Appelcake
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarischVroeger at ik iedere dag een appel. Tussendoor of door het ontbijt. Heerlijk fruit vind ik het, het eet makkelijk weg en er zit een zoete smaak aan. Tijdens het FODMAP-dieet was dit voor mij een grote omslag. Appel is natuurlijk niet toegestaan en opeens kon ik niet meer iedere dag een appeltje eten. Hier baalde ik enorm van, maar merkte tijdens het FODMAP-dieet toch ook dat ik mij wel beter ging voelen. Toen ik bijna klaar was kwam het bericht vanuit Monash dat 20-30 gram appel wel low-FODMAP is. Hier ben ik heel blij om, af en toe een stukje is toch wel lekker. Hierdoor is ook dit recept ontstaan, een stukje appeltaart is nog te veel appel, maar met deze appelcake kan je ook genieten van een stukje appelgebak.
Ingrediënten:
- 200 gram zelfrijzend glutenvrij meel
- 125 ml lactosevrije of plantaardige melk
- 125 gram lactosevrije boter
- 10 gram bakpoeder
- 150 gram suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 4 eieren
- een snufje zout
- 1 appel (goudrenet)
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 1 cakeblik of taartvorm.
Bereiden:
- Schil de appel en doe dit in een apart schaaltje.
- Roer hier de citroensap, de suiker en het kaneel doorheen. Laat dit even staan tot je beslag klaar is.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Smelt de boter in een pannetje en laat dit afkoelen.
- Meet de melk af en scheid de eieren.
- Klop het eiwit op, zodat de cake luchtiger wordt.
- Meng het eigeel met de melk.
- Voeg hier de boter en het eiwit aan toe.
- Voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
- Meng dit goed door elkaar.
- Voeg nu de bakpoeder en het snufje zout toe en meng dit weer goed door elkaar.
- Voeg als laatst al roerend het glutenvrij meel toe en blijf dit roeren tot het een mooi glad geheel is.
- Verdeel de appel door de helft.
- Meng de eerste helft door het beslag en bewaar de tweede helft.
- Zorg ervoor dat de bakvorm goed is ingevet, gebruik de overgebleven boter uit het pannetje.
- Verdeel het beslag over de vorm.
- Verdeel nu de tweede helft van de appels over het beslag.
- Zet de cake in de oven op 180 graden voor 50-60 minuten.
- Hoe langer de cake in de oven staat, hoe beter je hem gaat ruiken.
- Prik met een sateprikker in de cake, als deze gaar is komt de prikker er schoon uit.
- Laat de cake even afkoelen en genieten maar!
Appel is in kleine hoeveelheden toegestaan binnen het FODMAP-dieet. De appel die ik heb gebruikt is 225 gram, geschild was deze nog 150 gram, ongeveer 20 gram is toegestaan, dit houdt in dat als je de taart in 8 stukken verdeeld je onder de 20 gram blijft. Controleer altijd de bloem, de ingrediënten hiervan kunnen ook veranderen.
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 18-02-2020 om 06:38.