<< Terug

Yoga

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP

Ondertussen kennen we het allemaal wel, yoga. We weten allemaal wel een lokatie waar we naar toe kunnen of waar we het kunnen uitvoeren. Voor de een spreekt het niet aan en de ander heeft er zijn manier van leven van gemaakt. Waarbij het vroeger nog als gek/grappig werd ervaren is het nu eigenlijk heel normaal. 
Behalve dat het een steeds meer upcoming trend is, heeft het ook positieve effecten op je lichaam en zit er een hele filosofie achter. Wist je trouwens ook dat yoga een verzameld woord is en dat er meerdere vormen zijn?

Een korte geschiedenis
Yoga is oorspronkelijk ontstaan in India en is ontwikkeld door de filosoof Patanjali. De filosoof heeft het ontwikkeld vanuit een filosofisch oogpunt en richt zich op de houding. Het bestaat al heel lang, maar pas in de 19e eeuw is het in India echt opgepikt en in de 20e eeuw heeft het zijn weg gevonden naar ons. 

Waarom yoga? 
In eerste instantie is yoga bedoeld om een balans te creeëren tussen het lichaam en de geest. Je wordt je bewust van jje lichaam en je neemt de tijd om je verder te ontwikkelen. Want yoga gaat niet over snel resultaat maar om het pad wat naar het resultaat leidt.
Yoga richt zich op de ademhaling. Hoe moeilijk of zwaar de oefening ook is, de ademhaling is belangrijk. Hierdoor zal je al eerder de focus hebben op wat je aan het doen bent en zal je hier meer focus voor ontwikkelen. Maar wat ook kan helpen om te verlichten bij spanning en/of stress.
Het fysieke onderdeel van yoga is dat je de oefeningen op een rustig tempo uitvoert waardoor je steeds tegen je fysieke grens aankomt en deze iedere keer een stukje gaat verleggen. Wat uiteindelijk natuurlijk een positief effect heeft op de spieren, maar dit is niet het eerste doel van yoga. 

Verschillende vormen
In totaal zijn er 12 verschillende vormen van yoga die erg uiteen kunnen lopen.
Neem bijvoorbeeld power yoga en yoga nidra. Power zegt het al en de yoga nidra is juist om te onspannen zodat je in slaap kan vallen.
Een paar voorbeelden zijn:
Power Yoga: deze vorm van yoga gaat redelijk snel en is vooral gericht op het lichaam. Kracht en lenigheid zijn de focuspunten van power yoga.
Yoga Nidra: ook wel slaap yoga. Dit is een vorm van yoga voor de brein waarbij je ontspant en tot rust komt. Dit kan in iedere fijne houdig worden gedaan.
Hatha Yoga: is de basisvorm waar de meeste vormen yoga op gebaseerd en van afgeleid zijn.
Yin Yoga: is vooral gericht op flexbiliteit doordat je langer in dezelfde houding staat. Dit zou helpen met het los laten van prikkels.

Iedere vorm Yoga is dus weer anders. En bij iedere instructeur is Yoga ook weer anders. Als het de eerste keer niet bevalt kan het zijn dat het bij een ander wel bevalt. En misschien is het toch niets voor jou en ga je liever iets anders doen, maar ik hoop dat ik je hierna voldoende heb overtuigt om toch nog een keer een lesje in te plannen!
 

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 10-05-2022 om 06:45.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.