<< Terug

Natrium

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan
/storage/photos/2021/Algemeen/1639742403.jpg

Natrium is een mineraal waar we allemaal wel een beetje wat vanaf weten, maar vaak weten we niet dat er nog veel meer functies zijn waarbij natrium betrokken is. De meeste mensen weten dat natrium een rol speelt bij de waterhuishouding in het lichaam, maar het is ook belangrijk voor de werking van de spieren, het zenuwstelsel en samen met kalium is het ook betrokken bij het regelen van de bloeddruk.

Natrium valt onder een essentieel mineraal, dit houdt in dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken en je het uit je voeding moet halen. Natrum komt eerder in een overschot voor dan in een tekort. De gezondheidsraad heeft vast gesteld dat je niet meer dan 2,4 gr natrium in mag nemen per dag. En het liefst hier ook nog onder blijft.  Deze hoeveelheid zou overeen komen met 6 gram keukenzout. Dit houdt in dat je bij 1 theelepel keukenzout al bijna op de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit. Natrium zit in nog meer producten, maar is vaak te vinden in bewerkte producten waar zout aan is toegevoegd, waardoor we al snel een overschot aan natrium hebben.

Een tekort van natrium komt niet snel voor, als iemand een tekort heeft aan natrium betekent dit vaak dat die persoon erg veel vocht verliest door onder andere veel te zweten of extreem te sporten. 

 

Bedankt voor alle info:

Civas
vitamine info
het voedingscentrum


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 23-01-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.