<< Terug

Moussaka

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2019/Diner/moussaka600.jpg

Een echt weekend recept. Het recept kost tijd om te maken, je bent er niet constant mee bezig maar het is wel fijn als je elke keer de groente uit de oven kan halen. Er zijn veel verschillende stappen die moeten worden genomen waardoor dit recept tijd in beslag neemt. Maar als het dampend op tafelt staat is het die tijd meer dan waard.

Ingrediënten:

  • 300 gram gehakt
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 6 aardappelen
  • zout
  • peterselie
  • bieslook

De tomatensaus:

  • 4 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 5 takjes peterselie
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 5 olijven

De witte saus:

  • 1 klontje plantaardige boter
  • 2 eetlepels glutenvrije bloem
  • 400 ml lactosevrije melk
  • bieslook
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • zout en peper naar smaak.

Bereiden:

  1. Verzamel om te beginnen alle producten voor de gehakt en de tomatensaus.
  2. Snij de courgette en de aubergine in plakjes, ik heb dit zelf met een mandoline gedaan zodat ze allemaal even dik zijn.
  3. Leg de plakjes op een bakplaat en bestrijk ze met een beetje olijfolie.
  4. Bak de plakjes alvast 10 minuten in de oven op 200 graden.
  5. Snij de aardappelen ook in plakjes en kook deze alvast 5-7 minuten zodat ze een beetje gaar zijn. Doe deze vervolgens ook 10 minuten in de oven.
  6. Rul ondertussen het gehakt gaar en voeg hier de kruiden aan toe.
  7. Zet het gehakt op een laag vuur.
  8. Sij alle ingredienten voor de tomatensaus en doe alle ingeredienten in de blender.
  9. Blend dit door elkaar tot het een geheel is.
  10. Voeg de saus toe aan het gehakt.
  11. Laat dit nog een tijdje pruttelen om het vocht er uit te halen.
  12. Pak een ovenschaal.
  13. Doe de helft van het gehakt in de ovenschaal.
  14. Leg hier de helft van de aubergine en de courgette overheen.
  15. Voeg hierna de andere helft van de saus toe en leg hier de andere helft van de courgette en de aubergine overheen.
  16. Leg hier de aardappelschijftjes overheen.
  17. Verwarm de oven op 200 graden.
  18. Bereid nu de witte saus die over de aardappeltjes heen gaat.
  19. Doe de melk en de boter in een steelpannetje en voeg hierna de bloem toe.
  20. In het begin lijkt dit niets te doen, maar ja merkt na een tijdje dat het gaat indikken.
  21. Blijf wel doorroeren.
  22. Je kan zelf bepalen hoe dik het wordt door de pit wel of niet uit te zetten.
  23. Voor het toevoegen van de kruiden heb ik de pit uitgezet zodat je makkelijker kan proeven.
  24. Voeg de kruiden naar smaak toe.
  25. Giet de witte saus over de aardappelen en zet de schaal voor 20-30 minuten in de oven op 200 graden.
  26. Laat het even afkoelen voor het eten.

 

Er is binnen het FODMAP 70 gram courgette toestaan, hier blijf je onder. Controleer zelf je italiaanse kruiden op verborgen FODMAPS.Controleer de tomatenpuree, deze moet zo puur mogelijk zijn. Mocht je reageren op pittig eten, kijk dan even of de paprikapoeder kan in het recept.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 12-06-2019 om 06:12.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.