<< Terug

Jodium

/storage/photos/2022/Algemeen/1647186315.jpg

Jodium kennen we allemaal als naam wat toegevoegd is aan brood. De een is het hier mee eens en de ander is het hier totaal niet mee eens. Maar wat doet Jodium eigenlijk voor je lichaam en is het nodig om het toe te voegen of niet?

Jodium is een van de belangrijkste spoorelementen voor je schildklier. Het helpt namelijk bij de productie van verschillende hormonen die worden geproduceert in de schildklier. Hiernaast helpt het bij de ontwikkeling van hormonen en helpt het voor het soepel houden van het zenuwstelsel. Voor volwassenen staat  de aanbevolen hoeveelheid op 150 mcg per dag.

Van origine zit jodium in producten uit de zee en een klein beetje in zuivel. Tegenwoordig is het regelmatig toegevoegd aan brood, sommige vleeswaren en zout.

De jodium wordt toegevoegd omdat als je te weinig binnen te krijgt je schildklier trager kan gaan werken en kan gaan opzwellen, ook wel bekend als krop. Bij kinderen kan dit ook de groei en het leren belemmeren.
Bij een te grote inname kanhet weer een averechts effecht hebben op de schildklier. Een te grote inname komt niet heel veel voor. Wel blijft het altijd verstandig om hier op te letten.

Bedankt voor de informatie:
Civas
Voedingscentrum


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 08-05-2022 om 06:45.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.