<< Terug

Magnesium

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2021/Algemeen/1627637854.jpg

Het woord magnesium weten de meeste wel. Dat het gebruikt kan worden om spierspanningen te verminderen weten de meeste ook, maar magnesium heeft nog veel meer te bieden dan dat.

Als eerst wil ik wel vermelden dat magnesium nauw samenwerkt met calcium, het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden met bijvoorbeeld suppletie. De verhouding is ongeveer 2(calcium) op 1(magnesium).

Magnesium staat bekend als een kalmerend en stressverminderend middel, dit komt omdat magnesium samen met calcium een belangrijke rol vervult in het doorgeven van zenuwimpulsen, wat onder andere een rol speelt bij spierontspanning. Bij veel stress neemt vaak de vermoeidheid toe en wordt veel magnesium uitgescheiden tijdens het plassen.

Maar magnesium heeft nog meer positieve effecten in ons lichaam, het zou helpen bij het reguleren van de cholesterolstofwisseling, speelt een rol bij de DNA-synthese en zou helpen bij de synthese van enzymen en hormonen.

Een tekort aan magnesium zou je kunnen herkennen aan: spierkrampen (maar vaak zijn er meer factoren).

Natuurlijke bronnen zijn onder andere: groene groente, noten, volkorengranen en sojabonen.

Een magnesium rijk recept:

Andijvie stamppot.

Ingrediënten:

  • 650-700 gram kruimige aardappelen
  • 150 gram andijvie
  • handje noten en zaden
  • 6 cherry tomaten
  • scheutje olijfolie
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • klontje boter
  • scheutje melk
  • zout en peper.

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukjes, dan hoeven ze minder lang te koken.
  2. Snij ondertussen de cherrytomaten ook in plakjes en leg ze op een ovenplaat.
  3. Verwarm de oven op 200 graden.
  4. Verdeel over de tomaten de olijfolie en de zout en peper.
  5. Zet ze in oven op 200 graden voor 10 minuten.
  6. Verwarm de zaden in een koekepan tot ze beginnen te kleuren en zet ze weg in een apart schaaltje.
  7. Kook ondertussen de aardappelen gaar.
  8. Giet deze af als ze gaar zijn, voeg de boter en melk toe en stamp de aardappelen.
  9. Voeg hierna de andijvie toe en roer dit goed door elkaar.
  10. Voeg als laatst de zaden en de tomaten toe en meng dit goed door elkaar.
  11. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

Andijvie is tot 75 gram low-FODMAP. Als je hier met 2 personen van eet blijf je netjes onder de hoeveelheid.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 17-10-2021 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.