<< Terug

De foodjungle

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/filemanager/photos/2023/appelvraag.jpg

Het proberen om gezond te eten kan nogal verwarrend zijn. Iedereen zegt iets en heeft zijn eigen overtuigingen en zeker op het internet is tegenwoordig van alles terug te vinden.
En dan plaats ik er nu ook een blog over? Ja juist, omdat er zoveel onduidelijkheid is heb ik gezocht naar een aantal tips die ik regelmatig voorbij zie komen waarvan ik ook denk dat het een meerwaarde is als iemand anders dat ook weet. Hierdoor hoef je zelf niet te kiezen.

Suiker: Maar in fruit zit toch ook suiker, waarom is dat anders dan snoep.
Ja dat klopt maar er zijn veel verschillende suikers te vinden. In fruit hebben we het over fruitsuikers die je lichaam lekker vindt en die je lichaam gebruikt. Behalve dit bevat fruit ook vitamine die snoep of iets anders weer niet heeft. Maar ook met fruit, ook al lijkt het gezond is het handig om het goed te wassen en met mate te eten.

Nog een kleine aanvulling: Wist je dat producenten bepaalde soorten suiker niet hoeven te vermelden op de verpakking? Hierdoor gebeurt het echt nog wel eens dat je suiker binnen krijgt zonder het te weten.

Het aantal ingrediënten op de verpakking: Als ik een bewuste keuze wil maken houd ik altijd in mijn achterhoofd dat als er meer dan 5 verschillende ingrediënten op staan het product te veel is bewerkt en dus niet meer gezond is. Om hier een balans in te houden en het allemaal ook leuk te houden houd ik dit ook niet altijd aan, maar probeer wel voor een goede balans te kiezen. En ja, ik eet ook wel eens chips, een frikandel of ijs waar meer dan 5 verschillende ingrediënten op staat.

Vet is slecht voor je: Bepaalde vetten zijn slecht voor je en hebben een negatief effect op je lichaam. Hier hebben we het zeker over vetten uit bijvoorbeeld koekjes maar ook over de normale vetten. Vet heeft de laaste tijd een heel vervelende naam gekregen, maar we hebben echt vet nodig om te kunnen overleven. Hierbij is het dan ook weer belangrijk om de verschillende soorten vetten af te wisselen en wel bewuste keuzes te maken door het koekje te vervangen voor fruit of groente.

Koolhydraten, die maken je dik: Er zijn mega veel verschillende soorten koolhydraten, wist je namelijk dat er in veel verschillende groente ook koolhydraten zitten? Dit zijn de koolhydraten die we nodig hebben in ons lichaam. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit koolhydraten en we hebben het ook echt nodig om goed te kunnen functioneren. We moeten ons alleen afvragen of we de koolhydraten uit die witte boterham ook echt nodig hebben of dat we beter een voedzame salade met een eiwitbron kunnen nemen als vervanger.

Uit een drankje kan ik al mijn vitamine halen: Ten eerste moet je kauwen om ervoor te zorgen dat je je voedingsstoffen goed opneemt en een drankje uit de supermarkt gaat zeker niet een goede basis vormen voor al je vitaminen die je nodig hebt op een dag. Als je je hier zorgen om maakt kan je via verschillende manieren hulp zoeken. Maar een goede basisvoeding en eventuele suplementen zullen al een basis kunnen vormen. Ow en kijk even naar het aantal ingrediënten op deze producten en kijk hierbij ook uit voor suiker.

Dit waren weer een aantal bekende uitspraken waarbij ik hoop dat ik je weer een beetje vooruit heb geholpen om een bewuste keuze te maken en te kiezen voor balans!


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 09-06-2023 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.