<< Terug

De kracht van de zon

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2022/Leefstijl/1651132608.jpg

Merk jij ook het magische effect van de kracht van de zon? Als de zon gaat schijnen en de temperaturen beginnen een beetje te stijgen worden de meeste mensen een stuk vrolijker en lijken al onze zorgen opeens een stuk minder. Beelden we ons dit met zijn allen in of heeft de zon hier werkelijk effect op?

De effecten van de ochtend zon

Wist je dat je lichaam het erg fijn vindt om de opgaande zon te zien en te weten dat de dag gaat starten. Dit klinkt erg zweverig, maar dit is niet het geval. Doordat we 20 minuten wandelen of buiten zijn in de ochtend zon registreert het lichaam dat de dag begint en zorgt ervoor dat alle mechanisme gaan werken. Hierdoor zou je de rest van de dag meer energie hebben en een beter humeur hebben.

De kracht van licht

Onze ogen zitten vol met klein kegeltjes die erg gevoelig zijn voor licht, deze kegeltjes registreren het licht en dit zorgt voor het aansturen van verschillende processen. Doordat we bijvoorbeeld het ochtendlicht binnen krijgen geeft ons lichaam ons een signaal om wakker te worden, maar op het moment dat de zon juist minder is en dus aan het afnemen is geeft het ons lichaam een signaal dat we naar bed moeten en moeten gaan slapen. Hierachter zit een heel hormonaal systeem dat de slaap en wakker wordt hormonen triggert waardoor we wakker worden en willen gaan slapen.

Iedere dag even 20 minuten in de zon

Ik denk dat we dat allemaal wel zouden willen. Helaas lukt dat met onze banen niet allemaal, maar het heeft zoveel positieve effecten dat het echt wel de moeite waard is. Het gevoel van de zon op de huid geeft ons vaak al een fijner gevoel, doordat we meer letten op onze omgeving worden we gelukkiger en maken we meer gelukhormonen aan. Maar wist je ook dat als je iedere dag even 10-20 minuten met je ogen dicht in de zon zit je dan ook beter gaat slapen? Door dit te doen stimuleer je in de avond de aanmaak van je slaaphormoon en zou dit een positief effect hebben op je slaap.
Maar behalve dat het je een goed gevoel geeft, is zon in de zomer ook een onderdeel voor de aanmaak van je vitamine D. Veel mensen hebben hier een tekort aan, dus is het altijd een goed idee om hier in de zomer een beetje meer van op te doen.

Bescherming tegen de zon

Omdanks alle positieve effecten moeten we ons wel altijd beschermen tegen de zon. Verbranden heeft namelijk helemaal geen positief effect op het lichaam en kan op langer termijn zelfs negatieve effecten hebben. Smeer je dus bewust in en zorg voor jezelf voordat je in de zon gaat. Zorg er naast het insmeren ook voor dat je voldoende blijft drinken, want hydratie in de zon is erg belangrijk.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 14-06-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.