belangrijk dat er voldoende vitamine C aanwezig is in het lichaam. Maar kalk, fosfor en zout belemmeren juist de opname van ijzer. Maar ook koffie en thee zorgen ervoor dat ijzer minder wordt opgenomen dus het is belangrijk om deze nooit vlak na elkaar te gebruiken.

Ijzer zit voornamelijk in vezelrijk voedsel zoals granen, brood, peulvruchten, spinazie, brocolli, courgette, spruitjes, paddenstoelen en peterselie. Ook is het terug te vinden in dierlijk producten zoals orgaanvlees en eigeel.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheden zijn voor vrouwen 11-16 mg per dag, voor mannen 11 mg per dag.

Een tekort aan ijzer kan je herkennen aan: vermoeidheid, het koud hebben, geribbelde nagels, hartkloppingen na inspanning, bleek zijn.

Mocht je een tekort vermoeden is het van belang dit eerst met de dokter te bespreken voordat je gaat experimenteren met verschillende supplementen.

Een recept voor een ijzer boost: Brocolli peterselie soep:

Ingrediënten:

  • 150 gram brocolli
  • groen van een kleine bosui
  • 1 aardappel
  • 0,7 liter water
  • 1/2 bouillon blokje
  • 1 theelepel mosterd
  • 5 gram verse peterselie
  • snufje peper.

Bereiden:

  1. Snij de aardappel en de brocolli fijn.
  2. Doe een klein scheutje olijfolie in de pan en fruit de bosui.
  3. Voeg de aardappel en brocolli en het water toe.
  4. Verdeel het bouillonblokje en doe dit in de pan
  5. Laat het even goed doorkoken zodat alles gaar is.
  6. Pureer dit met een blender of staafmixer.
  7. Voeg nu de mosterd en peterselie toe. En roer dit goed door de soep.
  8. Genieten maar!

Brocolli is tot 75 gram low-FODMAP, als je 2 kopjes soep zet blijf je hier netjes onder. Peterselie is tot 15 gram low-FODMAP. Controleer altijd verpakte ingrediënten zoals de bouillon en de mosterd.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 19-09-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.