<< Terug

Aardappelbrood

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2019/Bakken/aardappelbrood600.jpg

Lekker brood. Sinds ik glutenvrij eet is dat iets wat ik niet meer vaak tegen kom. Echt genieten van een boterham zit er helaas niet vaak in. Dus ik probeer steeds meer zelf mijn brood te maken zodat ik wel weer lekker brood kan eten. Dit mislukt geregeld en soms lijkt het net of je een baksteen hebt gemaakt in plaats van brood. Maar steeds vaker komt er een brood uit de oven dat gaar is en zelfs een beetje luchtig is. Dit recept is hier een mooi voorbeeld van en ik hoop dat er meer brood recepten mogen volgen.

Ingrediënten:

  • 150 gram glutenvrije broodmix (Schar)
  • 300 ml lactosevrije melk
  • 6 gram gist (glutenvrij)
  • 35 gram maiszetmeel
  • 50 gram maismeel
  • 10 gram fyberhusk
  • 10 gram pofiber
  • 2 kleine aardappelen (kruimig)
  • een snufje zout.

Bereiden:

  1. Ik zet alles afgewogen klaar zodat ik in één keer door kan werken.
  2. Doe de melk in de mengkom, voeg hier de broodmix aan toe.
  3. Roer dit goed door elkaar.
  4. Voeg hier de maiszetmeel en de maismeel aan toe.
  5. Roer dit ook weer goed door elkaar.
  6. Rasp de aardappelen en voeg de aardappelrasp toe.
  7. Heb je geen rasp? Snij de aardappelen fijn.
  8. Roer dit goed door elkaar.
  9. Voeg nu de gist toe en zorg ervoor dat dit goed door het brood mengt.
  10. Voeg als laatst de fyberhusk, pofiber en het zout toe.
  11. Het is van belang dit zoveel mogelijk door het deeg heen te scheppen zodat het deeg een beetje luchtig wordt.
  12. Dek de mengkom af met vershoudfolie en laat deze in ieder geval 2 uur rijzen.
  13. Haal het deeg na 2 uur uit de mengkom en kneed dit tot een bol.
  14. Maak dan de bol een rond brood en leg deze op de bakplaat.
  15. Laat het deeg een halfuur rusten.
  16. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden.
  17. Schuif de bakplaat in de oven en bak het brood voor 40 minuten in de oven.
  18. Laat het brood na de 40 minuten afkoelen in de oven.
  19. En hierna, genieten maar!

 

 

De Schar broodmix is geloof ik niet low-FODMAP, deze heeft in ieder geval geen sticker. Ik kan dit goed eten, maar als jij er problemen mee hebt zou ik het vervangen door een combinati van rijstmeel en johannespitmeel. Vindt je boekweitmeel lekker? Dan zou ik deze er ook in gebruiken. 100 gram maismeel is toegestaan binnen het FODMAP, hier blijf je onder.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 21-06-2019 om 06:06.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.