Dille
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch, veganHet kruid dille luisterde in de oud Saskische tijd naar de naar ‘dilarm’ wat ‘in slaap wiegen’ betekent. Het kruid heeft zijn naam te danken aan zijn rustgevende werking op baby’s als moeders dit gegeten hadden. Tegenwoordig noemen we dit kruid dille, oftewel Anethum graveolens in het Latijn. Het is een éénjarige plant uit de schermfamilie en is verwant aan de venkel en kervel. Dille is te herkennen aan de groene dunne naaldjes/haren aan het eind van het steeltje en als ze in bloei staan aan de gele bloemen die bloeien in de vorm van een scherm. Wat dille bijzonder maakt als kruid is dat zowel de bloemen als de zaden, en de “bladen” te eten zijn.
Dille groeide oorspronkelijk in Zuid-Europa en is waarschijnlijk door monniken door Europa heen verspreid. Hierdoor is het kruid dille veel terug te vinden in de Rusische, Baltische en Scandinavische keuken. Maar in het voorjaar en de zomer kom je het ook regelmatig tegen in Nederlandse recepten vanwege de frisse citroen- of anijsachtige smaak. Tegenwoordig kan het in iedere tuin als éénjarige plant worden geplant en kan in iedere supermarkt worden gekocht. Verse dille heeft vaak wel een frissere smaak dan gedroogde dille. Bij de zaden is het juist zo dat de gedroogde zaden meer smaak bevatten.
Dille is een veelzijdig kruid, wat bijvoorbeeld voor zowel vis als gehakt kan worden gebruikt. Maar het combineert ook verrassend goed met verschillende groente en is terug te vinden in allerlei sauzen. Verse dille wordt na het bereiden van het gerecht toegevoegd, omdat het tijdens het verwarmen zijn smaak verliest. Het wordt dus niet meegebakken of gekookt tijdens het maken van een gerecht.
De zaden van dille kunnen daarin tegen juist wel worden meegebakken of worden gekookt tijdens het bereiden van een recept. De zaden zullen hun smaak dan niet verliezen.
Dille zaden worden ook veel gebruikt bij het wecken, bijvoorbeeld bij het wecken van augurken.
De medicinale werking van dille was al bekend bij de oude Grieken en de Romeinen. Bij de oude Grieken werd het kruid al als medicijn voorgeschreven om maagklachten te verhelpen. En de Romeinen zouden het hebben gebruikt om de genezing van wonden te versnellen waarbij het als zalf op de spieren werd gesmeerd om stijfheid te verhelpen.
Tegenwoordig staat het kruid vooral bekend om zijn effecten op het maag-darmstelsel. Het zou helpen tegen misselijkheid, maar ook tegen maag- en darmklachten zoals krampen. Dille zou een positief effect hebben op de spijsvertering en hierdoor ook winderigheid kunnen bevorderen zodat de gassen sneller het darmstelsel verlaten.
Op momenten van kramp wordt aangeraden om dille zaad te gebruiken na een maaltijd, bijvoorbeeld door het te gebruiken bij het zetten van thee. Een kopje dille thee zou ook slaap bevorderend en kalmerend kunnen werken wat een positief effect kan hebben op je darmen.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 21-03-2023 om 06:06.