<< Terug

Brandnetel

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/filemanager/photos/2022/Algemeen/brandnetel.jpg

De plant brandnetel kennen we bijna allemaal wel. Ik denk dat we er ook allemaal wel eens tegenaangelopen zijn, aangeraakt hebben of er zelfs helemaal ingevallen zijn. Die credits heb ik dan weer :)

We kennen de brandnetel van zijn gemene haartjes die een brandend gevoel kunnen geven als je het plantje tegen de haren instrijkt. Het wordt gezien als een onkruid, maar is het echt wel een ongewenste plant? Want behalve de vervelende effecten heeft de plant zeker ook minder vervelende effecten. Dus misschien toch de cofrontatie waard?

Owja, voor ik de confrontatie aan ga zorg ik dat ik mijn hoge kaplaarzen aan heb en dubbele handschoenen en een scherpe schaar. Na één brandnetelprik was bij mij het besef er weer hoe vervelend de prikkels waren dus ik ben altijd helemaal ingepakt. Mocht je de brandnetel willen wildplukken (want de meeste mensen willen ze niet in de tuin) is het wel belangrijk om te kijken waar je gaat plukken. Op plekken waar de grond vervuild is, naast een druk bereden weg, langs een akkerland waar ze pesticiden gebruiken en waar veel hondenpoep ligt zou ik niet gaan plukken. Als je twijfelt is het handig om eerste een aantal keer een inspectie rondje te lopen voor je gaat plukken. De jongste scheuten zijn trouwens het lekkerst, als je oudere scheuten hebt smaken ze een beetje naar aarde.

Houdt er rekening mee dat je brandnetel als een kruid moet behandelen, een aantal scheuten in de thee of een keer een soep kan maar het is niet de bedoeling dat je dit heel de dag door gebruikt in je thee en het alleen maar gaat gebruiken. De brandnetel zal dan negatieve effecten hebben op je lichaam net als eigenlijk ieder kruid. Dit houdt ook in dat de positieve effecten die hieronder worden benoemd maar heel klein zullen zijn, maar het zal altijd helpen. Dus als je echt merkt dat er iets is is het verstandig om altijd een huisarts te raadplegen en niet zelf te gaan experimenteren.

De positieve effecten:
Kalium bevat vitamine E wat een sterk antioxidant is wat veel verschillende positieve effecten kan hebben op het lichaam. Het zou daardoor kunnen helpen bij ontstekingen, reumatische klachten en zou kunnen helpen bij het ontgiften van de lever.

De plant gebruiken:
Kook de plant altijd een aantal minuten om ervoor te zorgen dat de kleine stekeltjes geen effect meer hebben. Het lijkt mij heel vervelend als je dit gevoel in je mond krijgt.
Je kan er thee van zetten door kokend water over de bladeren te gieten en dit voor 10 minuten te laten trekken. Dit giet je daarna af en het water wat daaruit is ontstaan kan je opdrinken. Je gebruikt hiervoor niet meer dan een aantal topjes of een theelpel gedroogde brandnetel.
In de keuken kan je het op veel verschillende manieren gebruiken, de bekendste is denk ik wel soep, maar je kan het ook gebruiken als kruid en door verschillende maaltijden mengen zoals pasta. smoothies, groente.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 03-04-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.