<< Terug

Bobotie

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2019/Diner/bobotie600.jpg

Ik was aan het bladeren in mijn fotoboek van Zuid-Afrika. Ik kreeg gelijk trek in de afrikaanse smaken. En bobotie is voor mij een gerecht waar die smaken mooi in uitkomen. Na wat aanpassingen is het nu ook mogelijk om hem thuis te eten, ook als je het FODMAP-dieet volgt. Dit recept is voor 4 personen, dus dubbel genieten.

Ingrediënten:

  • knoflookolie
  • 36 gram rozijnen
  • gehakt (1 pakje)
  • 400 gram sperziebonen
  • het groen van een bosui
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel lactose vrije creme fraiche
  • 3 theelepels kerrie
  • een snufje zout
  • 4 laurierbladeren
  • 100 ml water
  • 4 kopjes rijst.

Bereiden:

  1. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in kokend water tot ze beetgaar zijn.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Wel ondertussen de rozijnen zodat ze makkelijker mee koken.
  4. Snij de bosui en fruit deze alvast in een koekenpan.
  5. Haal de bosui uit de koekenpan.
  6. Doe het gehakt in de koekenpan en bak het gehakt tot het gaar is.
  7. Voeg de helft van de kerrie toe aan het gehakt, met een snufje zout.
  8. Doe de bosui er weer bij.
  9. Mix alles goed door elkaar.
  10. Voeg de sperziebonen ook nog even toe en mix alles goed door elkaar.
  11. Voeg de laatste kerrie toe.
  12. Doe in een ovenschaal een klein beetje knoflookolie.
  13. Voeg nu het gehaktmengsel toe.
  14. Doe hier de rozijnen bij en mix het goed door elkaar.
  15. Voeg de eieren, creme frache en laurierbladeren aan de ovenschaal toe.
  16. Voeg als laatst 100 ml water toe zodat het niet aanbrand in de oven.
  17. Mix alles goed door elkaar en zet het voor 20 minuten in een oven op 200 graden.
  18. Verwarm ondertussen het water voor de rijst.
  19. Voeg de 4 kopjes rijst toe als het water kookt.
  20. Kook dit zolang als op de verpakking staat aangegeven en laat het daarna rusten tot de bobotie klaar is.
  21. Geniet van de Afrikaanse smaken!

Van de rozijnen is 18 gram toegestaan. In het recept is 36 gram gebruikt, maar het is een recept voor 4 personen, waardoor je niet aan de 18 gram komt. Van de sperziebonen is 100 gram toegestaan, er is in het recept 400 gram gebruikt. Precies de hoeveelheid die is toegestaan.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 28-08-2019 om 06:25.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.