Glutenvrije havermout banaan pannenkoeken
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
De dag van tevoren je ontbijt maken en bij het wakker worden al weten dat er een heerlijk ontbijt op je staat te wachten. Ik vind dit altijd een heerlijke gedachte, het kost niet veel tijd in de ochtend maar je kan toch genieten van een heerlijk ontbijt. De banaan in de pannenkoeken zorgt ervoor dat er alvast een lekkere zoete smaak is toegevoegd, door de havermout is de pannenkoek vullender dan een reguliere pannenkoek waardoor je gelijk een goede start hebt voor de rest van de dag. Het recept is voor ongeveer 6 pannenkoeken. Zes keer genieten dus.
Ingrediënten:
- 250 ml melk (lactosevrij of plantaardig)
- 125 gram glutenvrije bloem of glutenvrije pannenkoekenmix
- 2 eetlepels havervlokken (glutenvrij)
- 1 ei
- 2 snufjes kaneel
- een klein snufje zout
- 1 banaan in plakjes gesneden
- plantaardige boter.
Bereiden:
- Doe de 2 eetlepels havervlokken in een blender en maal deze fijn.
- Meng de melk en het ei goed door elkaar.
- Weeg het bloem af en voeg dit samen met de havervlokken, in een aparte schaal dan de melk en het ei.
- Voeg tijdens het roeren iederen keer een beetje bloem toe aan de melk zodat er geen klontjes ontstaan.
- Blijf dit goed mengen totdat alles door elkaar is gemengd.
- Voeg nu de kaneel en het zout toe.
- Meng dit goed door het beslag.
- Snij de banaan in kleine plakjes en zorg ervoor dat dit klaar ligt op het moment dat je wilt gaan bakken.
- Doe een beetje boter in de pan en zorg ervoor dat de pan goed warm is voordat je het beslag in de pan doet.
- Doe beslag in de pan, zorg ervoor dat de hele bodem is bedekt.
- Leg zo snel mogelijk de plakjes banaan in het beslag zodat deze worden meegebakken.
- Als de pannenkoek niet meer vochtig is kan deze worden omgedraaid.
- Bak de andere kant totdat deze begint te kleuren.
- Haal de pannenkoek uit de pan en herhaal stap 9 t/m 13 totdat het beslag op is.
- Ik vind chocolade een heerlijke combinatie bij de banaan, dus ik eet ze het liefst met een laagje chocoladepasta.
- Smullen maar!
Havervlokken vallen binnen de groene lijst in het FODMAP-dieet, tot 50 gram, hier blijf je onder. Controleer of de havervlokken echt glutenvrij zijn, hier kan je niet zomaar vanuit gaan. Een te rijpe banaan valt niet onder de groene lijst in het FODMAP-dieet, zorg ervoor dat er nog geen bruine vlekjes opzitten, deze banaan is te rijp en bevat te veel fructanen.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 03-09-2019 om 06:47.