<< Terug

Kaneelballetjes

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2019/Bakken/kaneelballetjes600.jpg

De geuren die je huis vullen als je dit recept aan het maken bent. Dat is het recept al waard. Dan komt het moment dat ze uit de oven kunnen en als ze afgekoelt zijn kan je ze proeven. Heerlijke smaken die bij elkaar komen in een luchtig balletje. Wat wil je nog meer?

Ingrediënten:

  • 150 gram glutenvrije bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel xantaangom
  • 75 gram plantaardige boter
  • 1 ei
  • 150 ml lactosevrije melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram basterdsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zeef de glutenvrije bloem om klontjes in het deeg te voorkomen.
  3. Scheid de eieren en klop deze op.
  4. Verdeel de 50 gram kristalsuiker over het eigeel en het eiwit tijdens het opkloppen.
  5. Voeg bij de bloem de bakpoeder en de xantaangom.
  6. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur.
  7. Voeg bij de bloem de melk, de boter en het ei.
  8. Meng dit luchtig door elkaar.
  9. Pak een apart schaaltje voor de basterdsuiker en de kaneel.
  10. Meng dit goed door elkaar.
  11. Pak een muffinvorm zodat je dalijk gelijk door kan.
  12. Pak met een lepel een beetje deeg en rol dit tot een balletje.
  13. Rol het balletje door de suiker en kaneel.
  14. Plaats het bolletje in de muffinvorm.
  15. Blijf dit herhalen tot de muffinvorm vol is.
  16. Plaats de muffinvorm in de oven voor 15 minuten.
  17. Haal de bollen er na 15 minuten uit, laat ze op een rek even afkoelen.
  18. Genieten maar!

Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 16-08-2019 om 06:33.

Reacties:

Erik Sommer-Heere schreef op 09-10-2019 om 14:24:
Ik heb dit recept uitgeprobeert maar kan geen xantagoon vinden.
De balletjes werden niet luchtig genoeg.
Kan ik de hoeveelheid bakpoeder verhogen?

Met vriendelijke groeten Erik


Fiona reageerde op 12-10-2019 om 11:58:
Hoi Erik,

Het vervelende van glutenvrij bakken is dat het inderdaad al snel een baksteen wordt. Xanthaangom maakt het gebak luchtiger en zorgt ervoor dat het baksel bindt. Bakpoeder heeft dit effect ook, maar bij te veel kan dit volgens mij ook het tegenovergestelde effect hebben. Het goed opkloppen van het eiwit maakt het gebak ook luchtiger. Op internet wordt er wel gespeculeerd over Xanthaangom vervangers, zoals een extra ei, lijnzaad of chaizaad. Hier heb ik geen ervaring mee.
Ik durf dus niet met zekerheid te zeggen of je de Xanthaangom kan vervangen door bakpoeder. Ik heb dit zelf nooit geprobeerd.

Groetjes,
Fiona

Roel sommer schreef op 29-08-2019 om 12:51:
Goede middag Fiona,
Ik ben een college van je vader en ga 14 oktober samen met een college die bijna tegelijk met mij jarig is tracteren op basis van jou recepten. Vanmorgen heeft zelfs een 3de college zich aangeslotn in de rij jarigen ;-)
Zelf denk ik aan: Kaneelballetjes Chocoladekoekjes en Lemoncurd rondjes Ik moet nog naar Brielle voor de ingredienten want ik kon niet alles vinden in Hellevoetsluis.


Fiona reageerde op 01-09-2019 om 13:46:
Hoi,
Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de recepten. Ik ben benieuwd hoe je het bakken van de gerechten vindt en hoe de collega's alles hebben ervaren.

Groetjes,
Fiona


Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.