<< Terug

Koper

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2022/Vitamines en Mineralen/1651133649.jpg

Koper is een mineraal dat gekoppeld is aan het mineraal ijzer. Koper zorgt er namelijk voor dat ijzer beter wordt vervoert door het lichaam. Op het moment dat je te weinig koper in je lichaa hebt zal het ijzer transport ook minder goed verlopen.
Maar behalve het ijzer transport is het voor nog meer processen verantwoordelijk, zoals het pigment van je huid, het is betrokken bij je geur en smaak, heet een positief effect op je immuunsysteem en kan voor meer energie zorgen.

Een koper tokort is bijna niet bekend, alleen bij mensen die de ziekte van Wilson hebben. Op het moment dat je erg veel ijzer en vitamine C binnen krijgt kan de opname van koper wel worden verminderd.
Door onbewerkte voeding, noten en zaden en chocolade (het liefst zo puur mogelijk) te eten krijg je over het algemeen voldoende koper binnen. Een teveel aan koper komt ook niet veel voor, mocht dit wel het geval zijn dan zijn vaak de slijmvliezen geirriteerd en kan er diarre ontstaan. Vanuit het voedingscentrum wordt de aanbevolen hoeveelheid van 0,9 miligram gegeven.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 19-06-2022 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.