<< Terug

Het FODMAP-dieet

/storage/photos/2019/Algemeen/fodmapdieet.jpg

Het FODMAP-arm dieet is geen dieet om af te vallen. Het is niet zo dat je er kilo’s door kwijt gaat raken en daar is het ook helemaal niet voor ontwikkeld. Het FODMAP-dieet is ontwikkeld voor mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) en andere darm-gerelateerde aandoeningen. Veel mensen met PDS merken dat ze reageren op eten of krijgen hun buikpijn niet voldoende onder controle door bijvoorbeeld medicijnen. Via het FODMAP-dieet ga je eerst veel producten uitsluiten en ga je deze later weer invoegen om te kijken of je je hierbij nog steeds prettig voelt. Uit onderzoek is gebleken van 75% van de PDS-patiënten die het FODMAP-dieet uitproberen profijt hebben bij dit dieet.

Het FODMAP-dieet is ontwikkeld in Melbourne, door de Monasch Universiteit. De universiteit heeft studie gedaan naar PDS en kwam tot de conclusie dat bepaalde moleculen in ons eten, door PDS-patiënten, slecht worden opgenomen in de dunne of dikke darm. De moleculen kunnen zorgen voor gas, een opgeblazen gevoel, buikpijn, etc. Kleine hoeveelheden geven echter vaak geen problemen. Grotere hoeveelheden kunnen vaak voor klachten zorgen.

De naam FODMAP is ontstaan door de onderstaande “Fodmaps”, de verschillende groepen die klachten kunnen veroorzaken. De letters verwijzen naar de verschillende soorten moleculen/koolhydraten waar je als PDS-patiënt op kan reageren:

 Fermenteerbare 

 Vergisting van voeding door bacterien 

 Oligosachariden 

 Fructanen (bijvoorbeeld tarwe) en Galacto-oligosachariden (bijvoorbeeld peulvruchten) 

 Disachariden 

 Lactose

 Monosachariden  

 Fructose uit fruit en groente

 en (Engels: and) 

 

 Polyolen 

 Suiker, alcohol en zoetstoffen 


Het FODMAP-dieet bestaat uit een aantal fases die worden doorlopen.

De eerste fase is de eliminatie fase. Er worden veel voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding weggehaald en de eerste periode wordt er aangeraden om alleen producten te eten van de groene lijst, om er zeker van de te zijn dat je op een punt kan komen waar de klachten acceptabel worden. De eliminatiefase duurt gemiddeld 2 tot 6 weken. Dit kan per persoon variëren, maar hangt er ook af van hoe lang je de klachten hebt en op welke producten je reageert. Het ene product blijft langer achter in het lichaam dan het andere product. Als je merkt dat je “klachtenvrij” bent kan je ook steeds meer kijken naar de oranje lijst en tot een bepaald niveau de oranje producten toevoegen.

De tweede fase wordt de introductiefase. De introductiefase is een verraderlijke fase. In de eerste fase mis je geregeld iets in je dagelijkse voeding en “verlang” je naar sommige producten om dat weer te mogen eten. Bij de introductiefase ga je als je op een acceptabel niveau qua klachten bent een product voor 3 dagen opbouwen. Als dit goed gaat ga je hierna weer 4 dagen terug naar het FODMAP-arme dieet. Zo ga je door tot je alle productgroepen hebt gehad. Merk je in de 3 dagen dat de klachten terugkomen, dan moet je direct stoppen en terug naar het FODMAP-arme dieet. Je gaat het product nog een keer uitproberen als je weer op een acceptabel niveau zit op het gebied van je buikpijnklachten.

De reden waarom je het voor een tweede keer gaat uitproberen is, omdat je ook op een ander product kan hebben gereageerd of bijvoorbeeld net iets meer stress hebt gehad dan anders. Als je de tweede keer ook reageert dan kan het zijn dat het product uit jouw voedingsschema gehaald moet worden.

Het vervelende van het opbouwen is dat je nooit van tevoren weet hoe je je over een uur voelt, dit kan mensen afschrikken. Het belangrijkste tijdens de introductiefase is dat je blijft doorzetten. Alleen dan kom je er achter waar jouw lichaam wel en niet tegen kan.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik spreken dat ik altijd erg opgelucht ben als ik niet reageer op een product. Vooral omdat ikzelf direct reageerde op het eerste product dat ik weer ging invoeren, namelijk brood. Mijn buikpijn zat direct weer op het oude niveau. Je moet proberen er zo relaxed mogelijk in te staan en het maar op je af laten komen. In de toekomst zal je er alleen maar profijt van hebben!

Ben je klaar met het uitproberen van verschillende producten, dan zijn er meerdere kanten die je op kan. Je kan de lijsten voor jezelf volgen en kijken hoe het verder gaat. Er zijn ook diëtisten die gaan herintroduceren met gemengde FODMAP-groepen.

De lijsten zijn erg belangrijk tijdens het FODMAP-dieet. Ze zijn overal op internet te vinden, maar er zitten verschillen in. Op het moment dat je het FODMAP-dieet start krijg je van jouw diëtist de meest recente lijst. Op de lijst vind je 3 kleuren:

 Groen 

 Deze producten zijn FODMAP-arm en kunnen te allen tijde worden gegeten. 

 Oranje 

 Deze producten zijn laag aan FODMAP’s. Je mag ze eten, maar let op de voorgeschreven hoeveelheden. 

 Rood 

 Deze producten zijn hoog aan FODMAP’s. Dit zijn de producten die je tijdens de introductiefases gaat toevoegen. 


De Monash Universiteit en nog een aantal andere app-ontwikkelaars hebben ook apps ontwikkeld waar de lijsten in staan. Op het moment dat ik op vakantie ga, gaan de lijsten altijd mee in mijn tas. Als ik ergens ga lunchen of ga werken maak ik gebruik van de apps. Hier staan simpele lijsten in en als ik een keer twijfel kan ik mijn telefoon erbij pakken. Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van een betaalde lijst. Ik heb een gratis app op mijn telefoon en gebruik hem alleen als back-up.

Bron: https://fodmap-dieet.nl/


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 07-01-2019 om 08:28.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.