<< Terug

Rozemarijn

/filemanager/photos/2023/rozemarijn.jpg

Rozemarijn is ook wel bekend onder de Latijnse naam Salvia Rosmarinus, wat “dauw van de zee” zou betekenen. Het kruid heeft deze naam te danken aan de groeiplaats rond de zee en omdat hij altijd groen blijft, ook in de winter. Rozemarijn is dus een meerjarige plant welke ook de Nederlandse winters overleeft. Rozemarijn is te herkennen aan de lijnvormige bladeren met een grijze onderkant en een donkergroene bovenkant die zowel vers als gedroogd kunnen worden gegeten. Van april tot en met oktober bloeit de rozemarijn, de wit-blauwe bloemen zijn ook eetbaar.

Rozemarijn wordt al lange tijd als kruid gebruikt en er zijn al verschillende betekenissen aan gegeven. Zo zouden de Grieken het gebruiken als krans om het hoofd om het geheugen te verbeteren en werd het door de Egyptenaren als een heilig kruid gezien. De Romeinen gebruikten het kruid als teken van vriendschap en het werd gebruikt bij zowel de Grieken, de Egyptenaren en de Romeinen bij verschillende rituelen die betrekking hebben op geboorte en het huwelijk.

Rozemarijn is van oorsprong te vinden in Zuid-Europa, maar is tegenwoordig niet meer weg te denken in de Nederlandse keuken. Het kan met veel verschillende ingrediënten worden gecombineerd en past zowel bij zoete als bij hartige recepten. Rozemarijn kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt en kan direct in het recept worden gemengd. Gedroogd is de smaak van Rozemarijn wel een stuk intenser dan bij vers gebruik.

Behalve in eten kan rozemarijn ook worden gebruikt in thee. Behalve de heerlijke geur zou het volgens de Chinese geneeskunde een relaxend effect kunnen hebben voor de zenuwen en zou het positief kunnen werken op de spijsvertering. De combinatie van rozemarijn en citroengras als thee zou een boost geven aan je immuunsysteem.

Rozemarijn heeft niet alleen in thee een positief effect op je lichaam, het kan ook een positief effect hebben als je het gebruikt in een recept. Zoals hierboven benoemd kan het positief werken op de spijsvertering en zou het een rustgevend effect hebben op de maag. Het zou maag en darmkrampen kunnen verminderen en het heeft een positief effect op ontstekingen.  De geur van rozemarijn kan een ontspannende werking hebben, daarom is het ook regelmatig terug te vinden in zeep of balsems.

Een ander bijkomend voordeel is dat insecten, zoals muggen niet van de geur van Rozemarijn houden dus plant het zeker in de buurt van een plekje waar je graag zit op een zomeravond. Je kan dan niet alleen genieten van de geur en kan de blaadjes plukken om mee te koken, je schrikt dan gelijk muggen af.

*Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het verstandig om het gebruik van rozemarijn te beperken.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 24-10-2023 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.