<< Terug
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 03-12-2018 om 14:57.
Speculaasbrokken
Lactosevrij, glutenvrij, FODMAPSpeculaas is iets wat echt bij Sinterklaas hoort. Dus maken we er nu goed gebruik van. Speculaas heeft een verslavende werking en om eerlijk te zijn, vind ik dat helemaal niet erg. Elke keer een klein stukje en voor je het weet is alles op. Geniet van de speculaas, voor je het weet is de Sint weer naar Spanje!
Ingrediënten:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel (glutenvrij)
- 150 gram boter (plantaardig)
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 4 eetlepels koek en speculaaskruiden
- 4 eetlepels melk
- Melk om de speculaas mee te bestrijken
- Amandelen voor in de speculaas (let op wanneer je het FODMAP-dieet volgt, dit staat op de oranje lijst)
Bereiden:
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de kruiden en de suiker in een mengkom.
- Roer dit goed door zodat het eerlijk is verdeeld en zorg dat de klontjes eruit zijn.
- Laat de boter smelten en doe dit in de mengkom samen met de melk.
- Meng alles goed door elkaar.
- Haal het deeg uit de mengkom en kneed het goed door elkaar.
- Wikkel het deeg in vershoudfolie.
- Leg het deeg voor 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg na 30 minuten uit de koelkast en kneed dit weer warm.
- Gooi de vershoudfolie niet weg.
- Leg een vel bakpapier op het aanrecht, leg hier het deeg op en daarbovenop de vershoudfolie.
- Rol het deeg uit, het blijft niet plakken aan de deegroller en niet aan het aanrecht.
- Zorg dat het deeg uiteindelijk ongeveer 1 cm dik is.
- Druk nu wat amandelen of amandelschaafsel in het deeg.
- Ga hier met je bakkwast met melk overheen.
- Plaats de speculaas voor 30 minuten in de oven op 180 graden.
- Als de speculaas gaar is laat je het eerst afkoelen.
- Vervolgens plaats je de speculaas op zijn kop op een rekje, zo kan de onderkant ook goed afkoelen.
- Als alle kanten hard zijn breek je met een mes brokken en zo krijg je speculaasbrokken.
- Genieten maar!
Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 03-12-2018 om 14:57.