Koriander
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemfamilie en is onder andere verwant aan peterselie en anijs. Koriander wordt verkocht onder verschillende namen waaronder ketoembar. Ketoembar is echter niet gemaakt van het blad van de koriander maar is het poeder van de fijngemalen korianderzaden. Dit korianderzaad wordt vaak gebruikt in donkere bieren en is ook terug te vinden in verschillende koek- en speculaaskruiden.
Verder kan koriander zowel vers, als in een poeder en gedroogd worden gebruikt in de keuken. Vers kan het blad en de bloem van de koriander worden gegeten. Je kan de verse koriander het best in de koelkast bewaren. De zaden worden vaak vermalen tot een poeder en het blad wordt gebruikt om te drogen. Tegenwoordig kan je ook korianderolie kopen. Dit kan ook worden gebruikt in de keuken.
De smaak van koriander kan het best worden vergeleken met de smaak van anijs. 5-20% van de mensen die koriander eten refereren de smaak van het kruid met de smaak van zeep, dit zou volgens onderzoek kunnen komen doordat een proteïne in koriander die ook in zeep voorkomt wordt geactiveerd door de smaakpupillen tijdens het eten van koriander.
Koriander wordt veel gebruikt in het Midden-Oosterse en Middellandse recepten. Maar kan ook zeker gebruikt worden in soepen, stoofschotels, salades of curry’s. Als je het blad van de koriander vers gebruikt wordt deze vaak als laatste toegevoegd aan een recept omdat het blad snel smaak verliest als je het verhit. Gedroogde koriander kan wel tijdens het koken worden toegevoegd en zal dan geen smaak verliezen.
Koriander bevat een relatief hoog percentage vitamine A en bevat verschillende vitamine B, waaronder B1, B2 en B6. Koriander bevat onder andere ook natrium, kalium en magnesium.
Koriander kan de stoelgang bevorderen, bevat ontstekingsremmende eigenschappen en kan positief werken voor het spijsverteringsstelsel. Het kan kramp verminderen in het gehele spijsverteringsstelsel waardoor het een opgeblazen gevoel kan wegnemen en winderigheid kan verminderen.
De meest werkzame stoffen van de koriander zijn terug te vinden in de zaden van de koriander waar onder andere korianderolie van wordt geproduceerd. Korianderolie kan positief werken voor het lichaam in het bestrijden van bacteriën en schimmels. Maar kan ook een positief effect hebben op de eetlust, de spijsvertering en kan een krampstillend effect hebben.
Korianderolie wordt verkocht als een etherische olie. Hierbij is het van belang om goed te controleren of je deze kan gebruiken in je gerechten. Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor consumptie.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 12-06-2022 om 06:06.