<< Terug

Mandarijnen curd

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP
/storage/photos/2020/Bakken/mandarijnencurd.JPG

Ik ben al een tijd fan van lemon curd. De heerlijke frisse smaak smeer ik geregeld op cake of gebruik ik in mijn yoghurt. Ik had al verschillende keren gezien dat je dit ook zelf kon maken. Hier ben ik nog nooit aan toe gekomen en wilde voor koningsdag van de gelegenheid gebruik maken of een keer een curd te maken. Voor koningsdag kan dat natuurlijk geen lemon curd zijn dus is het een mandarijnen curd geworden. Er staan richttijden in de beschrijving, maar het kan zijn dat het bij jou sneller of langzamer gaat. Het is vooral belangrijk dat je voor dit recept de tijd neemt.

Ingrediënten:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 80 gram plantaardige boter
  • 150 ml mandarijnensap, ongeveer 4 mandarijnen
  • de schil van 4 mandarijnen geraspt
  • 2 eieren.

Bereiden:

  1. Als je een sapcentrifuge hebt, zou ik hiermee de sap uit de manderijnen halen. Anders wordt het met een citruspers.
  2. Zorg voor een grote of 2 kleine potjes die je kan afsluiten.
  3. Begin met het raspen van de schil van de mandarijnen.
  4. Hierna haal je de schil eraf en doe je de mandarijnen in de sapcentrifuge.
  5. Weeg de suiker en de boter af.
  6. Verdeel de boter in kleine blokjes en laat dit op kamertemperatuur staan.
  7. Je gaat zo au bain marie werken, dit kan met een vuurvaste schaal boven een pan warmte of met 2 pannen die goed in elkaar passen.
  8. Doe de suiker, de rasp van de schil, het sap en de eieren in de pan.
  9. Roer dit met een garde zodat het goed wordt verdeeld, roer dit niet te hard, dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
  10. Zorg ervoor dat het water onder de schaal of pan warm blijft.
  11. Op het moment dat het begint in te dikken, laat het dan nog even een aantal minuten staan, blijf wel roeren.
  12. Voeg hierna iedere keer een blokje boter toe, voeg een nieuw blokje toe als de andere is gesmolten.
  13. Blijf dit herhalen tot alle boter is gesmolten.
  14. De massa begint weer een beetje in te dikken.
  15. Blijf dit nog voor ongeveer 10-15 minuten roeren.
  16. Laat het hierna afkoelen en schenk het in de potjes.
  17. Laat het in de potjes nog even afkoelen en doe ze hierna dicht en zet ze in de koelkast.
  18. In de koelkast merk je dat het steeds dikker gaat worden,  ik heb het een nacht laten staan en de dag erna heb je echt een stevige curd.
  19. Genieten maar!

Mandarijnen zijn low-FODMAP. De hoeveelheid suiker natuurlijk niet, maar het is juist lekker om af en toe een schepje te nemen en er veel van te genieten.

 


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 24-04-2020 om 05:55.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.