Venkelzaad
Venkelzaad is afkomstig van de venkelplant, met de Latijnse naam: Foeniculum vugare en valt onder de familie schermbloemige. Zowel de plant als het zaad kan worden gegeten. In dit artikel richten we op ons de effecten van venkelzaad. De venkelplant groeide van origine in Azië, via verschillende handelsroutes is het in Italië terecht gekomen en ondertussen wordt het vrijwel in heel Europa gebruikt. Venkelzaad staat bekend om zijn anijsachtige smaak.
In gedroogde vorm kan venkelzaad in bijna iedere supermarkt worden gekocht. Je kan het zaad vervolgens in zijn geheel of gekneusd gebruiken. Het zaad kan in zijn geheel geroosterd worden wat ervoor zorgt dat er meer smaken vrij komen in je gerecht. Venkelzaad geeft een lichte anijssmaak aan de gerechten waar je het in gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het veelzijdig kan worden gebruikt, van curry’s tot stoofschotels en combineert goed met zowel kip, vlees en vis. Daarnaast wordt het ook gebruikt in verschillende bakrecepten, waaronder onze bekende kruidnoten.
Venkelzaad is in veel kruidenmixen terug te vinden, waaronder de 5 spices kruidenmix. Ook in theemixen is venkelzaad vaak terug te vinden, vanwege het vermeende kalmerende effect of omdat het zou kunnen helpen bij de spijsvertering.
Venkel werd vroeger door de Grieken en Egyptenaren al gebruikt als een medicinale plant. En recenter zijn er beschrijvingen gevonden waarbij het werd gebruikt tijdens bijvoorbeeld kerkdiensten om het knorren van de maag tegen te gaan. Venkelzaad staat erom bekend dat het een positief effect zou kunnen hebben op de spijsvertering en een minder opgeblazen gevoel kan geven. Dit komt onder andere doordat het winderigheid vermindert. De olie die zich in het zaadje bevindt kan een kalmerend effect hebben op zowel de darmen als de maag. Behalve dat het effect heeft op de darmen en de maag zou het ook kunnen helpen bij krampen tijdens de menstruatie. De olie in de zaadjes zou de krampen tijdens de menstruatie kunnen verminderen.
*Het gebruik van venkelzaad wordt afgeraden bij zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 24-02-2023 om 06:05.