<< Terug

Rabarber

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, vegan
/filemanager/photos/2020/Blogs/rabarber1.jpg

De naam rababer kenen we denk ik allemaal wel en in de supermarkt zien we ze ook een bepaalde tijd liggen en daarna heel lang niet meer. De ene keer zijn de stengels een beetje groen maar de volgende keer zijn ze meer rood/groen. Je kan ze vinden in het groenteschap, maar hebben meer een zoete smaak van fruit. Wat is dat nou eigenlijk, rabarber, wat kan het doen voor je gezondheid en waarom is het maar een korte tijd te koop?

De laatste vraag kunnen we als eerst beantwoorden, na de langste dag (21 juni) mag je geen rabarber meer plukken, dit komt doordat het oxaalzuur gehalte in de plant dan te hoog wordt. Oxaalzuur bindt zich namelijk aan calcium en bij een te hoge inname aan oxaalzuur kan dit een negatief effect hebben op de hoeveelheid calcium in je lichaam.
Rabarber begint te groeien rond februari, dit hangt een beetje van het weer af en zal na 21 juni nog steeds groeien, maar is dan niet meer geschikt voor consumptie.

Van rabarber worden alleen de stengels gegeten, de bladeren zijn niet voor consumptie. Om de stengels te kunnen oogsten moet je ze uit de plant trekken en niet snijden, zo komen er sappen vrij en kan de plant ziek worden.
De rode stengels zijn het zoetst en de groene stengels het zuurst.

Rabarber is een vaste plant, als je hem plant is het verstandig om het het eerste jaar niet te plukken, maar daarna kan je er ieder jaar van genieten, gewoon vanuit je eigen tuin.

Behalve dat het na 21 juni een hoog gehalte krijgt aan oxaalzuur heeft het tot die tijd juist ook voordelen. Rabarber heeft een hoof gehalte aan vitamine K en tot het oxaalzuur te hoog is bevat het ook juist calcium. Hiernaast zou het een natuurlijke middel kunnen zijn tegen obstipatie.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat veel mensen rabarber bereiden met veel suiker, op het moment dat je veel suiker toevoegd zullen de gezondsheidseffecten enorm afnemen of juist helemaal weg zijn.

 

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 22-05-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.