<< Terug

Croissantjes

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2019/Bakken/croissantjes600.jpg

Heb je ook wel eens zo veel trek in croissantjes? De glutenvrije croissantjes vind ik vaak niet lekker. Dus ik ben maar aan het bakken geslagen. Na veel uitproberen en het combineren van recepten ben ik uiteindelijk tot dit recept gekomen. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik doe iedere keer dat ik ze gemaakt heb.

Ingrediënten:

  • 10 gram gist
  • 400 ml melk, lactosevrij
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 70 gram maiszetmeel
  • 70 gram rijstmeel
  • 70 gram broodbakmix (Schar)
  • 20 gram amandelmeel
  • 30 gram fiberhusk
  • 150 gram boter, op kamertemperatuur en in fijne plakken gesneden
  • bewaar wat rijstmeel voor het kneden.

Bereiden:

  1. Meng de melk en de gist met een garde in de mengkom.
  2. Voeg hier de bakpoeder, zout en de suiker aan toe.
  3. Roer dit goed door elkaar.
  4. Voeg nu de rijstmeel, broodbakmix, amandelmeel en de maiszetmeel toe.
  5. Zorg dat alles goed door elkaar is geroerd.
  6. Voeg als laatste de fiberhusk toe. Schep dit luchtig door het deeg.
  7. Dek de mengkom af met verhoudfolie en laat dit zeker 2 uur rusten.
  8. Strooi een beetje rijstmeel op een schoon werkblad en haal de deeg uit de mengkom.
  9. Kneed het deeg een paar keer en rol het uit tot een rechthoek, ongeveer 30 bij 40 cm.
  10. Leg de boter op ongeveer de helft van het deeg en vouw het deeg dubbel. Zodat alle boter is bedekt.
  11. Vouw het deeg nu in 3 stukken, de linkerkant naar de helft en de rechterkant naar de helft.
  12. Rol het deeg nu weer uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
  13. Herhaal stap 11 en 12 drie keer.
  14. Zorg nu voor de laatste keer voor een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
  15. Snij de rechthoek door de midden en snij van iedere helft driehoeken. Hoe groter je de driehoeken maakt hoe groter de croissantjes.
  16. Leg de croissantjes op een bakplaat met bakpapier en laat e nog 30 minuten rusten.
  17. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.
  18. Plaats de croissantjes voor 20-30 minuten in de oven. In de laatste paar minuten kan het erg snel gaan dus houdt ze goed in de gaten.

25 gram amandelmeel valt binnen het low-FODMAP. Hier zit je in dit recept onder. Voor de maiszetmeel geldt dit ook, je zit onder de waarde en zeker als je niet alle croissantjes in één keer op eet.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 08-05-2019 om 06:23.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.