Slaap
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPWe hebben het allemaal nodig en we weten allemaal dat het goed voor ons is. De een heeft het alleen langer nodig dan de ander en weer een ander vindt vooral dat hij het minder nodig heeft dan een ander. De één vind het heerlijk en de ander vindt het zonde van zijn tijd. Weer een ander valt al in slaap als hij zijn kussen aanraakt en de ander staart uren naar het plafond.
We hebben er allemaal wat mee, maar waarom hebben we slaap nodig en wat betekent het als je uren ligt te piekeren of juist snel in slaap valt? In dit blog probeer ik op een overzichtelijke manier op een aantal vragen antwoord te geven en natuurlijk tips te geven.
Waarvoor slapen we?
Zonder slaap gaan we dood. Uiteindelijk in ieder geval,. Wat eerder signalen van slaaptekort zijn: prikkelbaar, emotioneel of erg gevoelig voor stress. Het valt onder één van onze basisbehoefte.
Je slaap is nodig om je emoties en gebeurtenissen van de dag een plekje te geven zodat je weer rustig aan een nieuwe dag kan beginnen. Maar ook ons lichamelijke herstel vindt plaats als we slapen, dit is dan ook een van de redenen waarom we veel behoefte hebben aan slaap als we ziek zijn.
Kan je beter worden als je slaapt?
Technisch gezien wel. Doordat je lichaam in de spaarstand staat heeft het de kans om dingen aan te pakken waar het lichaam overdag geen tijd voor heeft. Is slaap dan het magische medicijn? Nee, maar het is wel een handig hulpmiddel. Door te slapen als je ziek bent help je je lichaam wel.
Ik val heel snel in slaap.
Als je binnen heel korte tijd in slaap valt zijn mensen vaak heel trots en zien zichzelf als een goede slaper. Maar als je erg snel in slaapt vat betekent dat vaak dat je juist over vermoeid ben en je slaap meer dan hard nodig hebt. Dus het is dan juist verstandig om te kijken hoe het gaat overdag. Merk je aan jezelf door de dag dat je moe bent en plan je momenten voor ontspanning in of ga je heel de dag door?
Inventariseer op welke momenten je juist veel energie verliest en welke momenten minder. Kan je kritisch kijken naar de momenten waarop je leeg loopt op energie en kan je hier ook iets aan doen of deze momenten inkorten?
Het duurt uren voor ik in slaap val.
Ben jij een echte piekeraar als je in slaap valt? Gaan je hersenen aan op het moment dat je eigenlijk wilt slapen? Vaak ben je dan door de dag te druk geweest en heb je te weinig ontspan en rust momenten genomen door de dag. Probeer door de dag minimaal 3x een moment van ontspanning of meditatie in te plannen en leg naast je bed een lijstje zodat je al je gedachte op kan schrijven voordat ze door je hoofd gaan dwalen.
Zit je laat in de avond nog op je telefoon of zelfs in bed nog? Probeer minimaal 1 uur, als het lukt 2 uur voor het slapen gaan offline te gaan. Oke, heel eerlijk mij lukt dit ook niet altijd. Maar als ik hier bewust voor kies merk ik dat ik wel beter slaap. Het blauwe licht zorgt er namelijk voor dat je hersenen actief blijven waardoor je niet goed in slaap kan vallen en door de nacht onrustig slaapt.
Wakker worden in de nacht.
We worden allemaal wel eens wakker in de nacht, de een is zich hier alleen meer bewust van dan de ander. Je slaapcyclus duurt ongeveer 1,5 uur en het is heel normaal om tussendoor wakker te worden. Zolang je maar direct weer gaat slapen en niet uren wakker ligt is het heel normaal om in de nacht een aantal keer wakker te worden.
Mocht het zo zijn dat je constant wakker wordt en uren wakker ligt dan is er meer aan de hand dan je vaste slaapcyclus. De oorzaak hiervan is vaak al overdag te vinden, zit je veel op je telefoon? Zit je voor een uur voor het slapen gaan nog op de telefoon? Door het blauwe licht blijven je hersen actief, ondanks dat je in slaap valt. Dit kan ervoor zorgen dat je later in de nacht wel wakker ligt.
Hiernaast is het handig om de inname van caffeïne na 4 uur in de middag te beperken. Dit kan er ook voor zorgen dat je later in de nacht wakker wordt. Naast producten met cafeïne (niet allen koffie, ook thee of frisdrank) is het verstandig om geen alcohol te drinken laat in de avond.
Als je vaak vanaf 3 uur merkt dat je wakker wordt is het van belang om in de avond meer rust te pakken en minder achter beeldschermen te zitten. Om de moeilijke taal te besparen: Zodra het donker begint te worden ga je een hormoon aanmaken wat je helpt om te slapen. In de nacht vanaf 2-4 uur ga je het hormoon om weer wakker te worden aanmaken. Deze is dus rond 2 uur op zijn laagst. Als je wakker wordt rond deze tijd is deze dus nog voor een groter deel actief en de eerste stappen die je hiervoor kan maken zijn meer rust en minder blauw licht van schermen.
Uitgerust wakker worden.
Door alles wat hierboven wordt beschreven zou het mogelijk moeten zijn om vaster te slapen en hierdoor (na een tijdje) ook uitgeruster wakker te worden. Houdt met het slapen rekening met je slaapcyclus, deze duurt ongeveer 90 minuten. Het zou het handigst zijn om je wekker tijd hier op te plannen. Dit zal niet altijd lukken en dit kan niet op de minuut nauwkeurig. Maar als je altijd om 6 uur wakker bent en vervolgens indommeld en de wekker om 6:15 uur weer gaat zou je de tijd beter naar 6:00 uur kunnen verplaatsen omdat jouw cyclus dan waarschijnlijk is afgelopen.
Voeding en slaap
Het was misschien wel te verwachten, maar ook voeding heeft invloed op je slaap en hierdoor invloed op je dag. Wist je dat als je moe bent je meer amylase aanmaakt dus meer behoefte hebt aan koolhydraten? En behoefte aan koolhydraten vraagt vaak meer ongezonde keuzes waardoor we weer een brainfog of suikerpiek hebben waardoor we in een viciueze cirkel terecht komenDit is een natuurlijk proces en heb je zelf niet heel veel invloed op, behalve natuurlijk bewust zijn en bewuste keuzes maken. Als dit een keer gebeurt is het natuurlijk niet erg, maar als dit iedere dag voor komt kan dit op een gegeven moment wel voor problemen zorgen.
Dus kies ook hier voor voeding en niet voor vulling.
Tips voor een betere slaap:
Beweeg nog even in de avond (niet heftig sporten)
Drink na 16:00 uur geen cafeine meer
Ga 1 of 2 uur voor het slapen offline
Drink door de dag voldoende water
Plan ontspan momenten in door de dag
Ontspan nog even extra voor het slapen gaan
Schrijf je to do list op zodat je hier niet over hoeft te piekeren
Zorg voor een avond ritueel, zodat je lichaaam weet dat je slapen
Plan een uur voor het slapen ontspanning in, wandelen, een warm bad of douche, meditatie
Stop met snoozen, dit klinkt leuk maar hier wordt je juist moe van
Slaap niet te lang, als je te lang slaapt wordt je moe
Lucht en stof je kamer regelmatig, hierdoor zal je beter en vaster slapen.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 29-03-2022 om 06:06.