<< Terug

Gevulde koeken

Lactosevrij, glutenvrij, FODMAP, vegetarisch
/storage/photos/2021/Bakken/gevuldekoeken.jpg

Dit recept hebben jullie aan Johan te danken. Johan wilde dit al heel lang maken en na lang vragen en van mij veel te lang uitstellen is hij ze uiteindelijk zelf gaan bakken. Met toestemming van Johan staat het recept nu op de website. Lekker van genieten dus!

Ingrediënten:

Amandelspijs:

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • rasp van 1/4 citroen
  • 1 ei.

Koeken:

  • 350 gram bloem (glutenvrij)
  • 200 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 250 gram plantaardige boter
  • snuf zout
  • 1 ei.

Bereiden:

  1. Het is het lekkerst om het amandelspijs een dag van tevoren te maken zodat het een nachtje kan rusten in de koelkast.
  2. We beginnen dus met het maken van het amandelspijs.
  3. Meng het amandelmeel en de suiker.
  4. Rasp de schil van 1/4 citroen hier overheen en meng dit er samen met het ei doorheen.
  5. Wikkel dit in vershoudfolie en laat het een nachtje rusten in de koelkast.
  6. De koekjes:
  7. Meng het bloem en de suiker door elkaar.
  8. Smelt de plantaardige boter.
  9. Rasp de schil van de citroen door het mengsel.
  10. Doe hier de boter en het zout bij.
  11. Meng dit goed door elkaar en kneed dit tot een bal.
  12. Leg de deegbal voor een half uur in de koelkast.
  13. Haal hierna het deeg er weer uit en kneed iedere keer een klein stukje zodat je dit makkelijk kan rollen.
  14. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.
  15. Rol de stukjes deeg uit tot ongeveer 55 mm dik.
  16. Steek een vorm uit (ik heb gekozen voor rondjes).
  17. Je hebt per koekje een onderkant en een bovenkant nodig.
  18. Klop het ei in een schaaltje.
  19. Leg in het midden van het onderste vormpje een bolletje amandelspijs (ik heb bolletjes van 12-15 gram gebruikt).
  20. Doe een beetje ei op de randjes en leg de bovenkant erop.
  21. Maak met de vork kleine inkepingen zodat ze aan elkaar blijven.
  22. Bestrijk de bovenkant met ei.
  23. Herhaal dit tot het deeg op is. Wij hebben ongeveer 16 koeken uit het deeg kunnen halen.
  24. Zet de koeken voor 15 minuten in de oven op 200 graden.
  25. Laat ze hierna even afkoelen en dan kan je lekker genieten!

Amandelmeel is niet low-FODMAP, 24 gram is low-FODMAP. Als je van meerdere koekjes tegelijk wil genieten kan je het best voor 12 gram kiezen en als je iedere keer van 1 koekje wilt genieten kan er ervoor kiezen om 15 gram te gebruiken in een koekje. Teveel suiker is nooit goed binnen het FODMAP dieet, let hierop. Controleer alle voorverpakte producten.


Geschreven door Fiona, gepubliceerd op 02-04-2021 om 06:15.

Reageer:
* Wordt weergegeven bij je bericht.
* Wordt niet weergegeven bij je bericht.
Onthoud naam en e-mailadres voor je volgende bezoek.